08

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 04

Uitgelicht

POTOM

De Praktische Opleiding tot Officier der Mariniers (POTOM) staat bekend als een van de zwaardere militaire opleidingen. Tijdens de 11 maanden durende opleiding moeten de aspirant-officieren zich bewijzen op het gebied van fysieke kracht, uithoudingsvermogen, tactische vaardigheden en leiderschapskwaliteiten. De loodzware opleiding stelt hoge eisen. Meer dan de helft valt af. Vorige maand werden de aspirant-officieren flink op de proef gesteld op Texel.

Scroll verder naar beneden voor het beeldverslag (Foto’s: Evert-Jan Daniels)

Natte voeten

Met landingsvaartuigen werden de aspirant-officieren vlak voor het Texelse strand afgezet om vwaar ze beginnen aan hun barre tocht. Dat betekende direct al natte voeten. Iets waar een marinier aan moet wennen. Amfibisch optreden hoort tot de basisvaardigheden van mariniers.

Leider in de dop

De mannen worden opgeleid om onder extreme omstandigheden zelfstandig een peloton te leiden. Blind vertrouwen op hun kennis en competenties is hierbij essentieel. Daadkracht wordt een tweede natuur.

Uitputtingsslag

Samenwerken is van groot belang. Lukt dat niet, dan gaat het geheid mis. De aspirant-officieren moeten helemaal op elkaar ingespeeld zijn en precies weten wie over welke kwaliteiten beschikt. Ze maken gebruik van elkaars expertise. Alleen dan kunnen ze succesvol opereren onder extreme omstandigheden. 

Doorzettingsvermogen

Wie opgeeft, ligt eruit. De POTOM is daarin keihard Meer dan de helft valt uit. Er wordt veel gevraagd van het doorzettingsvermogen van de marinier. Niet alleen lichamelijk maar zeker ook mentaal worden ze continu op de proef gesteld. Regelmatig test het kader hun mentale sterkte. Dat doen zij bijvoorbeeld door te testen hoe ze omgaan met tegenslagen. 

Eens marinier, altijd marinier

Wie ooit de woorden ‘ex-marinier’ in de mond neemt, begaat een doodzonde. Een marinier blijf je je hele leven. Het Korps Mariniers staat bekend om zijn zeer hechte gemeenschap. De band tussen de mariniers is voor altijd. Eens een marinier, altijd een marinier.