02

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 05 | 2023

Vechten met, tegen en in een virtuele wereld

Experimenteren tijdens Live Virtual Constructive

x
Lees- en kijktijd: 5 minuten
Scroll naar beneden voor de video

Een strijd in drie dimensies. Tijdens het Live Virtual Constructive eind april trainden verschillende eenheden van de luchtmacht een groot reddingscenario, zowel in de echte als in de virtuele wereld. “Zorgen dat we altijd echt kunnen trainen.”

Tekst: Kapitein Saminna van den Bulk | Foto’s: sergeant-majoor Jan Dijkstra | Video: adjudant Arnoud schoor

Aansturing van het LVC-evenement in een shelter op Vliegbasis Gilze-Rijen. Naast simulatoren, technische en operationele ondersteuning was ook publiek aanwezig.

Een F-16 stort neer, maar de vlieger overleeft de crash. Aan de reddingseenheid om de survivor uit vijandelijk gebied te halen vóór die in handen van separatisten valt. Dat scenario staat centraal tijdens een tweetal Live Virtual Constructive-experimenten, die op 25 en 26 april worden gehouden op Vliegbasis Gilze-Rijen. Het betreft een samenwerking van het kantoor Concept Development & Experimentation van het Helicopter Warfare Center met onder andere het Air & Space Warfare Centre van de Staf CLSK, het NLR, TNO en Simulatiecentrum Landoptreden van het Commando Landstrijdkrachten.

De survivor wordt opgepikt door een Cougar en een Chinook.

Tot in de kist

Een bijzondere oefening waarbij live toestellen samen met virtuele elementen (simulators bediend door mensen) en constructive elementen (computer-gegenereerd) in hetzelfde scenario opereren. In de training wordt de strijd in drie dimensies gevoerd. Het ‘live’-gedeelte bestaat uit een overlevende die door bemanningen van een Apache, Chinook en Cougar met Special Forces aan boord uit het zogenaamd vijandelijk gebied wordt gehaald. Daarnaast zijn er twee vijandelijke voertuigen die een directe dreiging vormen voor de reddingsactie.

Twee virtuele F-16's schakelen vijandelijke posities uit ter ondersteuning van de reddingsactie.

Binnen de ‘virtuele’ wereld vechten twee F-16’s mee, begeleid door een Joint Tactical Air Controller (JTAC). Als laatste zijn er de ‘constructive’-elementen zoals een drone. De beelden die het onbemande vliegtuig maakt, zijn dan wel door een computer gefabriceerd, toch zijn ze tot in de cockpit van de deelnemende helikopters te volgen. Ook een tweede Apache, een vijandelijk radarsysteem en een vijandelijk konvooi komen uit de computer.

De JTAC stuurt de F-16’s aan vanuit zijn gesimuleerde positie in de omgeving van de reddingsactie. Hierbij maakt hij gebruik van een Command, Control & Communicatie-systeem op een tablet.

Niet beschikbaar, toch aanwezig

Na dit geslaagde experiment kijkt het Helicopter Warfare Center (HWC) hoe Live Virtual Constructive in de toekomst kan worden ingezet binnen de luchtmacht. Denk daarbij aan het verbeteren van de dagelijkse training van vliegers of het uitproberen van nieuwe concepten, vertelt hoofd Concept Development and Experimentation van het HWC majoor Wouter. “Wij zijn verantwoordelijk dat onze squadrons, onze vechtende eenheden, klaar zijn voor de oorlog van morgen.” Om dat te bereiken wil je elk mogelijke missie zo realistisch mogelijk trainen, alleen zijn er niet elke oefening drones, F-16’s of oefenvijanden voorhanden. “Als we dat virtueel kunnen maken, zodat vliegers in de kist het wel écht zien, dan kunnen we altijd echt trainen.”

Benieuwd naar de oefening? Kijk dan naar onderstaande video waarin majoor Harm Cazemier, Hoofd Modelling and Simulation bij het Air & Space Warfare Centre, en majoor Wouter tekst en uitleg geven.