Tekst LTZSD 2OC Vanessa Strijbosch
Foto Bart Nijs
“Militaire muziek geeft Defensie een gezicht”
Wanneer de dirigent van de Marinierskapel der Koninklijke Marine, majoor der marinierskapel Peter Kleine Schaars, praat over zijn kapel, ontstaat er direct een spraakwaterval aan prachtige superlatieven. Het zijn mooie woorden, maar daden zeggen vaak meer. Juist de prestaties van de Marinierskapel laten zien dat we hier te maken hebben met een orkest van internationale allure.
“Misschien hebben we een imagoprobleem”, geeft Kleine Schaars toe. “Sommigen binnen de organisatie zien ons als een stoffig bedrijfsbandje. Maar ze vergeten dat we internationaal als één van de beste orkesten ter wereld bekend staan.” Zonder bescheidenheid noemt de dirigent zijn Marinierskapel de ‘Rolls Royce onder de orkesten’.
Koningslied
Dat zijn positieve woorden hout snijden, wordt in de praktijk keer op keer bewezen. Onlangs werd samen met een groot gemengd koor, de topsolisten Tania Kross, Bill van Dijk en Remco Harms en de voltallige Marinierskapel, een lied opgenomen dat speciaal voor de eerste Koningsdag werd gemaakt. Het gelegenheidsensemble nam het nummer 14 april op in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum voor het goede doel. Ze deed dat onder leiding van Arjan Tien, een gastdirigent van de Marinierskapel. Het lied is de downloaden op www.hetoranjeinitiatief.nl en te koop via iTunes en Spotify.
Trots
“Defensie toont zo op een mooie manier dat we dit saamhorigheidsinitiatief van harte ondersteunen”, reageert Kleine Schaars op deze bijzondere muziekproductie. Hij onderstreept de waarde van militaire muziek: “Wij geven Defensie een gezicht. Als wij ergens in den lande een optreden geven, is dat misschien de eerste keer dat deze mensen direct in aanraking komen met geüniformeerde militairen. Maar ook als de kapel het Wilhelmus speelt tijdens Prinsjesdag of wanneer een tamboer of pijper het Taptoe signaal speelt tijdens een militaire begrafenis, wordt de traditie en nationale trots vertegenwoordigd.”
Eigen sound
De Marinierskapel bestaat, in tegenstelling tot hun counterpart de Tamboers & Pijpers van het Korps Mariniers, niet uit echte mariniers. “Maar we hebben wel dezelfde ‘can do-mentaliteit”, nuanceert Kleine Schaars, die overigens zelf de enige ‘echte’ marinier is binnen de Marinierskapel. Hij doorstond ooit de Elementaire Vorming en kwam daarna als trombonist binnen bij het orkest. “Geef ons een opdracht en wij geven daar snel en professioneel invulling aan. We kunnen alles spelen.” Daarin overdrijft de dirigent niet. Binnen de kapel zijn er diverse ensembles zoals een Strijkje, Koperkwintet, Combo en Dansorkest. “We hebben een eigen sound, daarin onderscheiden we ons. Mensen kunnen ons bij wijze van spreken met ogen dicht van veraf herkennen.”
“We hebben dezelfde can do mentaliteit”
Die ‘eigen sound’ gaat tot ver over de grenzen. Onlangs nam de kapel een CD op met arrangementen en composities van de wereld beroemde musicus, Sammy Nestico. De 90-jarige Amerikaan heeft een ongelooflijke staat van dienst in de muziekwereld. Naast arrangeur van de beroemde Count Basie Big Band, componist in de Hollywood scene en toparrangeur voor grote solisten zoals Frank Sinatra, is hij in zijn begin jaren ook actief geweest als dirigent van de ‘Marineband of the White House’. De Marinierskapel wilde hem eren met een hommage en nam de CD op.
Miljoenen platen
De Marinierskapel bestaat volgend jaar zeventig jaar. De CV is aardig gevuld tijdens deze jaren. Bekend en beroemd zijn de opnamen van de mars ‘Koning Voetbal’ en de herkenningstune van ‘Studio Sport’. Vanaf eind jaren 50 tot begin jaren 80 was de Marinierskapel onder contract bij Phonogram en werden hierdoor wereldwijd miljoenen platen verkocht. Begin jaren 80 haalde de kapel onder leiding van Jaap Koops nog de hitparade met ‘Argentina’ en de ‘Floral Dance’.
Kracht van de kapel
"De inzet van militaire muziek geeft status aan de gelegenheid en aan degenen die het mogen ontvangen”, citeert Kleine Schaars. Een doordenker, maar één die volgens de dirigent de kracht van de Marinierskapel samenvat.