10

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 04

Sportief

Tekst LTZSD 2OC Vanessa Strijbosch

Dutch Marines Rowing Challenge

“We willen niet laten zien dat we flinke binken zijn. Het gaat over verbondenheid, dingen voor elkaar doen.” Oud-marinier Arie van Ingen wil duidelijk zijn: hun monstertocht van Rotterdam naar Londen per sloep is geen stunt

x

Het verhaal begon in juli vorig jaar toen oud-marinier Jan van de Werken een oproep op het internetforum van oud-mariniers plaatste. Hij riep zijn maten op om samen met hem naar Engeland te roeien. Binnen enkele maanden mondde die oproep uit in de organisatie van een groot sportief evenement: de Dutch Marines Rowing Challenge.

Verbinden

De opvallende oproep trok direct de aandacht van de voorzitter van de Stichting Dutch Marines, Arie van Ingen. “Ik vond het meteen een leuke sportieve uitdaging, maar wilde het graag meer lading geven en koppelen aan een historische gebeurtenis en een goed doel.” De Stichting Dutch Marines is een platform voor mariniers en oud-mariniers om met elkaar in verbinding te komen en daar waar nodig hulp te bieden.

Ondersteunen

Van Ingen: “Met die gedachte in het achterhoofd leek het ons een goed idee om de roeitocht te verbinden aan het 350-jarig bestaan van het Korps Mariniers en het buddy systeem. We ondersteunen mariniers die door missies in de problemen zijn gekomen en nabestaanden van ontvallen collega’s. Een projectgroep is ermee aan de slag gegaan en inmiddels zijn we zo ver dat zich al meer dan 150 mariniers aanmeldden.”

Al 150 oud-mariniers meldden zich aan voor de monstertocht

x

Bewijzen

Op 10 december 2015 bestaat het Korps Mariniers 350 jaar. De roeiende oud-mariniers pakken dit jubileum maar al te graag aan en willen hiermee hun verbondenheid met het korps bewijzen. De uitdaging ligt vooral in de afstand: 350 kilometer roeien van Rotterdam naar Londen. Op 5 september 2015 vertrekken 9 zogeheten Kuikensloepen en in totaal ongeveer 100 roeiers van Rotterdam naar Hoek van Holland. “We varen dan in een ‘missing man formatie’, de ene ontbrekende sloep staat symbool voor al diegenen die niet meer mee kunnen”, aldus Van Ingen.

Tocht van 1 week

In Hoek van Holland gaan 6 sloepen aan boord van een begeleidingsschip. Met 3 sloepen roeien de mannen (3 uur op, 6 uur af) verder naar Vlissingen om vanuit daar de overtocht te maken naar Engeland. Aangekomen bij de Engelse kust, komen de 6 sloepen van boord en roeien de mariniers de laatste 100 kilometer de Thames op naar Londen. Dit doen ze weer met 9 sloepen in formatie. En als ‘kers op de taart’ doen de mariniers direct na aankomst in Londen ook nog mee met de Great River Race. “Dan zijn we lekker opgewarmd”, grapt Van Ingen. In totaal duurt de hele tocht een volle week en de verwachtte netto roeitijd per deelnemer komt ver boven de 40 uur uit.

Grootste van Nederland

De belangstelling is enorm. Tot grote vreugde van Van Ingen. “Door het grote aantal aanmeldingen zijn we in één keer de grootste sloep roeivereniging van Nederland geworden. We trainen volop. Op 14 locaties in Nederland kunnen de mariniers terecht voor hun training. Ook doet een aantal teams elk weekend mee met roeiwedstrijden.” 

x

“Een combinatie van stompen en samenwerking"

Ultieme sport voor korpswaarden

Van Ingen doet zelf ook mee. “Het leek me eerst verschrikkelijk. Maar na 2 keer roeien was ik verkocht. Roeien is precies waar mariniers van houden. Het is een combinatie van stompen en samenwerking. Het is de ultieme sport als het gaat om het belijden van onze korpswaarden:verbondenbeid, kracht en toewijding.”

Meer weten over de Dutch Marines Rowing Challenge? Kijk op www.dmrc.nl