03

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 05

Marineschepen weer thuis

Tekst LTZ 2OC (SD) Nina de Lange
Foto Mediacentrum Defensie

Zr. Ms. Johan de Witt en Zeeland terug van missie

Zr. Ms. Johan de Witt en Zr. Ms. Zeeland zijn weer thuis. Beide schepen liepen in de afgelopen weken de haven van Den Helder binnen. De Johan de Witt nam vanaf begin dit jaar deel aan de EU-missie Atalanta voor de kust van Somalië. Het patrouilleschip Zeeland werd de afgelopen maanden inzet als stationsschip in het Caribisch Gebied.

Schepen-weer-terug

Het amfibische transportschip Johan de Witt opereerde 4 maanden in een internationaal vlootverband en beschermde en controleerde schepen die gebruik maakten van een speciale vaarroute in de Golf van Aden. Daarnaast patrouilleerde zij in het Somalisch bassin en zette de bemanning zich in voor de opbouw van lokale maritieme capaciteiten. Zo gaven bemanningsleden lessen aan de kustwacht van Somaliland en hielpen ze de Seychellen bij het werken met kleine vaartuigen. Piraten werden er niet gevangen, maar dat lijkt een goed teken. Juist door de maritiem-militaire aanwezigheid van ook Nederlandse schepen, zijn de activiteiten van zeerovers in de afgelopen jaren drastisch teruggeschroefd.

x

Juist door de maritiem-militaire aanwezigheid, zijn activiteiten van zeerovers drastisch teruggeschroefd.

Hoewel Zr. Ms. Johan de Witt het stafschip was tijdens de 4 maanden durende missie bij de Hoorn van Afrika, hadden de Nederlanders niet zelf de leiding. De Zweedse admiraal Jonas Haggren had de touwtjes in handen. “Zweden had geen vlaggenschip om Operatie Atalanta te leiden en Nederland zou in deze periode toch een schip leveren aan de antipiraterijmissie”, legt kapitein ter zee René Luyckx, commandant van de Johan de Witt, uit. Zweden leverde naast de missieleiding ook 2 Augusta A-109 helikopters en mariniers met 2 Zweedse CB-90 gevechtsboten. Volgens Luyckx was het een win-win situatie, omdat materieel en eenheden door samenwerking efficiënt inzetbaar waren. “Ik denk dat deze manier van opereren in de toekomst meer zal voorkomen binnen Europa”, aldus de kolonel.

Uitermate geschikt

Zr. Ms. Zeeland bevond zich de afgelopen maanden in een ander roerig deel van de wereld, het Caribisch Gebied. Naast maritieme presentie, was de belangrijkste taak het uitvoeren van counterdrugsoperaties en kustwachttaken, voor zowel de Koninklijke Marine als de Kustwacht Caribisch Gebied. “Een Oceangoing Patrol Vessel is een uitermate geschikt platform voor het uitvoeren van operaties in de Caribische Zee”, vertelt kapitein-luitenant ter zee Eric Toebast, de commandant van de Zeeland.

Door de ruime en moderne opzet van het schip, in relatie tot de kleine bemanning, is het comfortniveau hoog. Het relatief kleine team zorgt voor zeer korte communicatielijnen. Het schip kenmerkt zich verder door een zeer goede detectiecapaciteit en is in staat om snel onderscheppingen uit te voeren met de 2 snelle boten van het type FRISC of de geëmbarkeerde helikopter.

Mooie uitdaging

De Zeeland werd ingezet voor de kustwacht, met de focus op de territoriale wateren van de eilanden behorende tot het Koninkrijk. Het leidde tot een dynamische periode, waarbij samen met een boardingteam van de lokale kustwacht werd geopereerd. Tijdens patrouilles zijn vele schepen gevisiteerd en gecontroleerd. “Het blijft een mooie uitdaging om te mogen opereren in de kustwateren van deze tropische eilanden, om bij te dragen aan de maritieme veiligheid in het gebied”, aldus Toebast. “Zeker de dankbaarheid na de 2 dagen durende sleep van het stuurloze motorschip ‘Lady J’ terug naar Antigua, gaven ons een goed gevoel.”

Voor een grote counterdrugsoperatie werd de bemanning aangevuld met een US Coastguard-boardingteam en een Hitron-helikopter, eveneens van de Amerikaanse kustwacht. De Zeeland opereerde in het centrale gedeelte van de Caribische Zee onder bevel van de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied, maar tegelijkertijd binnen een internationale organisatie, onder Amerikaans commando: de Joint Inter Agency Task Force South (JIATFS). 

Uiteraard is er meer voldoening als je kan terugkijken op een van de grootste drugsvangsten aller tijden.

Zeer gefocust

De Zeeland voerde patrouilles uit voor JIATFS op bekende drugsroutes en in de laatste week van de operatie was het raak. Een Amerikaans patrouillevliegtuig rapporteerde een verdacht vissersbootje, de ‘Caribbean Soul’, onderweg van Jamaica naar Guyana. De Zeeland ging erop af en trof zo'n 6.000 kilo marihuana aan. Niet eerder werd een vangst van deze omvang gedaan. Het bootje en haar bemanning werden aangehouden en geëscorteerd naar Puerto Rico, waar ze zijn overgedragen aan de Amerikaanse Drugs Enforcement Agency.

“De bemanning was zeer gefocust op een eventuele drugsvangst, aangezien de Zeeland vorig jaar zonder vangst huiswaarts keerde”, besluit Toebast. Hij kijkt mede door deze klapper terug op een geslaagd deployment. “Uiteraard is er meer voldoening bij de bemanning als je, naast alle overige acties, kan terugkijken op een van de grootste drugsvangsten aller tijden.”

Schepen-weer-terug