Tekst Arno Marchand

Personeelsnieuws

x

Commando-overdrachten

Het 312 squadron heeft sinds 3 oktober een nieuwe commandant. Luitenant-kolonel Patrick ‘Naish’ Vreeburg droeg het commando van het 312 squadron over aan luitenant-kolonel Bram ‘B’ Versteeg. Foto: sergeant Gregory Fréni

NAVO-topfunctie voor generaal Laurijssen

Bij de NAVO zijn twee Nederlandse militairen per 1 november benoemd in topfuncties. Generaal-majoor Richard Laurijssen (rechts) wordt de nieuwe Director Policy and Capabilities van de International Military Staff op het NAVO-Hoofdkwartier in Brussel. Brigadegeneraal Detlev Simons volgt hem op als Chief of Staff (COS) bij het Joint Support and Enabling Command (JSEC) van de NAVO in het Duitse Ulm. Hij krijgt hiervoor de rang van generaal-majoor.

Laurijssen krijgt de leiding over de directie bij de Internationale Militaire Staf (IMS) die verantwoordelijk is voor het omzetten van politieke richting in beleid en ondersteunen van het Militair Comité. In zijn takenpakket zit ook het geven van militair advies op het gebied van strategie, planning en richtlijnen. Hij treedt tevens op als Plaatsvervangend Directeur Generaal IMS (DGIMS). Foto: JSEC PAO

Duurzaamheidsprijs Green Wing Challenge

Majoor Chico Costa heeft de Green Wing Challenge van het CLSK gewonnen. Dat is een wedstrijd in ideeën voor een duurzamere luchtmacht. Costa presenteerde een plan over hybride apparaten die het dieselverbruik met veertig procent verminderen. Ook gaan ze langer mee. Dit komt onder meer de efficiëntie bij een uitzending ten goede.

Volgens de jury heeft het idee van Costa een duidelijke link met de Hoofdtaak 1 van de luchtmacht: bescherming van het eigen grondgebied en dat van bondgenoten. Een voordeel is ook dat het binnen twee jaar uitvoerbaar is. De luchtmacht wil het idee van Costa in de bedrijfsvoering opnemen.

Voor de Green Wing Challenge kon iedereen binnen de luchtmacht ideeën insturen. Ditmaal leverde dat 214 inzendingen op. De acht beste mochten hun idee toelichten tegenover een jury met daarin onder anderen C-LSK luitenant-generaal André Steur, Directeur Innovatiecentrum van het Commando Materieel & IT Elise Teuben en vertegenwoordigers van onder meer KLM en TU Delft. Foto: KLu

Woodpecker inspecteert rotorbladen

De inspectie van Chinook rotorbladen bij het 980 Squadron op Vliegbasis Woensdrecht is sinds 9 oktober geautomatiseerd met de ingebruikname van de Woodpecker inspectierobot. Tot nu toe werden Chinook rotorbladen handmatig geïnspecteerd. Een fysiek, arbeidsintensief en eentonig proces met een aanzienlijke belasting op het gehoor van de monteur.

Om de arbeidsomstandigheden en het inspectieproces te verbeteren is er in 2022 een innovatietraject gestart, gefinancieerd door Innovatiebureau AIR (Ambition Innovation Results). Het prototype van de robot is ontwikkeld door de afdeling Special Products van het 982 Squadron in samenwerking met Bureau Project Engineering 980 Squadron, gebaseerd op de inspectiemethode Woodpecker. Die is bedoeld om losse dan wel gescheurde delen in het rotorblad te vinden. Door bestaande technieken te integreren is er een systeem gebouwd dat zowel inspecties uitvoert als resultaten omzet in data. Aan de hand van deze data bepaalt de monteur of wat de Woodpecker geconstateerd heeft ook daadwerkelijk gerepareerd moet worden. In de toekomst is het mogelijk om met deze data voorspellende onderhoudsmodellen te maken op basis van kunstmatige intelligentie (AI). Daarmee is een belangrijke stap gezet in de modernisering van het helikopteronderhoud. Op jaarbasis worden er bij het 980 Squadron zo'n vijftig tot zestig Chinook-rotorbladen geïnspecteerd. Foto: KLu

Luchtmachtbrede preboardingapp gelanceerd tijdens HR-dag

Met een druk op de knop lanceerde commodore Ellen Meeuwsen-Scholten op 10 oktober de Luchtmachtbrede preboardingapp. Die zorgt ervoor dat nieuwe collega’s zich vooraf al meer verbonden voelen met de organisatie, zich meer welkom voelen en dat ze zelfverzekerder starten. Aan de hand van doelgroepgerichte journeys (reizen) neemt de luchtmacht nieuwe collega’s mee in de luchtmachtwereld.

“Deze app is weer een klein bouwsteentje in het grote geheel om de personele gereedheid van de luchtmacht op orde te krijgen”, gaf de Directeur Personeel & Bedrijfsvoering CLSK aan. De app maakt onderscheid tussen startende militairen, burgermedewerkers en stagiairs. Voor elke groep staat een andere journey klaar. Die geven een beeld van wat een nieuwe medewerker van de organisatie mag verwachten, maar ook wat de organisatie van hem of haar verwacht. De preboardingapp neemt nieuwe collega’s onder andere mee in de defensieorganisatie, de cultuur, het gedrag en ongeschreven regels.

