Tekst Arno Marchand

Personeelsnieuws

x
Leestijd: 5 minuten

In memoriam

Op 29 december 2023 overleed sergeant-majoor Richel Pieter. Hij was werkzaam als supervisor blade- en composiet-repair bij 980 Vliegtuig en Helikopteronderhoudssquadron op Vliegbasis Woensdrecht. Pieter werd 54 jaar.

Op 5 februari overleed sergeant-majoor Roy Pangemanan. Hij was als opzichter CIS/beheerder crypto-uitrusting werkzaam bij het 942 Squadron van het Air Mobility Command op Vliegbasis Eindhoven. Pangemanan werd 59 jaar.

Vragen aan commandanten en hun adjudanten

Vanaf de volgende uitgave staat er maandelijks een voorwoord van een van de commandanten van het CLSK en zijn of haar stafadjudant in de Vliegende Hollander. Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal André Steur en Luchtmachtadjudant Terry Venhovens starten de serie. Daarna volgen de PC-LSK en de commandanten Air Combat Command, Air Mobility Command, Air Support Command en Defensie Helikopter Commando en hun stafadjudanten. Heb je een vraag aan (een van) hen, stel deze dan via vliegendehollander@mindef.nl.

WO II-veteraan André Hissink overleden

André Hissink, de laatste overlevende vlieger/waarnemer van het (voluit) RAF No. 320 (Royal Dutch Naval Air Service) Squadron uit de Tweede Wereldoorlog overleed op 1 januari op 104-jarige leeftijd.

Hissink wordt geboren op 26 juni 1919 in Batavia. Voor zijn militaire dienst is hij in mei 1940 in afwachting van zijn vliegopleiding in Rotterdam. Na het uitbreken van de oorlog wijkt hij uit naar Groot-Brittannië, waar hij wordt geplaatst bij de Koninklijke Marine. In september 1940 keert Hissink terug naar Java, voor de opleiding tot vlieger/waarnemer bij de Marineluchtvaartdienst. Na de Japanse invasie van Nederlands-Indië begin februari 1942 vertrekt Hissink medio die maand van Java per schip naar Australië. Daarvandaan gaat hij naar de Verenigde Staten waar hij zijn opleiding tot waarnemer voltooit bij de Royal Netherlands Military Flying School.

In het voorjaar van 1943 keert Hissink terug in Groot-Brittannië, waar hij als waarnemer op de B-25 Mitchell terechtkomt bij 320 Dutch Squadron van de Royal Air Force. Op 29 december 1944 wordt zijn Mitchell bij een bombardement boven het Belgische Vielsalm in beide motoren geraakt en stort het toestel neer. Doordat het achterste noodluik niet open kan, moeten beide luchtschutters over het bommenruim naar voren kruipen. Dat lukt een van hen, geholpen door Hissink. De tweede luchtschutter, sergeant Joop Jillings, komt vast te zitten en stort met het vliegtuig neer. Het verlies van zijn vriend en collega maakt een blijvend grote indruk op Hissink. Hij voltooit uiteindelijk 69 oorlogsvluchten boven Frankrijk, Nederland en Duitsland, waarvoor hij het Vliegerkruis krijgt. Na de oorlog verlaat Hissink Defensie, maar hij blijft altijd betrokken bij 320 Squadron RAF. Meer weten daarover? Lees dan dit verhaal in de Vliegende Hollander. Foto: Evert-Jan Daniels

C-LSK draagt commando EAG over

Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal André Steur droeg op 18 januari het voorzitterschap van de European Air Group (EAG) over aan zijn ambtsgenoot Generalleutnant Ingo Gerhartz van de Duitse luchtmacht.

De overdracht vond plaats op Royal Air Force High Wycombe met een vlaggenceremonie en het tekenen van de overdracht. Het voorzitterschap van de EAG wisselt elke twee jaar. De EAG wordt gevormd door luchtmachten uit zeven landen die zich inzetten voor de verbetering van de interoperabiliteit en het optimaliseren van capaciteiten. Foto: EAG

AWACS van NAVO op TLP

Een E-3A AWACS van de NAVO Airborne Early Warning and Control Force (NAEW&CF) draaide van 29 januari tot en met 2 februari mee in de flying course van het Tactical Leadership Program (TLP).

