Individueel Keuzebudget voor iedere defensiemedewerker
Vanaf 2025 bouwen alle Defensiemedewerkers iedere maand naast hun salaris een ‘Individueel Keuzebudget’ (IKB) op. Dat vervangt de vakantie- en eindejaarsuitkering zoals we die nu nog kennen. Wat verandert er, en natuurlijk de hamvraag: word ik er beter van? Dat bepaalt ieder voor zich. En wil je niets veranderen, dan kan dat uiteraard ook.
Tekst: kapitein Jaap Wolting
Keuzes: dat is bij het IKB het toverwoord. Momenteel valt er weinig te kiezen, maar dat is vanaf 1 januari passé. Je bepaalt straks zelf hoe en wanneer je het budget wil besteden. Uitbetalen op momenten dat het jou uitkomt is een optie, net als er uren van kopen. Wil je het liever inzetten voor de aanschaf van een laptop of fiets van kopen? Kiezen maar!
Wat verandert er?
Vanaf 1 januari 2025 bouw je naast je salaris IKB op. Dit persoonlijke budget vervangt de vakantie-uitkering en de eindejaarsuitkering. In totaal bouw je over het kalenderjaar net zoveel IKB op als bovenstaande uitkeringen samen: 16,33% van jouw bruto jaarsalaris. Het IKB geeft jou echter vrijheid om het te besteden. Je kiest zelf wanneer, waaraan en hoeveel van het opgebouwde budget je besteedt.
Met het IKB heb je drie opties:
- Laten uitbetalen.
- Inzetten voor fiscale doelen (uitruilen).
- Uren kopen.
Als je voldoende budget hebt opgebouwd, kun je het ook op meerdere manieren inzetten. Je kunt dus bijvoorbeeld in maart een deel laten uitbetalen, in juli uren kopen en het in november inzetten voor een fiscaal doel. Je kunt alleen géén voorschot aanvragen. Dat kan alleen bij je salaris. Geef je geen keuze door, dan krijg je aan het eind van het jaar het hele opgebouwde bedrag uitbetaald.
Afwijkende regels voor reservisten en FPS-1
Ook alle reservisten die zich sterk maken voor de krijgsmacht bouwen IKB op. Hun keuzemogelijkheden zijn echter beperkter dan de rest van het defensiepersoneel. Waar zij wél kunnen kiezen voor uitbetaling en het gebruik maken van fiscale doelen, is voor hen uren kopen géén optie. Dit geldt ook voor personeel dat FPS-1 heeft, zoals jongeren die in de opleiding tot soldaat zitten.
Belasting
In de app Mijn Defensie, onder de tegel Mijn Salaris, kun je straks je keuzemogelijkheid doorgeven. Of via PeopleSoft. Belangrijk om te weten: als je je IKB laat uitbetalen, betaal je daar belasting over. Het bedrag dat je op je rekening krijgt, is dus lager dan het budget dat je in de app ziet staan.
Uitruilen
Zoals gezegd kun je de kosten van (onderdelen van) een fiets, vakbondscontributie of computer uitruilen tegen jouw bruto IKB. Hoe dat werkt? Je koopt bijvoorbeeld een fiets voor €1.500,-. De factuur dien je in, en je haalt €1.500,- uit je IKB. Dat krijg je vervolgens op je rekening gestort. Doordat je het bedrag uitruilt, krijg jij een mooi belastingvoordeel.
ADV maakt plaats voor IKB
Ook kun je dus jouw ‘potje’ gebruiken om IKB-uren te kopen. Je krijgt dan in ruil voor het ingeleverde budget een saldo met IKB-uren. Let op: je kunt éxtra IKB-uren opsparen door per week maximaal 2 uur meer te werken dan waarvoor je bent aangesteld. Eigenlijk een beetje te vergelijken met wat je ADV-uren waren. De ouderwetse ADV-uren verdwijnen met de komst van het IKB.
Het grootste verschil met hoe het nu is: bij ADV kreeg je alle uren aan het begin van het jaar in één keer toegewezen. Vanaf 2025 moet je de uren eerst opbouwen, voordat je ze kunt gebruiken. Dus stel, je werkt 2 uur per week ‘extra’, dan zie je in de app dat er iedere 4 weken 8 uur wordt opgeteld bij je saldo IKB-uren.
Er zijn drie mogelijkheden voor wat betreft je IKB-uren:
- Je kunt ze verwerken in je werkrooster, door bijvoorbeeld wekelijks minder uren te werken.
- Je kunt ze vrij opnemen.
- Je kunt ze sparen. Uren die je aan het eind van het jaar over hebt, vervallen niet en mag je meenemen naar volgend jaar.
Overgangsregeling voor 2025
Door de komst van het IKB krijg je dus vanaf 2025 niet meer je vakantie- en eindejaarsuitkering uitbetaald op de momenten die je gewend was. In 2024 bouw je van juni tot en met december nog wél maandelijks een vakantie-uitkering op. Hiermee kun je drie dingen doen:
1. In één keer laten uitbetalen vanaf januari 2025.
2. In één keer uren van kopen.
3. Tot mei 2025 gebruiken voor de doelen uit het huidige Cafetariamodel Defensie.
Je bouwt in 2024 daarnaast nog één maand eindejaarsuitkering op, over december 2024. Deze krijgt iedereen bij het salaris van januari 2025 uitbetaald.
Keuze doorgeven
Je kunt je keuze doorgeven vanaf 1 december 2024. Let op: de keuze moet voor 1 mei 2025 gemaakt zijn. Kom je niet op het net? Dan ontvang je de opgebouwde vakantie-uitkering van juni 2024 tot en met december 2024 automatisch in mei 2025 op je bankrekening.
Waarop je wel even moet letten, is dat je jaarinkomen stijgt als je de vakantie-uitkering laat uitbetalen. Als je toeslagen ontvangt van de overheid (zoals zorgtoeslag en huurtoeslag) is het belangrijk dat de Belastingdienst op de hoogte is van het juiste jaarinkomen. Vergeet dus niet die informatie door te geven om onaangename verrassingen te voorkomen.
Check ook deze animatie!
Cafetariamodel
Om de boel overzichtelijk te houden versmelten de regelingen uit het Cafetariamodel (zoals de aankoop van een fiets met belastingvoordeel) in het Individueel Keuzebudget. Al die opties, inclusief de uitruil van het bedrag dat je krijgt voor woon-werkverkeer, vallen straks onder het IKB.
Vragen?
Al gaat het Individueel Keuzebudget pas vanaf volgend jaar in, het Dienstencentrum Human Resources staat nu al klaar om vragen te beantwoorden over het IKB. Op intranet komt een speciale pagina waarop alles tot in detail wordt uitgelegd. Ga daarvoor naar Selfservice > Mijn Informatie > Salaris en Toelagen > Individueel Keuzebudget (IKB).