Tekst TLNT Johanna van Waardenberg
Foto KPL-1 Hille Hillinga

Mariniers en paarden samen richting front

Paarden in het leger. Dat klinkt ouderwets, maar niets is minder waar. Een groep mariniers ondervond dit op 30 april op de Bernhardkazerne in Amersfoort tijdens een basistraining Lastdier. “Hier leren mariniers hoe zij met paarden omgaan, hen verzorgen en beladen. Het is een ouderwets middel, dat perfect aansluit bij onze hedendaagse operaties”, aldus kapitein der mariniers Steven Baan. 

“Rustig maar”, sust marinier 1 Tyron Rosina. Hij staat naast een groot bruin paard. Het dier is onrustig. Al aaiend en pratend weet Rosina het paard binnen enkele secondes kalm te krijgen. Voorzichtig wordt het dier beladen met ruim 100 kilogram aan uitrusting. Van munitie tot voer. Alles gaat mee. “Door het gebruik van een lastdier kunnen mariniers zichzelf ontlasten. Zo is het makkelijker om dagen lang door gebieden te trekken waar geen logistieke tussenpunten zijn. We creëren zo zelfredzaamheid voor een langere periode”, vertelt Baan die als Hoofd training Mobility leiding geeft aan de Basistraining Lastdier. 

Lokaal

In tegenstelling tot voertuigen en helikopters kan een lastdier in verschillende omstandigheden ingezet worden. “De truc is om gebruik te maken van lokale dieren. Die zijn gewend aan het terrein, klimaat en het lokale rantsoen. Ook worden ze door locals al gebruikt als lastdier”, zegt Baan. “In Kosovo hebben we in de wintertijden ook een aantal keer paarden gebruikt voor verplaatsingen. De dieren konden gemakkelijk met extra gewicht door hoge meters sneeuw bewegen.” 

x
Foto: archief

Lacherig

Hoewel de mariniers nu serieus trainen, was dit plan een aantal jaar geleden ondenkbaar. Kolonel der mariniers Tom Verbaan herintroduceerde het gebruik van het lastdier bij het korps. In eerste instantie werd er volgens Verbaan lacherig op gereageerd. “Iedereen begint nu het nut ervan in te zien”, vertelt hij.“Binnen de organisatie zijn we zo gewend alles modern te maken. We laten dingen vliegen en digitaliseren alles. Maar als lichte infanterie moeten we met basismiddelen zien te overleven. In Engeland, Duitsland en Amerika zijn er eenheden die hier perfect om getraind zijn. Steeds meer landen komen terug op het gebruik van lastdieren. Momenteel is alleen het korps bezig met paarden, maar ook andere infanterie-eenheden bij Defensie zijn meer dan welkom om eens bij ons te komen kijken”, aldus Verbaan.

x

Een sterke buddy met vier benen

Stoer

Tijdens de training is duidelijk te zien dat de stoere mariniers toch ook een zachte kant hebben. Volgens Verbaan zijn de mannen niet bang hun krachtige imago te verliezen. “Binnen het korps zijn we constant bezig met het lichter maken van onze uitrusting. De mannen snappen dat het gebruik van een lastdier functioneel is en dus noodzakelijk. Maar als mens moet je goed om kunnen gaan met het dier en daar horen ook verzorging, aandacht en betrokkenheid bij.” 

x

Hoeven uitkrabben

Marinier 1 Tyron Rosina heeft dit ook ondervonden. Nooit eerder heeft hij met paarden gewerkt. Zo wekte een paard dat zijn hoef optilt in het begin een schrikreactie op. Nu weet de marinier dat dit betekent dat hij de hoeven moet uitkrabben. “De eerste dag moest ik echt wennen. Het zijn echt grote dieren. Maar je krijgt hier veel tips en wordt goed begeleid. Na de tweede dag was ik al aan het paard gewend en uiteindelijk is ook nog erg leuk om ermee bezig te zijn op deze manier.”

x