x

04|05 Zr.Ms. De Zeven Provinciën naar Somalië

Zr.Ms. De Zeven Provinciën vertrekt zondag 4 mei naar de wateren rond Somalië. Het schip wordt tot eind augustus ingezet voor de antipiraterij missie ATALANTA.

Het Luchtverdedigings- en Commandofregat telt een 220-koppige bemanning en staat onder leiding van de commandant, KLTZ Ruud Schoonen. In Malta komen 22 Maltezers aan boord die samen met een gedeelte van de eigen bemanning het boardingteam vormen. De antipiraterijmissie wordt aangestuurd vanaf het Duitse vlaggenschip FGS Brandenburg. Operatie Atalanta is een door de Europese Unie geleide missie en richt zich op het terugdringen van piraterij voor de kust van Somalië. Op dit moment neemt Zr.Ms. Evertsen deel aan de antipiraterijoperatie ‘Ocean Shield’ van de NAVO en zijn er diverse beveiligingsteams van mariniers (Vessel Protection Detachments) aan boord van Nederlandse koopvaardijschepen geëmbarkeerd. 

De volgende Alle Hens zal (grotendeels) in het teken staan van antipiraterij.

x
x

01 | 05 Mariniers houden paravaardigheden bij

Mariniers hebben in België uitvoerig getraind op parasprongen. Dat gebeurde in samenwerking met de Defensie Paraschool.

Cursisten van het 11e en 21e Raiding Squadron volgden gedurende een week de intensieve paratraining. Het doel hiervan was om hen volledig gebrevetteerd para te maken, waarna zij de felbegeerde ‘parawing’ op het uniform mogen dragen. Om deze ‘wing’ uiteindelijk te krijgen, vergt het nodige geduld. Dit kan alleen onder de juiste weersomstandigheden. Bovendien is de noodzakelijke toestemming van lokale vliegvelden nodig om ’s avonds te springen. Alle cursisten moeten namelijk een nachtsprong maken. De bestaande para’s van het 11e Raiding Squadron maakten in dezelfde week een zogenaamde inzetsprong vanuit een Nederlandse C-130 Hercules boven de Leusderheide nabij Amersfoort.

x
x

29 | 03 ‘Spotten’ in Schotland

Tijdens de internationale amfibische oefening Joint Warrior gebeurde er niet alleen veel op zee. Ook vanaf het land kwamen Nederlandse eenheden in actie, namelijk door de Naval Gun Fire Support van het Korps Mariniers. 

Sinds jaar en dag wordt het bestrijden van landdoelen met ondersteuning van scheepsvuur (Naval Gunfire Support) uitgevoerd door waarnemers genaamd Naval Gunfire Forward Observers (NGFO’s), in jargon ook wel “Spotters”. Omdat het aansturen van scheepsvuur specialistisch werk is, moeten de waarnemers hiervoor een speciale opleiding volgen. Voorheen werd een soortgelijke, verkorte opleiding verzorgd door Engelse collega’s.

Waar ook ter wereld

Eind 2013 is begonnen met twee Nederlandse opleidingen, te weten de Naval Gunfire Forward Observer NL Basic (NGFO NL Basic) en de vervolgopleiding Naval Gunfire Forward Observer NL (NGFO NL). Eenmaal gekwalificeerd, kan de NGFO NL Basic onder andere opereren als adviseur binnen de eenheid die hij ondersteunt. De NGFO NL kan als waarnemer, zelfstandig of als teamlid, waar ook ter wereld opereren.  De examens vonden dit jaar plaats op de Cape Wrath Range te Schotland, waar de cursisten met ondersteuning van diverse NATO schepen van Nederlandse, Deense, Noorse, Amerikaanse en Engelse nationaliteit, met succes hun examens hebben afgerond.

x
x

Wie Wat Waar

29 | 04

De Koninklijke Marine maakt met leedwezen bekend dat SGTODVB Ruud Fopma op maandag 28 april is overleden. Sergeant Fopma heeft als laatst gediend op de Nederlands-Belgische Operationele School. De uitvaart op 2 mei vond plaats met beperkt militair ceremonieel. Bezoek aan huis en bloemen zijn niet gewenst. 

x
x

18|04

KPLMARNALG Berend Marijnisen heeft als eerste marinier de Hakkenberg trofee uitgereikt gekregen. De prijs, genoemd naar de in 2013 overleden kapitein der mariniers Giovanni Hakkenberg (ridder Militaire Willems-Orde). Marijnisen was de ‘beste man’ van de  VVO 2013-2 opleiding. Hij mocht uit handen van de echtgenote van Giovanni Hakkenberg de bijzondere trofee ontvangen. (Foto: MCD, Herman Zonderland) 

x

Reunies

x

14 | 05

Mijnendienstdag in Den Helder. Locatie: “De Dukdalf ” (oude Rijkswerf, hoofdgracht 1, 1781 AM). Voor opgave mailen naar md-dag@hotmail.com, o.v.v. naam en adres. 

x
x

11 | 06

Reünie voor de bemanningen van de Amstelklasse (van Amstel, de Bitter, van Ewijck, Dubois, de Zeeuw en van Zijl). Echtgenotes en partners zijn van harte welkom. Toegangsprijs voor de reünie is voor leden RZN en donateurs van de stichting Promotie Maritieme Tradities  € 15,00 p.p. Overige € 18,50 p.p. Inschrijving  (tot 31 mei) d.m.v. overmaking van het verschuldigde bedrag op rekeningnummer NL29INGB0005929884 t.n.v RZN te Amsterdam ovv AM14, naam en adres en – indien met eigen vervoer – kentekent van uw auto. Geldig legitimatiebewijs is noodzakelijk.  

x
x

14 | 06

Op zaterdag 14 juni 2014 organiseert de Vereniging Cambodja-veteranen een reünie voor alle militairen die in de jaren 1992/1993 voor de VN in Cambodja zijn geweest. Voor meer informatie en aanmelden gaat u naar www.untac.nl

x