Waakzaam herdenken

Vice-admiraal Matthieu Borsboom Commandant Zeestrijdkrachten, Admiraal Benelux
x
Twitter: @VADMBORSBOOM

Jaarlijks realiseren we ons rond 4 en 5 mei dat er weer minder mensen zijn die de Tweede Wereldoorlog zelf hebben meegemaakt. Daaruit blijkt dat wij Nederlanders – gelukkig – al lange tijd in vrede en vrijheid leven. Alweer zo lang, dat sommigen vrijheid als té vanzelfsprekend ervaren. 

Voor ons als militairen en voor onze burgercollega’s binnen Defensie geldt dat in ieder geval niet. Voor ons is vrijheid iets waarmee we dagelijks bezig zijn en waar we ons continu voor inzetten. Hiervoor zijn militairen gesneuveld, ook in onze recente geschiedenis. Wij kennen de prijs van de vrijheid en nemen vrede en veiligheid niet zomaar voor lief.

Gordel van instabiliteit

Door de conflicthaarden in de gordel van instabiliteit, maar ook door de recente ontwikkelingen aan de grenzen van ons NAVO-bondgenootschap, dringt het tot steeds meer mensen door dat de vrijheid niet alleen gedurende grote wereldoorlogen in het verleden is bevochten. Het is iets wat we dag en nacht bewaken en onderhouden. Vrijheid begint ermee dat je als mens geaccepteerd wordt, ongeacht je afkomst, religie of levensovertuiging. Het gaat er ook om dat je vrij je mening mag uiten. En dat je op vakantie kunt gaan naar de andere kant van de wereld. Vrijheid staat zelfs voor luxe artikelen kunnen kopen, tegen een betaalbare prijs.

Strijd aangaan

Het is belangrijk dat wij – burgers en militairen – blijven herdenken dat mensen voor onze vrijheden vechten. Juist in deze tijd, wanneer we ons bezinnen tijdens Dodenherdenking en we Bevrijdingsdag mogen vieren. We denken dan aan allen die keihard voor onze vrijheden hebben gevochten. Die daar, direct en indirect, de strijd voor ons zijn aangegaan of zelfs hun leven voor hebben gegeven. Zij hebben ons de kans gegeven om vrijuit te kunnen spreken, te lachen, te bidden, te reizen en te consumeren.

Van alle tijden en plaatsen

De wereld heeft na de Tweede Wereldoorlog nog geen dag zonder oorlog gekend. Oorlog is van alle tijden en van alle plaatsen, blijkt keer op keer. Dat betekent dat wij waakzaam blijven en bereid zijn om onze vrijheden te verdedigen. Dat geldt voor nu en voor de toekomst, zowel dicht bij huis als ver weg – in Nederland, in Europa of waar dan ook ter wereld, waar wij vrede en veiligheid kunnen dienen.

Daarbij zijn wij ons er ten slotte van bewust dat ook aan ons een hoge prijs gevraagd kan worden. Net als in het verleden van hen die wij jaarlijks herdenken. Ondertussen blijven wij waakzaam.