Nationale Onderofficiers Conferentie: ‘Zorg dat je er klaar voor bent’
Met het verder escalerende conflict in Oekraïne moet ook Nederland zich voorbereiden op oorlog. De recent gehouden Nationale Onderofficiers Conferentie (NOOC) gaf de achthonderd deelnemers hierover veel stof tot nadenken. “Het is dichterbij dan we denken”, betoogde Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Onno Eichelsheim. “Zorg dat je er in alle opzichten klaar voor bent”, refereerde de hoogste militair aan de Warrior Mindset.
Tekst: André Twigt | Foto’s: sergeant Sjoerd Hilckmann
Opvattingen over Warrior Mindset lopen nogal uiteen
De CDS was een van de sprekers tijdens de NOOC, die werd gehouden in het evenementencomplex Hart van Holland in Nijkerk. De hoogste militair maakte in klare taal duidelijk dat wat er op ons afkomt van grote invloed kan zijn op ons voortbestaan in het Vrije Westen. Om een eventueel conflict te kunnen winnen, werden de genodigden van alle krijgsmachtdelen een dag lang ondergedompeld in de Warrior Mindset. Want hoe kweek je een krijgersmentaliteit die je in staat stelt om in nood- of stresssituaties adequaat te reageren en de juiste beslissingen te nemen? Voor de dames en heren in de theaterzaal was dat een belangrijke vraag. Als ruggengraat van de krijgsmacht zijn zij voor het overgrote deel verantwoordelijk voor het opleiden en trainen van de troepen. Al pratend bleek dat de opvattingen over wat de Warrior Mindset nu precies voor iedere individuele militair inhoudt, nogal uiteenliepen. In onderstaande kadertjes gaan militairen die de NOOC bijwoonden in op hoe zij tegen deze mindset aankijken.
‘Zowel onderofficieren als burgermedewerkers op de kaart zetten’
Op de kaart zetten
Op de jaarlijks gehouden NOOC was een uiteenzetting van twee specialisten van het Defensie Cyber Commando zeker de moeite van het beluisteren waard. Onderwerp was ‘Het is oorlog en niemand die het ziet’, daarbij duidend op de vrijwel dagelijkse cyberaanvallen uit met name China en Rusland. De conclusie: het Westen heeft zijn beste tijd gehad. Ook was er een interessante presentatie over veranderende gewondenzorg in oorlogsgebied.
Voor het eerst tijdens de NOOC waren naast onderofficieren ook burgermedewerkers van vergelijkbare schaal en aspirant-onderofficieren uitgenodigd. Het belang om een zo breed mogelijke delegatie defensiemedewerkers uit te nodigen, onderstreepte krijgsmachtadjudant Mark Veraart in zijn voorwoord. Daarin stelde hij dat de NOOC zowel de onderofficieren als de burgermedewerkers op de kaart wil zetten. “De NOOC onderstreept het belang van hun werk, ongeacht welke rol ze in de operatie ook spelen”, aldus de hoogste onderofficier.
‘Ontwikkelen van een Warrior Mindset kost tijd – dat lukt je niet op een vrije namiddag’
Naam: adjudant van de luchtmacht (naam bekend bij de redactie)
Werkzaam bij: Air Combat Command
“Op het moment dat je voor deze organisatie kiest, weet je waarvoor je tekent en ga je ervoor. En jij niet alleen, maar je thuisfront ook. Die moet ook een soort van Warrior Mindset ontwikkelen. Van mijn uitzendingen heb ik geleerd dat je snel moet kunnen schakelen. Dat hoort ook bij de mindset. Inpakken, afscheid nemen van het thuisfront en gaan. De laatste keer dat ik dat moest doen, staat me nog helder voor de geest en at ik vervolgens honderd dagen curry met rijst. Echt! Sommige collega’s hadden na afloop zelfs vitaminegebrek. Ons onderkomen bestond uit tenten die zo lek waren als een mandje. Deze omstandigheden dragen zeker bij aan het ontwikkelen van je Warrior Mindset. Je wordt vindingrijk om er in de zandbak koste wat het kost wat van te maken; je kwaliteit van leven te vergroten. Ik denk dat het ontwikkelen van een Warrior Mindset tijd kost. Dat lukt je niet op een vrije namiddag. Er zijn sergeants die zich blind staren op een leidinggevende rang en na pakweg vier jaar met een instructeurskroon lopen. Ik heb daar moeite mee. Ik weet dat in deze tijd haast is geboden, maar met slechts vier jaar proberen over te brengen wat er bij een Warrior Mindset zoal komt kijken, lijkt me lastig.”
‘Warrior Mindset vertalen naar prioriteiten stellen en besluitvaardig zijn’
Naam: sergeant-majoor van de luchtmacht (naam bekend bij de redactie)
Werkzaam bij: Logistiek Centrum Woensdrecht
“Als floormanager distributie draag ik bij aan de onderdelenvoorziening voor alle luchtgebonden wapensystemen en daarmee aan het voortzettingsvermogen van Air Power. Ik vertaal de Warrior Mindset naar waarden als prioriteiten stellen en besluitvaardig zijn. Als militair heb je ook een morele verantwoordelijkheid om gevechtsbereid te zijn. Daarvoor ben je bij Defensie gegaan en dat mag de samenleving ook van je verwachten. Aan de andere kant moet ik wel vertrouwen kunnen hebben in de politiek en de militaire besluitvorming. Dat is essentieel om me als militair vol in te zetten en mijn Warrior Mindset te ontwikkelen. Net zo goed als dat ik vertrouwen moet kunnen hebben in een geloofwaardige afschrikking en de diplomatie. Al besef ik dat het een hele dobber is om in de huidige wereld het risico op escalatie af te wenden.”