Tekst Arno Marchand

Personeelsnieuws

x
Leestijd: 5 minuten

In memoriam

Op 5 mei overleed reservist majoor Hans van Riet. Ruim 25 jaar diende hij als beroepsofficier en militairjurist en sinds 2022 diende hij bij de Groep Luchtmachtreserve. Van Riet is 46 jaar geworden.

Onderhandelaarsresultaat arbeidsvoorwaarden defensiepersoneel

Defensie en de vakbonden zijn op 28 mei tot een onderhandelaarsresultaat gekomen voor de periode 1 januari 2025 tot 1 september 2026. Het nieuwe onderhandelaarsresultaat bevat opnieuw 7% loonsverhoging: 5% per 1 januari en 2% met ingang van 1 januari 2026. Daarnaast is er dit jaar in september een eenmalige uitkering € 500,- bruto en volgend jaar juli een van € 350,- bruto. In de maanden oktober, november en december van 2024 is er een extra incidentele loonsverhoging van 5%. Een verhoging van de tegemoetkoming woon-werkverkeer naar 23 cent per kilometer per 1 januari 2025.

De vakbonden leggen het nieuwe arbeidsvoorwaardenpakket met een positief advies voor aan hun leden. Als die ermee instemmen, dan is het pakket op 2 juli 2024 definitief. Defensiemedewerkers die lid zijn van een vakbond, kunnen een stem uitbrengen.

Staatssecretaris Christophe van der Maat, is blij met het resultaat. “We zijn op tijd om een nieuw onderhandelaarsresultaat af te sluiten en ditmaal zelfs met een plus voor het lopende jaar. Met dit goede resultaat kunnen we nu nog meer werk maken van het behoud én aantrekken van extra personeel.”

Koninklijke onderscheiding Eric Putman

Vrijdag 26 april vond de jaarlijkse Lintjesregen plaats. Dit jaar ontving sergeant Eric Putman, sinds 2018 reservist bij de luchtmacht, een onderscheiding. Hij is vanaf nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden.

Eric werkt al sinds 1998 bij Air Liquide B.V en heeft verschillende internationale innovatiewedstrijden gewonnen. Hij heeft enkele wereldwijd belangrijke patenten op zijn naam staan en was betrokken bij de bouw van het eerste openbare waterstoftankstation in Nederland. Ook is hij al jarenlang vrijwilliger in de lokale gemeenschap. Erics inzet en toewijding aan zowel zijn werk als zijn gemeenschap maken hem een waardige Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden.

6.000 Chinook-vlieguren voor loadmaster Fons

Loadmaster bij het 298 Squadron adjudant Fons ontving op 14 mei de badge voor de indrukwekkende mijlpaal van 6.000 vlieguren op de Chinook.

Om daarbij stil te staan werd de familie van Fons uitgenodigd. Zij stonden met collega’s van 298 Squadron te wachten op de terugkomst van de vlucht waar de nietsvermoedende Fons gewoon zijn werk aan het doen was. De gezagvoerder was op voorhand ingelicht en voerde een fly-by uit bij de aangetreden familie en het personeel. Een trots saluerende Fons was het gevolg. Na het uitstijgen werd Fons onder luid applaus van de aanwezigen onthaald en ontving hij uit handen van zijn vrouw de badge ter ere van deze mijlpaal. Op naar de 7000 uur! Foto: KLu

Stallmann leidt coalitie voor F-16-capaciteit Oekraïne

Commodore Arnoud Stallmann leidt vanaf 1 juli de internationale coalitie die F-16-capaciteit levert aan Oekraïne. Hij wordt hiervoor bevorderd tot generaal-majoor en treedt een jaar lang op als commandant. Tegelijkertijd wordt hij directeur bij de Defensiestaf om leiding te geven aan de nieuw op te richten projectdirectie Oekraïne. Deze PD-OEK coördineert en regisseert alle initiatieven van Defensie ter ondersteuning van Oekraïne. Hierin worden de Task Force Oekraïne, alle ‘Capability Coalities’ voor Oekraïne en een innovatiecluster ondergebracht. Foto: Phil Nijhuis

Boekholt Plaatsvervangend Commandant Commit

Commodore Harold Boekholt wordt op 12 juli Plaatsvervangend Commandant Commit. Hij volgt daarmee generaal-majoor Ludy Schmidt op. Boekholt wordt voor deze functie bevorderd tot generaal-majoor. Foto: Defensie

Social op de Bakermat

De ‘Social op de Bakermat’ is een jaarlijkse, terugkerende informele reünie voor oud-medewerkers van de voormalige Vliegbasis Soesterberg op 1 juli: de dag van de luchtmacht. Het evenement wordt weer gehouden op de plek bij Shelter 611, de evenementenshelter van het Utrechts Landschap, in de voormalige Mid-West Area (). Tijd: 14.00-18.00 uur.

