04

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 11 | 2024

In-Formatie

Tekst Arno Marchand

Personeelsnieuws

x
Leestijd: 6 minuten

Eerbetoon omgekomen Nederlandse WO II-vlieger

Dit bericht bereikte de redactie wat later, maar een eerbetoon aan hen die vielen voor onze vrijheid, verdient het om alsnog vermeld te worden.

Oud reserve-eerste luitenant ir. Hans Vles stuurde een mail over zijn oom, Paul Stenger. De neef van zijn moeder zat in Engeland op een kostschool en meldde zich na zijn eindexamen in 1941 aan bij de Royal Air Force. Daar werd hij met diverse andere Nederlanders opgeleid tot jachtvlieger op de Spitfire. Net als twee andere vliegers tijdens dezelfde missie, werd Paul in 1941 neergeschoten boven Frankrijk. Hij werd uiteindelijk herbegraven op het Nederlandse ereveld bij het dorpje Orry-la-Ville vlakbij Parijs.

In dit speciale jaar, 80 jaar na D-day, nam Vles contact op met de Oorlogsgravenstichting in Den Haag en de Nederlandse ambassade in Parijs om een bloemstuk te regelen op het graf van Paul. Dat werd keurig verzorgd, zie bijgaande foto links. ‘Ik denk dat er vast meer landgenoten zijn die hun gevallen helden eenmaal per jaar willen eren, maar de weg naar de ambassade of Oorlogsgravenstichting niet zo makkelijk weten te vinden’, schrijft Vles.

Foto boven: De eerste opleiding van Nederlandse vliegers in 1941 te Hullavington in Engeland met zesde van links Paul Stenger. Foto: uit collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Foto links: Nederlandse ambassade Parijs

Nieuwe draagspeld voor luchtverdedigers

Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) heeft sinds deze zomer een nieuwe draagspeld. Het goudkleurige pronkstuk voor op het Dagelijks Tenue (DT) symboliseert de inzet van de luchtverdedigers, afkomstig uit diverse operationele commando’s.

De glimmende speld heeft aan de onderzijde een banier met de tekst Air Defence. Daarboven staat een schild met daarin twee zwarte, gekruiste raketten. Dit verbeeldt de verdediging van het luchtruim. Een gouden kroon van het Koninkrijk der Nederlanden aan de bovenzijde maakt de speld af.

De speld is niet alleen een teken van waardering, maar zorgt ook voor herkenbaarheid en verbroedering. “De bezuinigingen van de voorgaande decennia hebben ervoor gezorgd dat we flink gekrompen zijn. Daardoor werden we letterlijk minder zichtbaar”, weet Korpsadjudant Luchtdoelartillerie van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) Peter Menting. “De speld zal ook de onderlinge band van luchtverdedigers, afkomstig van diverse krijgsmachtdelen, versterken.”

Alle zevenhonderd militairen werkzaam bij DGLC ontvangen de draagspeld. Menting: “De speld is voor de collega’s die werken bij de batterijen en de squadrons, maar ook voor iedereen die bijdraagt aan DGLC’s voortzettingsvermogen. Denk bijvoorbeeld aan de collega’s van 133 Herstelpeloton, die officieel onder 13 Lichte Brigade vallen.” De ‘Air Defence’-draagspeld werd 1 juli uitgegeven en voor het eerst gedragen bij de commando-overdracht van DGLC een maand later.

Meer hierover weten? Lees dan het artikel ‘Waardering, trots, verbroedering’ in het blad Landmacht, te vinden via de Kiosk van de Defensiebladen. Foto: Studio 38°c.

Franse generaal bedankt Nederlandse hondenteams

Onlangs ontving Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim een bedankbrief van zijn Franse counterpart generaal Thierry Burkhard. Daarin bedankt hij het Nederlandse Expertise Centrum Diensthonden, dat is ondergebracht op Vliegbasis Woensdrecht, voor de professionele inzet met vier hondenteams tijdens de Olympische Spelen in Parijs afgelopen zomer. De Nederlandse honden ontdekten als enigen drie nieuwe explosieve stoffen voorafgaand aan de Olympische Spelen.

De Nederlandse krijgsmacht versterkte samen met de Franse en andere naties de veiligheidsinspecties ten behoeve van de bescherming van atleten, publiek en de locaties. Volgens Burkhard illustreert de Nederlandse hulp tijdens de Spelen de solidariteit tussen beide landen en de kracht van de bilaterale militaire betrekking.

