04|06 Scheepsbel terug naar Zr. Ms. Vlaardingen

Zr. Ms. Vlaardingen kreeg op 4 juni haar scheepsbel terug van het college van Burgemeester en Wethouders van Vlaardingen. Het schip gaf vorig jaar de scheepsbel in bewaring bij de gemeente waarnaar ze is vernoemd. Dit is een traditie bij aanvang van groot onderhoud van eenheden van de Koninklijke Marine. Nu de mijnenjager na een intensieve onderhoudsperiode in Zeebrugge (B) weer in de vaart is genomen, gaf de gemeente de scheepsbel retour. “Vorig jaar is de intentie uitgesproken om te zijner tijd de scheepsbel op te halen mét het schip”, aldus commandant luitenant ter zee 1 Wilco Faber. “Op deze manier willen we de speciale band die het schip heeft met Vlaardingen benadrukken en versterken.”

x

04|06 Erekoord voor levensreddende korporaal

Een totaal verraste korporaal (TD) Mark van Loosen van Zr. Ms. Vlaardingen ontving op 4 juni het Blauwe Erekoord van de Koninklijke Marine. Dat kreeg hij uit handen van zijn commandant, luitenant ter zee 1 Wilco Faber, en ten overstaan van zijn familie. Van Loosen redde op 20 februari 2015 het leven van een bewusteloze vrouw die dreigde te stikken. Hij maakte haar luchtweg vrij, controleerde de ademhaling en begon met reanimeren. Geluk bij een ongeluk was dat het incident plaatsvond in Zuiderzee Ziekenhuis Lelystad, waar de korporaal zelf net bij de kaakchirurg vandaan kwam.

Het Blauwe Erekoord wordt toegekend aan militairen en burgers van de KM die op zeer bijzondere wijze, buiten gevechtsomstandigheden, loffelijk en levensreddend handelen, op een manier die uitgaat boven wat van iemand onder die omstandigheden mag worden verwacht.

x

03|06 Master in Military Studies voor majoor der mariniers

Majoor der mariniers Eric Piwek volgde afgelopen jaar de Command and Staff Course (CSC) aan de Marine Corps University, te Quantico (VS). Tijdens dit traject behaalde hij een master in Military Studies, waarbij hij zich onderscheidde als Distinguished Graduate. Op 3 juni ontving Piwek zijn diploma uit handen van generaal John M. Paxton, de assistent-commandant van het United States Marine Corps.

CSC is een carrièreopleiding voor hoofdofficieren en bestaat uit de blokken Warfighting, Leadership, War Studies en Security Studies. Doelstelling van de opleiding is om kritische, innovatieve denkers en ethische leiders af te leveren.

Jaarlijks nemen ruim 240 studenten deel aan de opleiding, waaronder zo’n 30 internationale studenten en circa 60 van andere krijgsmachtdelen (US Navy, US Army, US Air Force) en overheidsinstellingen, zoals FBI en CIA.

x

02|06 Nieuwe patrouilleboten ‘700 procent beter’

De Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie (DBBO) heeft sinds 2 juni twee gloednieuwe patrouilleboten in gebruik op de marinebasis te Den Helder: de Noorderhaaks en Zuiderhaaks. Scheepswerf Jongert bouwde beide boten, in nauw overleg met de KM.

De patrouilleboten dienen voor het afschermen en beveiligen van binnenliggende marineschepen en het ondersteunen van de verkeerscentrale. “Wij ondersteunen de operationele eenheden door dag en nacht beveiliging en bescherming te bieden”, aldus kolonel Niels ten Anscher, directeur DBBO.

De oude patrouilleboten waren sinds 1990 in de vaart en bleken door technische mankementen niet meer goed inzetbaar. Nauwe samenwerking tussen scheepswerf Jongert en de KM resulteerde in het ontwerp en de bouw van de 2 nieuwe exemplaren.

De schippers van de DBBO konden al tijdens de ontwerpfase hun wensen nadrukkelijk kenbaar maken. “Goede stoelen was 1 van de belangrijkste wensen”, vertelt 1 van hen, Rob Stekelbos. “Een gemakkelijk hanteerbaar instrumentenpaneel en twee marifoons stonden ook op ons lijstje.” En hoe varen de boten? “Geweldig! Echt een verbetering van 700 procent ten opzichte van de oude boten!”

x

02|06 Civiel elektronicadiploma voor mariniers

12 mariniers-verbindelaar rondden op 2 juni het eerste deel van de geheel vernieuwde Radio Onderhoudsmonteur (ROM)-opleiding af, met het civiele examen Toegepaste Elektronica (TE). Tot 2013 werd deze ROM-opleiding binnen CZSK gegeven, maar inmiddels is gekozen voor een civiele onderwijsinstelling. Deze is in staat om binnen de gestelde termijn van 20 werkdagen de opleiding af te sluiten met het civiel erkende diploma TE. Dit papiertje dient als basis voor een MBO-diploma, wat uiteindelijk de kansen op de civiele arbeidsmarkt kan vergroten.

