Tekst Jopke Rozenberg-van Lisdonk
Personeelsnieuws

In Memoriam
Op 19 januari overleed adjudant Harry Klok. Hij was binnen de A1 (Human Resources) op Vliegbasis Leeuwarden werkzaam als stagebegeleider van alle stagiaires op de vliegbasis. Klok werd 56 jaar.
Op 2 april overleed Johan Wilborts. Hij was vanuit het Defensie Ondersteuningscommando werkzaam voor de Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie (DVVO) op Vliegbasis Eindhoven als Operator Import en Export. Wilborts werd 58 jaar.
Op 13 april overleed Richard Willems. Hij was werkzaam op Vliegbasis Eindhoven als chauffeur van Commandant Air Mobility Command en bij de Host Nation Support. Willems werd 35 jaar.


EVV in Zilver voor adjudant Martijn
Adjudant Martijn, werkzaam als flight supervisor/chief standardisation and evaluation command and control op de Heavy Airlift Wing (HAW) in Hongarije, kreeg op 4 april het Ereteken voor Verdienste (EVV) in Zilver uitgereikt. De Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal André Steur reikte hem de medaille uit op de Staf CLSK in Breda.
De ministeriële oorkonde vermeldt Martijns ‘buitengewone inzet, initiatief, vakkundigheid en doorzettingsvermogen waarmee hij zowel de naam van de Nederlandse krijgsmacht in multinationaal verband heeft hoog gehouden als een beslissende bijdrage heeft geleverd aan succesvolle inzet van Defensie in noodsituaties’. Daarnaast heeft hij ‘veelvuldig een doorslaggevende rol gespeeld bij het op korte termijn realiseren van luchttransport ten behoeve van noodhulp in crisissituaties. Ook heeft de adjudant in belangrijke mate bijgedragen aan het doorontwikkelen van tactieken voor de inzet van de HAW. "Door zijn prestaties heeft Martijn zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk gemaakt voor de Nederlandse krijgsmacht."
De C-LSK noemde hem op social media ‘een bijzondere luchtmachter die internationaal al vele jaren het verschil maakt'. "Of het nu om noodhulp, COVID-ondersteuning, extracties of tactische inzet gaat. Martijn neemt steevast de leiding, plant de operaties nauwgezet en zorgt voor een feilloze uitvoering. Een eer om hem het Ereteken voor Verdienste uit te mogen reiken. Job well done, Martijn!’ Foto: Sanne


Benoeming opperofficieren
Generaal-majoor Denny Traas gaat per 1 mei aan de slag als Directeur Plannen bij de Defensiestaf. Hij volgt commodore Eduard de van der Schueren op. De Directie Plannen ondersteunt de Commandant der Strijdkrachten. Het gaat daarbij om beleidsadvisering, omzetten van beleid en toekomstvisie in de inrichting, toerusting en samenstelling van de krijgsmacht. Dit doet de directie op het gebied van vastgoed, IT en materieel. Traas vervulde eerder functies op het terrein van beleid en plannen. Dat deed hij zowel binnen de luchtmachtstaf als de defensiestaf. Foto: NAVO

Commodore Eduard de van der Schueren is de nieuwe programmadirecteur Bescherming Noordzee Infrastructuur. Daarvoor is hij per 1 april gedetacheerd bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De van der Schueren volgt brigadegeneraal der mariniers Kees Schellens op.
Om de infrastructuur op de Noordzee te beschermen, is een interdepartementaal programma opgezet. Verschillende ministeries, sectorpartijen en kennisinstituten werken daarbij samen. Defensie levert de programmadirecteur. Foto: Louis Meulstee


Kees Schellens programmadirecteur Schaalbare Krijgsmacht
Generaal-majoor der mariniers Kees Schellens is per 1 april programmadirecteur Schaalbare Krijgsmacht.
De nieuwe programmadirectie is opgericht om vorm te geven aan de zogeheten ‘schaalbare krijgsmacht’.
Deze moet in 2030 uit tenminste 100.000 beroepsmilitairen, burgermedewerkers en reservisten bestaan. Dit is nodig om aan internationale en nationale verplichtingen te voldoen. Ook zorgt het voor een geloofwaardige afschrikking en zo nodig verdediging.
Daarnaast faciliteert de programmadirectie onder meer de uitbreiding van de capaciteit voor instroomopleidingen. Dat is een belangrijke randvoorwaarde voor personele groei. Foto: Defensie

