06

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 05

Zo wijd de wereld strekt

Marinedagen 4 & 5 juli 2015

Het jaar 2015 staat voor de Koninklijke Marine in het teken van 350 jaar Korps Mariniers. Sinds de oprichting in 1665 door Michiel de Ruyter en Johan de Witt vormt het Korps Mariniers een hecht team met de vloot. Dit team opent op zaterdag 4 en zondag 5 juli de deuren voor het grote publiek. Als thema is gekozen voor de lijfspreuk van het Korps: ‘Qua Patet Orbis’, oftewel: ‘Zo wijd de wereld strekt’.

Tijdens de Marinedagen is de marinebasis in Den Helder opgedeeld in 4 clusters met 4 thema’s: Nationale Taken, Internationale Missies, Kennis & Innovatie en Maritieme Instandhouding & Ondersteuning. 

Nationale Taken: Nederland is onlosmakelijk verbonden met water en de marine zet zich dagelijks in voor de veiligheid op en vanuit zee. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het beschermen van onze kustlijn, het ruimen van explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog en door het in kaart brengen van de zeebodem voor de scheepvaart. In dit cluster kun je met eigen ogen zien met welk materiaal de marine deze taken uitvoert. Zo liggen de hydrograaf Zr. Ms. Snellius en het Oceangoing Patrol Vessel Zr. Ms. Zeeland afgemeerd binnen dit themagebied.

Internationale Missies: Wereldwijd neemt de veiligheid op zee af. Piraterij, vluchtelingenstromen en territoriale meningsverschillen maken de wereldzeeën steeds onstuimiger. Nederland is als handelsnatie sterk afhankelijk van intercontinentale import en export en heeft groot belang bij veiligheid op zee. De problemen die ontstaan in instabiele regio’s, hebben invloed op Europa en dus op de Nederlandse economie. In het cluster Internationale Missies toont Zr. Ms. Johan de Witt bijvoorbeeld hoe zij een bijdrage leverde aan de antipiraterij-missie Atalanta. Dat gebeurt met grote en kleine demonstraties, waar de bezoeker zo mogelijk aan mee mag doen.

Kennis & Innovatie: Ontwikkeling van kennis en toepassing van innovatieve ideeën, nu en in de toekomst, staan centraal in dit cluster. Het operationeel inzetbaar houden van de vloot vereist goed opgeleide mensen en de modernste apparatuur. Onder andere de technische school van de marine presenteert zich hier. Ben je zelf ook technisch of heb je altijd al eens willen werken met techniek? Dan kun je in dit cluster bijvoorbeeld oefenen met het (de)monteren van leidinginstallaties en luchtdrukopstellingen. 

Maritieme Instandhouding & Ondersteuning: De marine staat 365 dagen per jaar klaar om haar taken uit te voeren. Dit kan alleen als de schepen modern, veilig en goed onderhouden zijn. In dit cluster laat de Directie Materiële Instandhouding van de marine zien wat er allemaal voor nodig is om de vloot te onderhouden. Goed onderhoud is natuurlijk van groot belang, want alleen met materieel dat in uitstekende staat verkeert kunnen de marinevrouw en -man optimaal hun werk doen op zee.

Wat kun je verder zien?

Op 4 en 5 juli vinden allerlei activiteiten, demonstraties en muzikale optredens. Aan alle leeftijdsgroepen is gedacht, dus ook kinderen en jongeren kunnen zich tijdens de Marinedagen kostelijk amuseren. Onderstaand programma is enigszins onder voorbehoud; het wordt wekelijks nog aangevuld.

Explosieven Opruimingsdienst (EOD) en Defensie Duikgroep (DDG):

Zelf explosieven opsporen? Bij de EOD kun je zelf aan de slag met het opsporen van explosieven. De DDG geeft 2 dagen duikdemonstraties in de duikcontainer.