Dat is de Europese jachtvliegopleiding tot mission commander op de Spaanse vliegbasis Albacete. De AWACS leverde air battle management support voor de jachtvliegtuigen en het gebruikte de mogelijkheid om de eigen bemanning te laten trainen met jachtvliegers uit Franrijk, Griekenland, Spanje, Tsjechië en Zwitserland. In de NAVO-afvaardiging zaten twee Nederlandse militairen en evenzoveel burgermedewerkers. In de oefenstaf van de TLP zit ook een Nederlandse luchtmachtmilitair. Foto’s: NATO AWACS

Professioneel wielersucces voor oud-luchtmachter Lemmen

Voormalig tweede luitenant van de luchtmacht Bart Lemmen werd tijdens de Tour Down Under vijfde in het eindklassement. De ‘ronde van Australië’ is jaarlijks een van de eerste grote koersen op het hoogste niveau. Lemmen werd vorig jaar professional bij wielerploeg Jumbo-Visma. Daarvoor was hij geplaatste bij 640 Squadron op Vliegbasis Volkel. Meer over hem weten? Lees hier zijn verhaal.

Herinneringsmedaille Internationale Missies

Meer dan zevenhonderd militairen kregen hun Herinneringsmedaille Internationale Missies op 15 februari uitgereikt door Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim. Onder hen waren 198 luchtmachters.

In de evenementenhal in Gorinchem kregen de militairen de onderscheiding voor hun deelname aan missies in Europa. Ook C-LSK luitenant-generaal André Steur reikte een aantal medailles uit. Luctmachtmilitiaren kregen de onderscheidingen voor deelname aan de enhanced Air Policing in Polen en voor missies in Irak en Roemenië.

De Herinneringsmedaille Internationale Missies is een ereteken voor militairen die hebben deelgenomen aan een vredesoperatie. Met de ceremoniële uitreiking toont Defensie haar waardering voor deze militairen, die vaak onder moeilijke omstandigheden opereren. Niet alleen de militairen ontvangen een blijk van waardering en erkenning, maar ook hun thuisfront. Als dank voor steun tijdens de uitzending ontvangt de relatie van de militair een draagspeld in de vorm van een anjer. Voor kinderen is er de speciale kindermedaille. Foto’s: sergeant Sjoerd Hilckmann

AWACS vrouwenvlucht

De NAVO Airborne Early Warning and Control Force (NAEW&CF) voerde op 9 februari 2024 een command and control-vlucht uit met een (bijna) volledig vrouwelijke vliegtuigbemanning.

“De vlucht was een reguliere missie ter ondersteuning van NAVO’s enhanced Vigilance Activities [eVA], bedoeld om de NAVO-grenzen te beschermen”, aldus kapitein Béatrice, Flight Commander van het Aircrew Training Squadron. “Verder is het normaal dat een AWACS vrouwen aan boord heeft, of als onderhoudspersoneel op het vliegtuig.” Volgens kapitein Ciara, Aircrew Training Squadron Simulator Operations Chief, “laat deze vlucht zien dat elke functie aan boord van de AWACS door vrouwen kan worden uitgevoerd.” Slechts twee functies aan boord werden door mannen uitgevoerd, simpelweg omdat op dat gebied nog geen vrouwen werkzaam zijn op thuisbasis Geilenkirchen.

De vlucht werd georganiseerd door het NAEW&CF Women’s Initiative Team, dat gelijkheid en inclusiviteit wil bevorderen. Bij deze vlucht waren geen Nederlandse vrouwen betrokken. Foto’s: NATO, Channel Michael Linennen

Reünies

22ste Reünie Identiteitsgroep Steenrode Baretten (MFO Sinaï)
Datum: 19 april 2024
Locatie: Oranjekazerne te Schaarsbergen
Bijzonderheden: Reünie bedoeld voor eenieder die gediend heeft bij de MFO in Sinaï, Egypte.
Info en aanmelding via de aanmeldlink (onder Activiteiten) op www.steenrode-baretten.nl.