De verbindelaars vervolgen hun opleidingstraject met een praktijkstage bij het Logistiek Centrum Woensdrecht, te Dongen. De vernieuwde opzet draagt eraan bij dat de radio-onderhoudsmonteur beter is voorbereid op de beroepscontext en voorkomende reparaties.

x

01|06 Zr. Ms. Van Amstel ceremonieel aangekomen in de West

Het nieuwe stationsschip in de West, Zr. Ms. Van Amstel, kwam op 1 juni ceremonieel de haven van Willemstad binnenvaren. Hiertoe vuurde het schip 21 saluutschoten af. Deze werden vanaf Fort Krommelijn beantwoord met eveneens 21 schoten. Gouverneur Lucille George-Wout van Curaçao en de Commandant Zeemacht in het Caribische Gebied, commandeur Hans Lodder, heetten het schip welkom. 

x

28|05 Acht keer raak voor explosievenruimers

De jaarlijkse maritieme operatie Eager Archer verliep voortvarend met het ruimen van 4 mijnen, op 28 mei. De mijnenjagers Zr. Ms. Makkum, Zierikzee en Urk en het hydrografisch opnemingsvaartuig Zr. Ms. Luymes deden dit na vertrek uit Den Helder, richting de Oostzee.

De schepen gaan daar deelnemen aan Baltops, de grote internationale oefening van de Standing NATO Mine Counter Measures Group 1 (SNMCMG-1). De aanwezigheid van dit NAVO-vlootverband is tevens bedoeld ter geruststelling van de Baltische staten, die zich bedreigd voelen door Rusland.

Zr. Ms. Willemstad maakt al langer deel uit van SNMCMG-1 en vernietigde op 19 mei een oude mijn voor de kust van Estland. Het betrof een Russische contactmijn uit de Tweede Wereldoorlog.

Voor de kust van Cadzand ruimde de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) samen met de Defensie Duikgroep 3 explosieven. Het ging om een zeemijn, een 500-ponds vliegtuigbom en een 250-ponds exemplaar. De explosieven werden aangetroffen bij een project om de kustlijn te versterken en een jachthaven bij Cadzand aan te leggen.

Door een koker om de explosieven te plaatsen, hadden de marineduikers minder last hadden van de sterke stroming op de Westerschelde. Een zuiger in de koker verwijderde bovendien de zandlaag boven de explosieven. Hierdoor konden de duikers een vernietigingslading aanbrengen.

Duikvaartuig Argus fungeerde bij de ruiming als logistiek en medisch platform.

x

27|05 Leiderschapstraining landmacht in marinebad

Landmachtmilitairen van het Bevoorrading en Transport Commando hield eind mei een bijzondere vormingsoefening in Den Helder. De 2 belangrijkste pijlers: leiderschapstraining en grenzen verleggen, in en rondom water.

Dag 1 maakten de militairen gebruik van de scheepsmoot ‘Bever’ van de School voor Chemische, Biologische, Radiologische en Nucleaire Verdediging, Damage Control en Bedrijfsveiligheid, op de marinebasis in Den Helder. De groepscommandanten werden tijdens het simuleren van een aanvaring op zee uitgedaagd om hun leiderschapsvaardigheden onder nieuwe en verzwaarde omstandigheden te tonen.

De volgende dag zorgde vooral een leiderschapstraining in de helikopterkooi van zwembad de Schots voor een hoog stressniveau. Initiatiefnemer tweede-luitenant Johan Hoving toonde zich ingenomen met de impact van de trainingen: “De korporaals zijn al geruime tijd in dienst en hadden de gebruikelijke grensverleggende activiteiten meerdere malen gedaan. We hadden het geluk dat de marine haar schaarse capaciteiten wilde uitlenen.”

x

20|05 Mariniers bij bevrijdingsfeest Texel

Mariniers van de Joost Dourleinkazerne op Texel ondersteunden op 20 mei met landingsvaartuigen de herdenking van de bevrijding van het eiland, 70 jaar geleden. Texel werd pas op 20 mei 1945 bevrijd door Canadese militairen, na zware gevechten tussen Duitsers en een opstandig Georgisch bataljon.

Na een amfibische landing van historische militaire voertuigen op het strand van Oudeschild begon de vrijheidstour. Deze tocht voerde over het eiland en eindigde op het vliegveld. Hier vond het bevrijdingsfestival plaats, waarbij de marine vertegenwoordigd was door de Roadshow, parachutisten en materieel van het Korps Mariniers.

De Koninklijke Marine en het Korps Mariniers zijn al decennia onlosmakelijk verbonden met Texel, vanwege de Joost Dourleinkazerne. Hier krijgt iedere marinier sinds 1949 zijn amfibische opleiding tot zeesoldaat.

x

Reünies

Reunie A- en B-jagers en NNG

Zaterdag 26 september 2015 vindt een reünie plaats van oud-bemanningsleden van de A- en B-jagers en voor militairen die dienden in het voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. De reünie is in gebouw Dukdalf, te Den Helder, en duurt van 11.00 tot 16.00 uur.

Echtgenoten/partners zijn van harte welkom. Er zal een toko aanwezig zijn en ook livemuziek wordt verzorgd. Bij ontvangst is er koffie met cake en ’s middags staat een uitgebreide nasimaaltijd klaar.

Graag vóór 26 augustus aanmelden, met naam, adres, telefoonnummer en eventueel emailadres. Dit kan per post (RZN, p/a: Saturnus 42, 1115 TE Duivendrecht) of per mail (rznamsterdam@gmail.com, met vermelding: AB15).

Toegangsprijs is € 10 p.p. voor RZN-leden en donateurs van de stichting PMT. Anderen betalen € 15 p.p. Inschrijven kan d.m.v. overmaking van het verschuldigde bedrag, op rekeningnummer NL 29 INGB 0005929884, t.n.v RZN te Amsterdam. Meer info: www.rznamsterdam.nl.