De organisatie kijkt ernaar uit om zo veel mogelijk oude bekenden te ontmoeten. Zoals gebruikelijk is er geen toegangsprijs, maar breng wel zelf hapjes en drankjes, goede herinneringen en sterke verhalen mee! Toegang is via de Hertenlaan in Den Dolder, aan de westzijde van de voormalige vliegbasis. Parkeerruimte is volop aanwezig.

Ooit een link gehad met Soesterberg en geïnteresseerd om (weer) aanwezig te zijn? Dan graag opgeven via de Facebook-pagina ‘De Bakermat’, bij de groep van oud-medewerkers van de Vliegbasis Soesterberg of bij Philip Whittle (philipwhittle@gmail.com). Graag tot ziens op de Bakermat!

Kuipers inspireert luchtmacht tot duurzaam denken: ‘Wij zijn allemaal astronauten’

André Kuipers heeft medewerkers van de luchtmacht aangemoedigd om met ideeën te komen die de luchtmacht niet alleen verduurzamen, maar ook operationeel verbeteren. De astronaut sprak op 21 mei op Vliegbasis Gilze-Rijen over zijn ervaringen in de ruimte en zijn visie op klimaatverandering.

De inspiratiesessie van Kuipers was onderdeel van de duurzaamheids-challenge Green Wing, een initiatief van de luchtmacht. Bij deze wedstrijd kunnen alle luchtmachtmedewerkers de in de maand juni ideeën om te verduurzamen inzenden en zelfs prijzen winnen. Kuipers wees de aanwezigen op hun gedeelde verantwoordelijkheid voor de planeet. “Wij zijn allemaal astronauten, zwevend op een klein kwetsbaar ruimteschip genaamd aarde. Maar dat ruimteschip heeft beperkte middelen.” Met satellietfoto’s liet Kuipers zien hoe groot de impact van klimaatverandering is. Vanuit de ruimte zijn problemen als extreme ontbossing, stijgend waterpeil en grote bosbranden steeds beter zichtbaar. Aan bod kwamen ook veel duurzame uitvindingen uit de ruimtevaart. De luchtmacht kan hiervan leren om ook schoner te opereren en de aarde minder te belasten.

Plaatsvervangend commandant luchtstrijdkrachten generaal-majoor Robert Adang benadrukte voorafgaand aan de sessie het belang van investeren in duurzaamheid. “We moeten de verantwoordelijkheid nemen schoon te opereren waar dat kan”, zei hij. “We moeten voorkomen bij te bijdragen aan het probleem en de consequenties, zoals migratie, extremer weer en globaal oplopende spanningen.”

Luchtmachtmedewerkers kunnen ideeën voor duurzame initiatieven binnen hun eigen organisatie inzenden via CLSK.Green.Wing@mindef.nl. Via dit mailadres kunnen luchtmachters zich ook inschrijven voor de vervolg inspiratiesessie op 6 juni met generaal b.d. Tom Middendorp. De bedenkers van de beste ideeën mogen hun initiatief pitchen aan onder meer de Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal André Steur. Ook wint de top 3 een privévlucht in een elektrisch vliegtuigje.

Luchtmachtlogo met toevoeging Luva

Reünie luchtmachtvrouwen

Eind 2024 is het 73 jaar geleden dat de vrouwelijke militairen van de Luchtvaartafdeling bij de Milva (Militaire Vrouwenafdeling) een eigen luchtmachtuniform mochten gaan dragen. De vorming van de Luchtmacht Vrouwenafdeling (Luva) was hiermee een feit.

Op zaterdag 2 november 2024 wordt deze gebeurtenis wederom met een reünie gevierd bij Bronbeek in de Kumpulan te Arnhem. Na de vorige reünie is besloten om alle gewezen vrouwelijke militairen van de luchtmacht (met FLO of op andere wijze de luchtmacht verlaten) ook van harte uit te nodigen voor deze reünie.

Wilt u, als vrouwelijke oud-luchtmacht collega, aanvullende info ontvangen en worden uitgenodigd voor de reünie, meldt u zich aan bij de secretaris via e-mail op info@luvareunie.nl.