Tekst Arno Marchand

Personeelsnieuws

Missing man-formatie bij Indië-herdenking

Boven het Nationaal Indië Monument bij Roermond voerden op 3 september vier F-16’s van 312 Squadron van Vliegbasis Volkel een missing man formatie uit. De toestellen deden dat bij de jaarlijkse herdenking van de ruim 6.200 Nederlandse militairen die sneuvelden in voormalig Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea in de periode 1945-1962. Minister-president Rutte herhaalde bij deze gelegenheid zijn eerder namens het kabinet gemaakte excuses.

“Excuses aan alle veteranen die zich toentertijd als goed militair hebben gedragen. Excuses aan al degenen die sindsdien kampen met zware lichamelijke en mentale gevolgen, iets waarvoor lang te weinig aandacht en te weinig erkenning is geweest. En ook excuses aan de tweede en volgende generaties, die zijn opgegroeid met de pijn en het verdriet van hun ouders en grootouders.”

De minister-president zei te beseffen dat excuses de pijn niet wegnemen. “Deze moeilijke periode uit onze geschiedenis blijft voor velen onvoltooid verleden tijd. Daarom is het van het grootste belang dat we blijven luisteren, het gesprek blijven voeren en alle verhalen blijven horen.”

De premier bezocht Indonesië zelf voor het eerst in 2013. Het ereveld Menteng Pulo, de laatste rustplaats van duizenden Nederlandse militairen en burgerslachtoffers, maakte destijds grote indruk op hem. “Vandaag herdenken wij hen en al hun kameraden. KNIL-militairen, Nederlandse beroepsmilitairen en veel dienstplichtige jonge mannen die vanuit Nederland naar een ver en voor hen onbekend land werden gestuurd. Voor velen was het een overweldigende en angstaanjagende ervaring. Zij werden een strijd ingestuurd die niet te winnen was.”

Namens Defensie legde Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten viceadmiraal Boudewijn Boots een krans bij de het monument. Foto: Bart Nijs

Zilveren voor dames luchtmacht-tennisteam

Op het HQ AIRCOM Tennis Championship 2022, begin september in Polen, wisten het luchtmacht dames-tennisteam beslag te leggen op de tweede plaats. Bij het tweejaarlijkse internationale luchtmachtkampioenschap werd gestreden door teams uit Polen, België, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland, Polen en De Verenigde Staten.

Na drie dagen strijden behaalden de KLu-dames Sam ter Maaten, Anne van Beek, Elseline Brandt en Kelly Verstegen de tweede plaats, na een nipt verlies in de finale tegen Polen.

In het zeer sterk bezette herentoernooi legden de luchtmachtheren beslag op de vierde plaats.

Over twee jaar vindt wederom in Polen het volgende Aircom tenniskampioenschap plaats. Foto’s: KLu

Honderdjarige luchtmachter

Kapitein b.d. Frans de Wilde werd op zijn honderdste verjaardag op 25 september verrast met een bezoek van onder meer de Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten (PC-LSK) generaal-majoor Dick van Ingen en de voorzitter MiLu, generaal-majoor b.d. Ton Tieland.

Onder begeleiding van de leden van het Orkest Koninklijke Luchtmacht, collega’s van het kabinet Staf CLSK en het Veteraneninstituut, viel het gezelschap het verjaardagsfeest binnen in de Kumpulan in Bronbeek. Na de verrassingsinval richtte PC-LSK het woord tot de eeuweling waarna een kleine attentie werd overhandigd en het bezoek vervolgens werd afgesloten met muziek van Glenn Miller.

Mede door de nauwe band die De Wilde als veteraan van de Militaire Luchtvaart van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger onderhield met de KLu is ervoor gekozen om hem op deze manier te verrassen. De luchtmacht draagt haar veteranen een warm hart toe en vindt het belangrijk om haar erkenning en dankbaarheid richting de veteranen te uiten. Foto’s Herman Zonderland

Vrouw en Defensie loopt Sunset March

Donderdagavond 22 september liep een grote groep defensievrouwen, zowel burger als militair, de Sunset March in Nijmegen. Voor de vierde keer liepen alleen vrouwen het dagelijks eerbetoon, op initiatief van de netwerkorganisatie Vrouw & Defensie.

Bij het monument aan de noordzijde van de brug brachten zij de eregroet en hield de voorzitter, majoor Jendy Jalving, een korte toespraak. Zij legde het verband tussen de Amerikaanse militairen die van ver kwamen – en misschien nog nooit gehoord hadden van Nijmegen – met de militairen die op vredesmissies gingen naar verre landen en daar sneuvelden of onherstelbare schade opliepen. Jalving riep specifiek op ook eens stil te staan bij de defensievrouwen die op missie gingen én degenen die de missies ondersteunen vanuit Nederland. Hun rol is immers ook essentieel.