Tien jaar later: DHC herdenkt omgekomen Apache-vliegers
Met een fly-by en een herdenkingsdienst op 301 Squadron werden op 17 maart kapitein-vlieger René ‘Kursk’ Zeetsen (30) en eerste luitenant-vlieger Ernst ‘Mowgli’ Mollinger (26) herdacht.
Familie, collega’s, de Commandant Defensie Helikopter Commando en de toenmalig Commandant 301 Squadron kwamen hiervoor samen. “Zij blijven deel van onze gemeenschap. Hun toewijding, moed en professionaliteit zullen we nooit vergeten”, was een van de uitspraken over omgekomen bemanning.
Het is tien jaar geleden dat de twee met hun helikopter in Mali verongelukten. Zeetsen en Mollinger namen deel aan de VN-missie MINUSMA, gericht op stabilisatie en veiligheid in een door conflict verscheurd gebied. Met hun Apache voerden zij verkennings- en escortevluchten uit, een cruciale taak met grote verantwoordelijkheden en risico’s. Foto’s: Matthijs


Nationale Weerbaarheidstraining voor mbo-student
Er komt een Nationale Weerbaarheidstraining (NWT) voor studenten in het middelbaar beroepsonderwijs. Defensie en 21 Regionale Opleidingscentra, waar de opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) wordt gegeven, zijn dat overeengekomen. Uiterlijk in 2026 wordt de training als keuzemodule aangeboden.
De NWT is een militaire basisopleiding van tien weken. Iedere student kan deze straks volgen en wordt daarmee reservist bij Defensie. De training richt zich op militaire vaardigheden, persoonlijke groei en het versterken van mentale en fysieke weerbaarheid.


Jaarlijkse dienstplichtbrief weer verstuurd
Deze maand viel de zogenoemde Dienstplichtbrief op de mat bij Nederlandse jongeren die dit jaar 17 jaar zijn of worden. Hierin staat dat ze staan ingeschreven voor de militaire dienstplicht. Ook mensen jonger dan 35 jaar die (op)nieuw zijn ingeschreven als Nederlander ontvingen de brief.
De militaire dienstplicht geldt voor iedereen tussen de 17 en 45 jaar. Sinds 1 mei 1997 is de opkomstplicht opgeschort. Dienstplichtigen worden dus niet meer opgeroepen. In uitzonderlijke situaties kan de regering daar toch toe besluiten. Bijvoorbeeld als er een oorlog uitbreekt. In de brief staat het militaire registratienummer en verdere uitleg over de dienstplicht.
De jongeren worden in de brief ook geattendeerd op het Dienjaar bij Defensie. Dat is iets anders dan de dienstplicht. Jongeren kiezen hier vrijwillig voor. Ze worden dan voor een jaar militair. Ook als ze al werkervaring hebben, zijn ze welkom voor een Dienjaar. De jongeren krijgen een opleiding, werkplek en salaris. In dat jaar leren de ze veel. Bovendien bouwen ze mee aan een sterke krijgsmacht. Zo dragen ze bij aan de veiligheid van alle Nederlanders. Na afloop is het mogelijk om bij Defensie te blijven werken als beroepsmilitair, burgermedewerker of reservist.
Om de vrijwillige instroom van militairen verder te verhogen zet Defensie komend jaar onder deze groep een enquête in. Dat wordt in de dienstplichtbrief alvast aangekondigd. Het doel is om te polsen of de jongeren interesse hebben om voor Defensie te werken.