De app werkt met pushmeldingen. Zo houdt de luchtmacht gestructureerd en gefaseerd contact, wordt uitval in de wachttijd beperkt. Het belang van onboarding kan én mag niet meer worden onderschat. Maar liefst 64% van de medewerkers is geneigd om binnen het eerste jaar een nieuwe baan te zoeken als hun onboarding-ervaring negatief is.

Nieuwe kledingopties voor luchtmachtvrouwen

Er is goed nieuws voor de vrouwelijke collega's binnen de luchtmacht. Sinds begin oktober heb je de keuze tussen het dragen van een CLSK-sjaaltje of een stropdas bij het dagelijks tenue (DT), zowel bij DT1 als DT2. Bij het avondtenue mag je kiezen tussen een sjaaltje of lavallière. Wat wel belangrijk is om te weten: het dagelijks tenue moet vanaf nu altijd worden gedragen met een sjaaltje of stropdas, behalve bij een kortemouwen-overhemd.

Directeur Personeel & Bedrijfsvoering CLSK commodore Ellen Meeuwsen-Scholten maakt zich hard voor al het personeel, en dus ook voor vrouwen binnen Defensie. Zij is blij met de nieuwe kledingopties: “Met de introductie van het sjaaltje bieden we een extra optie voor vrouwen. Hiermee spelen we in op wensen van vele vrouwen, en kunnen zij zich meer zichzelf en professioneel voelen in het uniform.”

De sjaaltjes worden per onderdeel verstrekt en over een paar maanden zijn ze ook via het KPU-bedrijf te bestellen. De wijziging wordt binnenkort opgenomen in het Handboek Tenuen CLSK.

Op 17 oktober maakten honderd vrouwen van Defensie kennis met nieuwe DT-jurk. Defensie vindt het belangrijk dat medewerkers in passende kleding lopen. Het Commando Materieel & IT (Commit) heeft om die reden speciaal de dagelijks tenue-jurk ontwikkeld. De honderd vrouwen doen mee aan de draagproef. Afhankelijk van hun oordeel wordt de jurk verder ontwikkeld. Daarna besluiten de defensieonderdelen of ze de jurk in het kledingpakket opnemen. Binnenkort meer in de Vliegende Hollander over de kleding voor vrouwen. Foto: Defensie

Herinneringsmedaille Irak

Het Deployment- én het 1e Helikopterdetachement van NATO Mission Iraq ontvingen op 17 oktober hun Herinneringsmedaille Internationale Inzet (HMI) met de gesp NMI. Het Deployment-detachement trof in april en mei dit jaar de voorbereidingen voor de Nederlandse helikopteroperaties vanaf Al Assad Air Base. Het 1e Nederlandse Helikopterdetachement heeft van begin mei tot half augustus een start gemaakt met het uitvoeren van missies in Irak ter ondersteuning van zowel NATO Mission Iraq (NMI) als Operation Inherent Resolve (OIR). Foto: Hans Roggen

‘Beste Beurt’ uitgereikt vanwege een heldhaftig optreden

Sergeanten der eerste klasse Bastiaan Holst en Robbin van den Berg van 930 Squadron kregen op 15 oktober een ‘Beste Beurt’ uitgereikt. Op 11 juli vond in de haven van Newcastle het beladen van het schip 'Southern Rock' plaats. Het Roll-On/Roll-Off schip zorgde voor de terugverplaatsing van materieel van de DHC-oefening TAC UK in juni en juli.

Holst en Van den Berg reden voertuigen op het schip en bleven als toezichthouders en begeleiders aan boord. Tijdens het beladen van het schip ontstond kortsluiting op een Scania-vrachtwagen. Daardoor ontstond een smeulend vuur en hevige rook. Na de constatering van de schipper en vervolgens een korte analyse van de heren, ondernamen ze gelijk actie. Het voertuig stond volledig ingebouwd in het vrachtruim en vlak naast de wand van het schip, waardoor verplaatsen niet mogelijk was. Daarnaast was het dek al gesloten, waardoor er weinig tot geen ventilatie was op de plek van het incident. Om te voorkomen dat het een uitslaande brand zou worden met alle gevolgen van dien, waren de collega’s genoodzaakt om in de rook te werken en zo uiteindelijk het vuur te blussen.

Ondanks de risico's voor eigen gezondheid besloten ze door te pakken en erger te voorkomen. Foto: KLu

Ook Helidet 2 ontvangt NAVO-medaille

Op woensdag 16 oktober heeft het helikopterdetachement 2 de NAVO-medaille ontvangen uit handen van luitenant-generaal Cas Schreurs. Hij is door een van de Chinooks opgehaald in Bagdad om op Al Assad Air Base de NAVO-medaille te kunnen opspelden.

Tijdens de ceremonie stond het gehele detachement aangetreden op het platform. Luitenant-generaal Schreurs sprak van achter de lessenaar die is gecreëerd door de Gronduitrusting. Hij zei trots te zijn om de medaille te kunnen uitreiken. De generaal deed dat samen met de Senior National Representative, Ben, als detachementcommandant, en Ivo als chef-staf van de groep. Foto: Defensie