Aansluitend aan de toespraak legden alle aanwezigen een witte roos bij het monument en sloot krijgsmachtaalmoezenier majoor Fransjesca van Grimbergen af met het vredesgebed van Franciscus van Assisi. Foto’s: KLu

Nederlandse sportinstructrice loopt Amerikaanse Black Hills Veteransmarch

Sportinstructrice adjudant Anne-Marieke van Hulst van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) liep midden september mee in de Black Hills Veteransmarch in het Amerikaanse South Dakota. De honderden deelnemers liepen daarbij in vier dagen tijd een tocht van 110 mile (zo’n 177 kilometer) over een uitdagend hoogteparcours met tal van pieken en dalen.

Het plan voor Van Hulsts deelname begon tijdens de Nijmeegse Vierdaagse en kwam snel tot uitvoering. “Ik loop daarin al jaren mee. Op Heumensoord, waar we die dagen verblijven, komt iedereen samen. Daar leerde ik Jeremy Eccleston van de US Army kennen. Hij is een van de organisatoren van de Black Hills Veteransmarch.”

In team Thundercat wordt de enige Nederlandse militair die meeloopt vergezeld door twee Noorse en twee Amerikaanse militairen. Ze lopen in een gebied dat begin vorige eeuw door goudzoekers werd gebruikt. De trainrails waarover ze destijds hun goederen vervoerden, is vervangen voor een wandelpad.

De mars is een eerbetoon aan de vele offers die militairen brachten en in de toekomst zullen brengen. De opbrengsten worden gebruikt om veteranen rechtstreeks te steunen. Dé reden waarom de sportinstructrice zichzelf inschreef: “Het is een bijzondere uitdaging, zeker omdat het in je eentje erg gevaarlijk is en je het daardoor niet snel doet. Ook de gedachte erachter is goed.” De tocht eindigt met een veteranenherdenking. Foto’s: Black Hills Veteransmarch

Jubileumconcert Luchtmacht Mannenkoor

Na twee jaar is het Luchtmacht Mannenkoor (LMK) in staat om het concert ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum uit te voeren. Door corona kon dat in 2020 geen doorgang vinden. Op vrijdag 28 oktober geeft het LMK, dat voornamelijk bestaat uit oud-luchtmachtmilitairen, een jubileumconcert in de Fonteinkerk in Nijkerk. Medewerking wordt verleend door het Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps en The Seaforth

Highlanders of Holland Memorial Pipes and Drums.

Het vijftig man tellende koor zingt veelzijdig. Muziek van oude en moderne componisten, serieus, vlot of spiritueel, in het Nederlands, Duits, Engels Frans en Italiaans. De leden repeteren en zingen op vrijwillige basis, een hobby waarbij kameraadschap en gezelligheid een belangrijke factor zijn. Veel leden hebben een veteranenstatus.

Locatie: Fonteinkerk, Ds. Kuypersstraat 2, 3863 CA Nijkerk, aanvang 20:00 uur.

Entree: € 12,50, voor veteranen € 10,00.

Meer informatie op de website www.lmkweb.nl/jubileumconcert.

KLu Historische Vlucht zoekt vrijwilligers

De Koninklijk Luchtmacht Historische Vlucht (KLuHV) op Vliegbasis Gilze-Rijen wordt gerund door ruim tweehonderd vrijwilligers die één passie delen: historische luchtvaart. De stichting is altijd op zoek naar nieuwe collega’s – vooral technici – die op (on)regelmatige basis de handen uit de mouwen kunnen steken.

De KLuHV treedt in opdracht van Bureau Air Display van het CLSK op bij diverse evenementen met een nationaal historische achtergrond, bijvoorbeeld door het uitvoeren van een fly-past. Daarvoor beheert en vliegt de KLuHV sinds meer dan vijftig jaar zo’n twintig vliegtuigen die in het verleden bij Nederlands krijgsmacht vlogen. Om die in de lucht te houden, zoekt de stichting vrijwilligers voor de technische dienst die op dinsdag, woensdag en zaterdag aan de vliegtuigen sleutelen.

Door natuurlijk verloop en ook als gevolg van corona, waardoor lange tijd het werk stillag en vrijwilligers een andere activiteiten zochten, zoekt de KLuHV onder andere een supervisor hangaar, een supervisor magazijn en magazijnmedewerkers, een supervisor engineering, een supervisor technical training & qualification en twee medewerkers technical training en

Qualification. Daarnaast is er altijd behoefte aan monteurs, bij voorkeur met ervaring

en bevoegdheden en iedereen die een bijdrage kan leveren om de vloot in de lucht te houden.

Richt bij interesse een sollicitatie voorzien van een cv aan Rob Brouwers, office.pz@kluhv.nl. Kijk voor meer informatie op https://kluhv.nl/.