Tekst Arno Marchand

Personeelsnieuws

In memoriam

Op 7 maar overleed sergeant-majoor Frans van den Nieuwenhuizen. Hij was als Floormanager Mechanica laatst werkzaam bij het Defensie Helikopter Commando op Vliegbasis Gilze-Rijen. Van den Nieuwenhuizen was gehuwd. Hij is 59 jaar geworden.

Op 3 mei overleed majoor Raymond Vianen. Hij was als helikoptervlieger laatst werkzaam als stafofficier Planbureau bij het Defensie Helikopter Commando op Vliegbasis Gilze-Rijen. Vianen was gehuwd. Hij is 58 jaar geworden.

Luchtmachtreünie 30 juni

De luchtmacht houdt in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Vereniging Onze Luchtmacht (KNVOL), op vrijdag 30 juni 2023 van 14.00-20.00 uur een reünie voor (oud-) luchtmachters, (oud-) personeel van de Marineluchtvaartdienst (MLD) en leden van de KNVOL. Ook jij bent, indien de dienst het toe laat, van harte welkom.

De reünie vindt plaats bij het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg. Vanwege het 110-jarig bestaan van de militaire luchtvaart, 70-jarig bestaan van de Koninklijke Luchtmacht en 75-jarig bestaan van de KNVOL is het een extra feestelijk jaar. De reünie wordt omlijst met ontmoetingen, muziek van het Orkest Koninklijke Luchtmacht, een static show en een fly-by.

Aanmelden
Wil je er graag bij zijn op 30 juni? Je kunt je aanmelden door hier te klikken of door de volgende link in je internetbrowser te plakken: https://reunie-2023.yellenge.nl/registration. Er is ruimte voor 8.000 personen en vol is vol. Dus wacht niet te lang met inschrijven.

Vervoer en parkeren
Parkeren bij het NMM is op 30 juni niet mogelijk. Voor defensiemedewerkers is er vanuit de Staf CLSK een pendelservice met bussen beschikbaar vanaf station Amersfoort CS en vanaf parkeerterrein Far East, nabij het NMM. Leden van de KNVOL, oud-MLD’ers en oud-luchtmachters kunnen ook gebruik maken van deze pendels. Het is uiteraard ook mogelijk om op de fiets of te voet te komen of om afgezet te worden.

Social op de bakermat

Nóg een reünie op Soesterberg. De 'Social op de Bakermat' is een jaarlijks terugkerende informele reünie voor oud-medewerkers van de voormalige Vliegbasis Soesterberg op 1 juli, de dag van de luchtmacht. Het evenement wordt weer gehouden op bij Shelter 611 (Evenementenshelter Utrechts Landschap) in de voormalige Mid-West Area. Tijd: 14.00 - 18.00 uur.
De organisatie kijkt ernaar uit om zo veel mogelijk oude bekenden te ontmoeten. Zoals gebruikelijk: geen toegangsprijs, maar wel zelf hapjes en drankjes, goede herinneringen en sterke verhalen meebrengen! Toegang via de Hertenlaan, Den Dolder (westzijde van de voormalige vliegbasis). Parkeerruimte is aanwezig.
Ooit een link gehad met Soesterberg en geïnteresseerd of wilt u meer info? Graag opgeven of navragen bij Fred Coenen (06-51114849), of ga naar de Facebook-pagina ‘De Bakermat’, Groep van oud-medewerkers van de Vliegbasis Soesterberg.

Slachtoffers WOII herdacht

Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, van de koloniale oorlog in Indonesië en van latere oorlogssituaties en vredesmissies zijn op 4 mei op vele plekken in Nederland en daarbuiten herdacht. Dat gebeurde onder andere tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Daar werden kransen gelegd door onder anderen Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim en zijn operationele commandanten. Onder hen C-LSK luitenant-generaal André Steur. Zij plaatsten een krans namens de gehele krijgsmacht (foto links). Foto: Paul Tolenaar

De Nationale Militaire Dodenherdenking was op het Militair Ereveld Grebbeberg in Gemeente Rhenen. De krijgsmacht herdacht er de militairen die sinds 10 mei 1940 wereldwijd zijn gevallen. Zij kwamen om tijdens inzet in naam van het Koninkrijk der Nederlanden of tijdens de uitvoering van de militaire dienst. Prinses Margriet, mr. Pieter van Vollenhoven en prins Pieter-Christiaan waren bij de plechtigheid aanwezig. Voor de luchtmacht was PC-LSK generaal-majoor Dick van Ingen de vertegenwoordiger (foto rechts). Foto: Defensie

Eerder op de dag werden op de voormalige Vliegbasis Soesterberg traditioneel de gevallenen van de luchtmacht herdacht. Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal André Steur legde hier een krans, samen met Luchtmachtadjudant Terry Venhovens. Na afsluiting zorgden vier F-35’s van Vliegbasis Volkel voor de missing man-formatie (foto rechts). Foto: korporaal Gregori Fréni

Benoemingen opperofficieren

Commodore Peter Tankink gaat per 12 juni aan de slag bij de NAVO. Hij wordt Assistent Chief of Staff J2 (ACOS J2) bij het NATO Allied Joint Forces Command (JFC) in Brunssum. Nederland wisselt deze functie om de drie jaar met Roemenië.
JFC Brunssum is één van de drie gezamenlijke militaire hoofdkwartieren op operationeel niveau binnen de NAVO. De andere zijn JFC Napels en JFC Norfolk. Zij stellen eenheden in staat om plannen en misses uit te voeren. Dat gebeurt onder bevel van de Supreme Allied Commander Europa (SACEUR). Dit is nu de Amerikaanse viersterrengeneraal Chris Cavoli. Hij voert het militaire commando over de NAVO.
Als ACOS J2 staat Tankink onder de Deputy Chief of Staff Operations. Hij wordt hiermee verantwoordelijk voor alle plannen, training en oefeningen, samenwerking en programma’s op inlichtingengebied binnen JFC Brunssum. De ACOS J2 geeft mede richting aan de doorontwikkeling van de operationele NAVO-concepten. Hierbij richt hij zich specifiek op inlichtingen en veiligheid. Foto: sergeant-majoor Jan Dijkstra

Commodore Roelof Foppen is de eerste decentrale Chief Information Officer (CIO) bij de luchtmacht. Het is de bedoeling dat deze functie bij alle defensieonderdelen komt. De decentrale CIO is onder meer verantwoordelijk voor de besturing van het digitale transformatieproces van een defensieonderdeel en de inrichting en groei van het functiegebied Informatie & Informatietechnologie.
Defensie heeft hoge ambities op het gebied van I&T. Doel is om uit te groeien naar een informatiegestuurde, technologisch hoogstaande krijgsmacht. De decentrale CIO gaat hierin een grote rol spelen. Hij leidt een speciaal team en overziet onder meer het transformatieproces. Daarnaast initieert hij de omslag naar een wendbare, sneller innoverende organisatie.

Commando-overdracht MMU

Op Vliegbasis Eindhoven droeg kolonel Jurgen van der Biezen op 5 april het commando over de Multi-National MRTT Unit over aan zijn Duitse opvolger kolonel Ludger Bette. Van der Biezen gaat met functioneel leeftijdsontslag. Hij leidde de MMU vanaf de oprichting en was daarvoor een van de drijvende krachten van de projectorganisatie. Foto: MMU