Marinedagen 4 & 5 juli 2015
Het jaar 2015 staat voor de Koninklijke Marine in het teken van 350 jaar Korps Mariniers. Sinds de oprichting in 1665 door Michiel de Ruyter en Johan de Witt vormt het Korps Mariniers een hecht team met de vloot. Dit team opent op zaterdag 4 en zondag 5 juli de deuren voor het grote publiek. Als thema is gekozen voor de lijfspreuk van het Korps: ‘Qua Patet Orbis’, oftewel: ‘Zo wijd de wereld strekt’.
Tijdens de Marinedagen is de marinebasis in Den Helder opgedeeld in 4 clusters met 4 thema’s: Nationale Taken, Internationale Missies, Kennis & Innovatie en Maritieme Instandhouding & Ondersteuning.
Nationale Taken: Nederland is onlosmakelijk verbonden met water en de marine zet zich dagelijks in voor de veiligheid op en vanuit zee. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het beschermen van onze kustlijn, het ruimen van explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog en door het in kaart brengen van de zeebodem voor de scheepvaart. In dit cluster kun je met eigen ogen zien met welk materiaal de marine deze taken uitvoert. Zo liggen de hydrograaf Zr. Ms. Snellius en het Oceangoing Patrol Vessel Zr. Ms. Zeeland afgemeerd binnen dit themagebied.
Internationale Missies: Wereldwijd neemt de veiligheid op zee af. Piraterij, vluchtelingenstromen en territoriale meningsverschillen maken de wereldzeeën steeds onstuimiger. Nederland is als handelsnatie sterk afhankelijk van intercontinentale import en export en heeft groot belang bij veiligheid op zee. De problemen die ontstaan in instabiele regio’s, hebben invloed op Europa en dus op de Nederlandse economie. In het cluster Internationale Missies toont Zr. Ms. Johan de Witt bijvoorbeeld hoe zij een bijdrage leverde aan de antipiraterij-missie Atalanta. Dat gebeurt met grote en kleine demonstraties, waar de bezoeker zo mogelijk aan mee mag doen.
Kennis & Innovatie: Ontwikkeling van kennis en toepassing van innovatieve ideeën, nu en in de toekomst, staan centraal in dit cluster. Het operationeel inzetbaar houden van de vloot vereist goed opgeleide mensen en de modernste apparatuur. Onder andere de technische school van de marine presenteert zich hier. Ben je zelf ook technisch of heb je altijd al eens willen werken met techniek? Dan kun je in dit cluster bijvoorbeeld oefenen met het (de)monteren van leidinginstallaties en luchtdrukopstellingen.
Maritieme Instandhouding & Ondersteuning: De marine staat 365 dagen per jaar klaar om haar taken uit te voeren. Dit kan alleen als de schepen modern, veilig en goed onderhouden zijn. In dit cluster laat de Directie Materiële Instandhouding van de marine zien wat er allemaal voor nodig is om de vloot te onderhouden. Goed onderhoud is natuurlijk van groot belang, want alleen met materieel dat in uitstekende staat verkeert kunnen de marinevrouw en -man optimaal hun werk doen op zee.
Wat kun je verder zien?
Op 4 en 5 juli vinden allerlei activiteiten, demonstraties en muzikale optredens. Aan alle leeftijdsgroepen is gedacht, dus ook kinderen en jongeren kunnen zich tijdens de Marinedagen kostelijk amuseren. Onderstaand programma is enigszins onder voorbehoud; het wordt wekelijks nog aangevuld.