Nieuw op intranet: het Defensiejournaal
Belangrijke nieuwtjes, praktische informatie en opvallende verhalen uit alle hoeken van de organisatie zijn sinds 20 maart iedere twee weken op donderdag te zien bij het Defensiejournaal op DefensieTV.
De uitzendingen zijn te bekijken via intranet of de MijnDefensie app (dus niet via internet). Klik in de app op de tegel ‘Nieuws’ en vervolgens rechtsonder in de oranje balk op ‘DefensieTV’. Elke editie duurt zo’n tien minuten.
Voor de krijgsmacht is het steeds belangrijker om nieuws en actualiteiten zoveel mogelijk via de eigen kanalen te verspreiden. Het Defensiejournaal is daar een voorbeeld van. Het brengt betrouwbaar nieuws uit eigen bron. Het Defensiejournaal wordt gemaakt door het Mediacentrum Defensie (MCD), in opdracht van de Directie Communicatie (DCo). Defensiemedewerkers kunnen wensen, vragen of ideeën delen via defensiejournaal@mindef.nl. Foto: MCD


Bevrijdingsconcert Luchtmacht Mannenkoor
Ieder jaar organiseert het Luchtmacht Mannenkoor een concert voor onder meer donateurs en veteranen. Dit jaar staat het concert in het teken van tachtig jaar bevrijding.
Deze editie treedt het mannenkoor samen op met Muziekvereniging Irene uit Ederveen en de Seaforth Highlanders of Holland.
Datum: vrijdag 2 mei, aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur.
Locatie: Brugkerk, Schuilenburgerweg 2 in Amersfoort.
Kosten: €12,50 (veteranen betalen €10,00 op vertoon van hun veteranenpas).
Reserveren via: www.lmkweb.nl/bevrijdingsconcert
Meer informatie: www.luchtmachtmannenkoor.nl


Tentoonstelling ‘Hellships’ in Bronbeek
Het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek in Arnhem opende op 3 april de nieuwe tentoonstelling ‘Hellships’. Persoonlijke verhalen van hen die stierven en zij die overleefden staan centraal. En die van de generaties die de oorlog niet meemaakten, maar er wél door getekend zijn. De tentoonstelling is te zien tot en met 21 november 2025.
De Birma-Siamspoorweg, de Pakan Baroespoorweg, het vliegveld Changi in Singapore en de Japanse kolenmijnen zijn slechts een paar locaties van dwangarbeid tijdens de Japanse bezetting (1942-1945). Gevangenen werden hier naartoe getransporteerd op zogeheten hellships. Hierop zaten zo’n 120.000 krijgsgevangenen en burgergeïnterneerden en meer dan 300.000 romusha’s. Dat zijn Indonesische dwangarbeiders. Zij werden vervoerd vanuit Nederlands-Indië.
De gevangenen op de hellships werden aan hun lot overgelaten. Ze hadden gebrek aan voedsel, water en medische zorg. De hygiënische omstandigheden waren slecht. Onder constante dreiging van geallieerde aanvallen konden zij geen kant op. Ze waren gevangen op zee. Meer dan 223 hellships maakten 276 vaarten in Zuidoost-Azië, China en Japan. Hierbij vielen tussen de 22.000 en 27.000 dodelijke slachtoffers. Op de foto adjudant b.d. Maurits Baal, in een rolstoel. Hij is de oudste bewoner van Bronbeek en overleefde destijds twee transporten. Kijk voor meer informatie op www.bronbeek.nl. Foto: Rob Kleering


Tentoonstelling ‘Naam Onbekend’ in Airborne Museum Hartenstein
Tachtig jaar na de Tweede Wereldoorlog worden er nog steeds zo’n 4.500 militairen en burgers vermist in Nederland. De Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) werkt hard om hen hun naam terug te geven. De nieuwe tentoonstelling 'Naam Onbekend' biedt een kijkje achter de schermen van het bijzondere werk van deze eenheid.
‘Naam Onbekend’ is van 4 april 2025 tot en met 1 maart 2026 te zien in het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek. Bezoekers worden in de tentoonstelling meegenomen in de zoektocht naar de identiteit van vier militairen die omkwamen tijdens de Slag om Arnhem in september 1944. De BIDKL zette alle mogelijke onderzoekstechnieken in om de slachtoffers weer een naam te geven. Daarnaast is in de tentoonstelling aandacht voor de lokale geschiedenis en de persoonlijke verhalen van de vier gevallen militairen. Op de foto de herbegrafenis van de Britse zweefvliegtuigpiloot lieutenant Dermod Anderson van het Glider Pilot Regiment. Foto: Studio 38C