Onderzeedienst:

Altijd al eens in een onderzeeboot willen kijken? Er zijn 2 onderzeeboten open voor bezoek. De bemanning van de onderzeeboot vertelt je alles over het reilen en zeilen aan boord.

Marine Activiteitenkamp:

Het Marine Activiteitenkamp is vooral gericht op kinderen. Het is mogelijk om een brandje te blussen en om zelf een schip te besturen in een brugsimulator. Kinderen kunnen zich ook uitleven op de aanwezige klimtorens.

Marinierscompound (350 jaar Mariniers):

Het Korps Mariniers pakt dit jaar flink uit. Het Korps bestaat 350 jaar en staat op het terrein met een compound, precies zoals het die ook neerzet op uitzending (zoals in Afghanistan). Op de compound kun je onder andere tokkelen, skiën en met losse flodders schieten.

Schepenlift:

Met behulp van licht en geluid wordt in de schepenlift een onderzeeboot op een unieke manier uitgelicht. Technische hoogstandjes, zoals de reusachtige batterijen en de periscoop van de onderzeeboot kun je van dichtbij bekijken.

Pendeldiensten marine:

Je kunt ook het water op. Vanaf 2 punten vertrekken er regelmatig marinevaartuigen voor een overtocht door de marinehaven. De minimale lichaamslengte om mee te mogen varen is 1.20 meter. Let op: het opstappunt is niet hetzelfde als het afstappunt!

Pendeldiensten marine:

Je kunt ook het water op. Vanaf 2 punten vertrekken er regelmatig marinevaartuigen voor een overtocht door de marinehaven. De minimale lichaamslengte om mee te mogen varen is 1.20 meter. Let op: het opstappunt is niet hetzelfde als het afstappunt!

Rondvaart:

Ook een rondvaart behoort tot de activiteiten. Tijdens een toer met een landingsvaartuig vaar je langs een groot aantal binnen- en buitenlandse marineschepen en krijg je een goed beeld van de marinebasis.

Demonstratiegebied:

De demonstraties tussen steiger 20 en 21 vormen het hoogtepunt van de Marinedagen. Vanaf de kades en de aangemeerde schepen kun je zien hoe het Korps Mariniers een amfibische landing uitvoert, een ‘gekaapt’ schip bevrijdt en een counterdrugsoperatie uitvoert. De maritieme NH90-helikopter assisteert hierbij, maar schiet ook drenkelingen te hulp.

Programma op 4 en 5 juli

09:30                       

Aanvang Marinedagen, deelnemende schepen open voor bezoek

09:30 – 16:30           

Pendeldienst steiger 60 – steiger 12 v.v.

09:30 – 16:30           

Rondvaarten door de marinehaven met Keep Them Landing

10:45 – 12:00           

Marinedemonstratie op het water (tussen steiger 21 en 22)

10:00 – 16:00           

Diverse muzikale optredens op evenemententerrein

10:00 – 17:00           

Diverse demonstraties

12:00 – 13:00           

Lunchconcert Marinierskapel in grote tent

13:30 – 14:30           

Oecumenische kerkdienst in gebouw Flevo

13:45 – 16:15           

Marinedemonstratie op het water ( tussen steiger 21 en 22)

18:00 (zaterdag)/17:00 (zondag)           

Einde Marinedagen

Download de Koninklijke Marine Evenementen App!

Wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten tijdens de Marinedagen? Download dan de Koninklijke Marine Evenementen App (vanaf 25 juni beschikbaar). Hierin vind je de plattegrond van het terrein, het programma, achtergrondinformatie, foto’s en video’s en nog veel meer. Daarnaast vind je informatie over andere grote evenementen van de marine, zoals Sail 2015 in Amsterdam en de Rotterdamse Wereldhavendagen. Doe vervolgens mee met de prijsvraag en win tijdens de Marinedagen een rondleiding op een onderzeeboot. Of volg ons op Facebook (www.facebook.com/koninklijke.marine), Twitter (#MD2015) of Instagram (@koninklijkemarine) voor de laatste updates over de Marinedagen.