Fitheid als wapen

x
Leestijd: 5 minuten

“Over 5 minuten starten we”, weerklinkt de stem van wedstrijdleider majoor Twan Relou via de omroepinstallatie. In een steenkoud bos bij Vliegbasis Woensdrecht is medio januari het nieuwe sportseizoen van het CLSK uit de startblokken geschoten. Lopers van allerlei onderdelen dribbelden de benen uit het lijf om het luchtmachtcredo Fit for Airpower eer aan te doen. Dat lukte aardig.

Tekst: Jack Oosthoek | Foto’s: sergeant-majoor Mike de Graaf | Video: sergeant-majoor Yoran Christianen

Op de door sneeuw grillige grond rennen de deelnemers aan de cross onder het startdoek het parcours van de wedstrijd op.
De deelnemers bij de opening van het CLSK-sportjaar storten zich met overgave in de strijd. Met Fit for Action zit het wel goed.

Het CLSK vindt dat álle personeel fit moet zijn voor inzet; militair en burger

Gestoken in veelal kleurrijke outfits scharrelen de atleten, 74 in getal, rond bij de startlijn. Met een korte (4,5 kilometer) en een lange cross (9 kilometer) wordt het nieuwe sportjaar ingeluid. Uitgesmeerd over het jaar omvat de sportcompetitie twaalf onderdelen, variërend van voetbal, schieten en hardlopen tot en met mountainbiken en beachvolleybal (zie kader onderaan dit artikel). De wedstrijden zijn voor iederéén bedoeld, vertelt majoor Twan Relou, Hoofd Sectie Militaire Sport van het CLSK. “Vroeger was de sportcompetitie alleen voor militairen, tegenwoordig zijn burgers ook welkom. Het CLSK vindt dat álle personeel fit moet zijn voor inzet. Ik merk dat burgers steeds vaker meedoen.”

Majoor Twan Relou spreekt de aanwezigen toe tijdens de opening van de CLSK-sportcompetitie.
Majoor Twan Relou spreekt de aanwezigen toe tijdens de opening van de CLSK-sportcompetitie.

‘Niet ontevreden over het aantal deelnemers, maar het mogen er best meer zijn’

Niet ontevreden

Dan barst met een pistoolschot de sportcompetitie van het CLSK los. Door de deels bevroren grond, venijnige ijsplaatjes en enkeldiepe kuiltjes is het voor de atleten oppassen geblazen. Een wankel evenwicht. De bedrijfshulpverleners kunnen echter aan de zijlijn blijven. Iedereen finisht, de een wat fitter dan de ander. Met Fit for Airpower lijkt het binnen het CLSK ook dit jaar weer goed te zitten. Trouwens: waarom het CLSK-sportjaar beginnen met een cross in plaats van bijvoorbeeld een pot voetbal, volkssport nummer één? “Daarvoor is lang geleden gekozen. De sporters weten niet anders. Daarnaast valt januari midden in het crossseizoen, dat loopt van november tot en met maart”, legt Relou uit.

Een deelnemer aan de cross rent door het bos bij Vliegbasis Woensdrecht.
Slalommen door het bos bij Vliegbasis Woensdrecht.
Portret van kapitein b.d. Pim Schijven.
Volgens kapitein b.d. Pim Schijven is er binnen het CLSK steeds meer belangstelling voor sport.

Medeorganisator kapitein b.d. Pim Schijven slaat het leger crossers tevreden gade. Ondanks het lagere aantal deelnemers dan vorige jaren, neemt de belangstelling voor sport volgens hem beslist niet af. Vult Relou aan: “Er is slechts een paar mensen niet verschenen dat zich wel heeft opgegeven. In het verleden was dat soms anders. Maar hoewel we dus niet ontevreden zijn over het aantal deelnemers, mogen het er best meer zijn.”

De deelnemers aan de cross lopen over het gladde parcours.
Glibberen door het bos bij Woensdrecht. Door vorst en sneeuw was het op de harde ondergrond oppassen geblazen.

‘Belangstelling daalt voor militaire sport bij uitstek: schieten’

Open voor suggesties

Net als in heel Nederland is de sport met racket en bal padel een van de snelst groeiende sporten binnen het CLSK, vertelt Relou. “Het is toegankelijk, je hoeft geen moeilijke dingen te doen en je niveau gaat tamelijk snel omhoog. Daarentegen daalt de belangstelling voor de bij uitstek militaire sport schieten. Het kost moeite om een team bij elkaar te krijgen, te trainen en om aan munitie te komen.” Relou benadrukt dat het CLSK openstaat voor suggesties om de sportkalender verder te verbeteren. Zo nam hij zelf onlangs een kijkje bij HYROX, een crossfit-achtige sport die is gericht op kracht en uithoudingsvermogen. “We weten er nog weinig van, maar het heeft onze aandacht.”

Weten hoe de cross in Woensdrecht verliep? Bekijk de clip!

Een deelnemer aan de cross is op weg naar de finish. Hij is duidelijk nog niet moe.
Wetenschappelijke onderzoeken wijzen het volgens het Hoofd Militaire Sport van CLSK, majoor Twan Relou, uit: mensen met een goede conditie voelen zich doorgaans behoorlijk fit.
Tijdens de cross stonden er hulpverleners rond het parcours.
De bedrijfshulpverleners hoefden tijdens de cross niet in actie te komen om blessures te behandelen.

‘Fitte mensen zitten over het algemeen beter in hun vel’

Goed werkgeverschap

Relou en Schijven onderstrepen het nog maar eens: volgens wetenschappelijke onderzoeken is sporten gezond voor lijf en leden. “Fitte mensen zitten over het algemeen beter in hun vel. Een militair met een goede conditie is in binnen- en buitenland beter inzetbaar.” Daarnaast is het in de ogen van het duo een vorm van goed werkgeverschap om personeel in de gelegenheid te stellen om te sporten. “Het is een middel om mensen tevreden te maken en te houden.”

Wedstrijdleider majoor Twan Relou geeft commentaar.
Majoor Twan Relou voorzag de openingscrosses van de CLSK-sportcompetitie van commentaar.

Winnaars sportcompetitie 2023

Na afloop van de cross in Woensdrecht huldigde het CLSK de winnaars van de sportcompetitie van 2023. Op de eerste dag van de sportcompetitie van het nieuwe jaar, die doorgaans voor medio januari gepland staat, is het traditie om de winnaars van de sportcompetitie van het voorbije jaar in het zonnetje te zetten. Het eindklassement van 2023 ziet er als volgt uit.

1. Air Support Command

2. DHC/KMA/Staf CLSK

3. ACC Zuid

4. AMC

5. AVV Midden Noord

6. DGLC.

De sportkalender 2024 is te vinden op de intranetsite van het CLSK.

Het team van het Air Support Command, winnaar van de CLSK-sportcompetitie van vorig jaar.
Het team van het Air Support Command, winnaar van de CLSK-sportcompetitie van vorig jaar.