Commando-overdracht SOCOM

Generaal Ron Smits droeg op 19 september het commando over het Special Operations Command (SOCOM) over aan generaal der mariniers Jan Hut (foto links). Dat gebeurde in het bijzijn van Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim en alle speciale eenheden die onder de vlag van SOCOM opereren, waaronder 300 Squadron (foto rechts), bij het veteranenverzorgingstehuis Landgoed Bronbeek. Foto’s: sergeant-majoor Mike de Graaf

Nieuwe beleidsvisie onderofficieren

Onlangs is de nieuwe 'Beleidsvisie Onderofficieren Koninklijke Luchtmacht' gepresenteerd. Hieraan werkten zo'n vijftig manschappen/(onder)officieren mee. Het is een document van, voor en door onderofficieren. De beleidsvisie is in lijn gebracht met onder andere de 'Beleidsvisie Onderofficieren Krijgsmacht' en het vertrekpunt van de Commandant Luchtstrijdkrachten. De herschreven versie is uiteindelijk goedgekeurd door de Defensieonderdeel Medezeggenschapscommissie (DMC).

Door de veranderende wereld, de toename van fysieke en digitale dreigingen, richt de luchtmacht zich veel meer op ‘flexibel en snel’ optreden. Dat doet de organisatie samen met nationale en internationale partners (NAVO). De taak van de onderofficier en de militair zal zich hierdoor meer richten op trainen en uitvoeren van scenario’s voor het verdedigen van eigen- en bondgenootschappelijk gebied, inclusief de Caribische delen van het Koninkrijk. Hierin zal de taak van de onderofficier en militair centraal moeten staan; die zal als leider, vakman, mentor en adviseur moeten kunnen optreden.

De komende jaren zullen plannen wellicht aangepast moeten worden om het doel te bereiken. Zo zal bijvoorbeeld het ‘Kwalificatieprofiel Onderofficieren CLSK' aangepast worden en daaruit volgend de Ontwikkellijn. De steun en betrokkenheid van luchtmachtpersoneel bij het maken van de diverse keuzes is daarbij ontzettend belangrijk. De nieuwe beleidsvisie is op het CLSK-intranet te lezen. Foto’s: sergeant Gregory Fréni

Commandant Leadership Award voor sergeant 1 Mitchell Emmen

Tijdens de vijf weken durende cursus aan de Amerikaanse Inter-European Air Forces Academy werd sergeant 1 Mitchell Emmen onlangs onderscheiden met de prestigieuze Commandant Leadership Award. Van de 23 onderofficieren uit 11 landen ontvingen twee klasgenoten (uit Nigeria en Slowakije) eenzelfde award. De opleiding vond plaat op Kapaun Air Station in Duitsland, even ten zuiden van Ramstein Air Base. De academie reikte de prijzen voor het eerst uit.

Emmen liet zien met uitmuntende prestaties en toewijding een divers team te kunnen bouwen en leiden in een multinationale omgeving. Hij blonk uit op meerdere gebieden, waaronder leiderschap, teambuilding, probleemoplossing, militaire studies en communicatie. Volgens de commandant van de academie heeft Emmen een hoge standaard neergezet voor toekomstige studenten. Foto: Inter-European Air Forces Academy

Eindoefening JMG: weerbaar zonder technologie

Tijdens de laatste week van oktober namen zes meteorologen in opleiding deel aan de eindoefening van hun vaktechnische opleiding. De Joint Meteorologische Groep (JMG) van Vliegbasis Woensdrecht organiseerde de eindoefening voor het eerst. Tijdens het scenario stond de toegenomen dreiging van een symmetrisch conflict centraal. Daarbij kunnen moderne middelen, zoals satellietcommunicatie, internet en GPS uitgeschakeld worden.

De oefening vond plaats op Vliegbasis Deelen. Dat was voor de cursisten al een uitdaging op zich, want ineens moesten ze het doen zonder een goed uitgeruste weerkamer met grote schermen voor satelliet- en radarbeelden. Na twee dagen kregen de meteorologen in opleiding te maken met een cyberaanval, waardoor alle systemen plat lagen. Toch wisten ze drie dagen lang de operationele eenheden van actuele weeradviezen te voorzien. Geen gemakkelijke opgave, maar met goede samenwerking, coördinatie, pen en papier kwamen ze een heel eind.

De automatisering van weersverwachtingen en hun verspreiding heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Hierdoor is de militaire meteorologische organisatie veel efficiënter geworden, maar ook kwetsbaarder. Een cyberaanval is dan ook een reëel risico. Oefenen op een dergelijk scenario is daarom essentieel. Deze oefening toont aan dat met beperkte middelen toch operationele ondersteuning gegeven kan worden. Foto’s: JMG

Reünie Identiteitsgroep Steenrode Baretten

De Identiteitsgroep Steenrode Baretten (ISB) viert in 2025 haar 25-jarig jubileum. Dit vindt plaats op vrijdag 4 april 2025 tijdens de jaarlijkse reünie. Dit wordt de 23e editie.

Alle ex-MFO’ers (Multinational Force and Observers), al of niet bij de Bond van Wapenbroeders ingeschreven dan wel bij één van de andere tot de Bond behorende organisaties zijn ingedeeld, zijn welkom samen met hun partners. Medio januari ontvangen leden van de ISB een officiële uitnodiging met het definitieve programma. Op de website zal dan ook alle informatie bekend worden gemaakt en een inschrijflink komen.