.
Bommen ruimen op Vliegbasis Deelen
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is deze week op Vliegbasis Deelen begonnen met het ruimen van vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog. Eerder dit jaar werd onderzoek gedaan naar de aanleg van een nieuwe dropzone. Daarbij werd ontdekt dat er meerdere niet-gesprongen explosieven in de grond liggen.
Trainingen gaan in de komende maanden op aangepaste wijze door. Als er gevlogen wordt, gebeurt dat alleen boven de verharde delen van de basis zoals taxibanen en startbanen.
Hoeveel projectielen er liggen en om welk type het precies gaat, is op voorhand niet te zeggen. De verwachting is dat het gaat om 1.000-ponders, 500-ponders en 100-ponders. Deze zijn destijds gedropt door Amerikaanse en Engelse vliegtuigen. Ook kunnen er Duitse vliegtuigbommen worden aangetroffen. Die zijn bijvoorbeeld als vernielingslading ingegraven.
Het ruimen van de explosieven gaat enige tijd duren. Defensie neemt hier in ieder geval tot 1 maart 2023 de tijd voor. Foto: archief MCD
Landen op Vliegbasis Eindhoven straks ook in dichte mist
De start- en landingsbaan van Vliegbasis Eindhoven krijgt over drie jaar een flinke aanpassing. Piloten en vliegers moeten vanaf dat moment ook in dichte mist kunnen landen. Defensie is dit met Eindhoven Airport overeengekomen. Eindhoven Airport is medegebruiker van Vliegbasis Eindhoven.
De nieuwe baan moet er een van de hoogste categorie worden. Hierbij komt ook verlichting in de baan zelf te liggen en wordt het antennesysteem vernieuwd. Daardoor kunnen vliegers en piloten in de meeste gevallen in dichte mist landen. Zij hebben nu nog minimaal 550 meter zicht nodig op de baan om te kunnen landen.
Eindhoven Airport had al langer de behoefte om het zogeheten Instrument Landing System (ILS) te upgraden. ILS is een radionavigatiesysteem dat piloten gebruiken om te landen. Gekozen is om de aanpassing in 2025 uit te voeren, omdat voor de start- en landingsbaan dat jaar groot onderhoud staat gepland. Foto: sergeant-majoor Maartje Roos
Cougar bestrijdt brand met ruim 60.000 liter water
Bij het blussen van een grote brand in de duinen bij Brouwersdam werd eerder deze maand een Cougar ingezet. In nog geen twee uur tijd dropte de helikopter met de Bambi-Bucket in 25 keer ongeveer 62.500 liter water.
De brandweer had moeite om aan voldoende water te komen. Op verzoek van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond werd de Cougar van 300 Squadron ingezet, die het water uit het nabijgelegen Grevelingenmeer haalde. De veiligheidsregio noemde de inzet efficiënt, omdat met de helikopter in één keer grote hoeveelheden water op het vuur werden gegooid. “Dan maak je grote slagen.” Foto: Defensie Helikopter Commando
Elf kilometer lang klimmen en klauteren met de hond
Vliegbasis Woensdrecht vormde eind vorige maand het toneel voor de 29e internationale hondenbiathlon. Zo’n 85 deelnemers uit zes landen legden samen met hun viervoeter een parcours van elf kilometer af. Daar kwamen ze 27 oefeningen of obstakels tegen.
Uiteraard was ook de luchtmacht vertegenwoordigd. Zo deed een team van Vliegbasis Leeuwarden mee en waren er individuele deelnemers van Vliegbases Leeuwarden, Volkel, Woensdrecht en Gilze-Rijen. De Defensie Bewakings- en Beveiligings Organisatie (DBBO) was ook present; onder meer met deelnemers en honden van DBBO Zuid patrouillegebied Gilze-Rijen Breda en patrouillegebied Woensdrecht.
De snelste tijd haalden eerder genoemden niet. Die eer ging naar sergeant Michiel en hond Doctor van het Korps Commando Troepen. Zij legden binnen het uur (59 minuten en 20 seconden) het parcours af. Foto: sergeant Cinthia Nijssen
Samen met Amerikanen verdiepen in helikopters
Defensie en het Amerikaanse leger gaan informatie delen over de eisen van aan te schaffen helikopters. Dit werd eind vorige maand schriftelijk vastgelegd op Vliegbasis Gilze-Rijen.
Beide krijgsmachten gaan nieuwe concepten verkennen en analyseren voor optreden in toekomstige operationele omgevingen. Samenwerking drukt onder meer de kosten. Ook zijn eventueel tegenvallende prestaties van toestellen zo beter te voorkomen. Of ook in latere fasen kan worden samengewerkt, wordt onderzocht. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen, testen, evalueren, produceren en onderhouden van de toestellen.
Douglas Bush, vertegenwoordiger van het Amerikaanse leger, is blij met deze belangrijke overeenkomst. “Technologische samenwerking verbetert ons vermogen om collectief te moderniseren en interoperabiliteit te vergroten. Zo kunnen we effectiever en efficiënter trainen en vechten met onze bondgenoten en partners."
De overeenkomst is een aanvulling op een al bestaand akkoord met het Amerikaanse leger. Dat gaat onder meer over detectie en ontsmetting van chemische, biologische, radiologische, nucleaire en andere geavanceerde explosieven. Foto: Rene Verleg
Defensie koopt Gulfstream 650
Defensie heeft een gebruikte Gulfstream 650 (G650) gekocht en neemt het toestel in 2023 in gebruik. Het is een jong toestel uit 2015 met ruim tweeduizend vlieguren op de teller. De nieuwe aanwinst vervangt de Gulfstream IV van 334 Squadron. Dit toestel is bijna 35 jaar oud en is aan het einde van haar levensduur.
Het toestel is nodig voor het snel en veilig vervoeren van kleine groepen personen zoals de politieke, militaire en ambtelijke top van Defensie naar onder meer missiegebieden. Ook is het vliegtuig geschikt voor urgente repatriëring van defensiemedewerkers. De G650 heeft een groter bereik dan het huidige toestel en er kunnen meer passagiers mee.
Om beschikbaarheid te garanderen en vanwege lagere aanschafkosten is gekozen voor een gebruikt toestel. De G650 wordt omgebouwd naar de voor Defensie vereiste configuratie en vervolgens uitgerust met een zelfbeschermingssysteem. Beeld: Artist impression G650
Luchtmacht doet mee aan space-oefening in Californië
De brokstukken van een kapotte satelliet in kaart brengen of een vijandige satelliet observeren, omdat deze een communicatiesatelliet van een bondgenoot nadert. Deze en andere scenario’s kwamen deze maand voorbij tijdens oefening Global Sentinel 2022 in Californië. Een team van het Defence Space Security Centre (DSSC) van de luchtmacht deed hieraan mee.
Op de Amerikaanse Vandenberg Space Force Base in Californië bemanden teams uit 25 landen een gesimuleerd Space Operations Center. Daarin draaide alles om Space Situational Awareness-data verzamelen, verwerken en met elkaar delen.
Het Nederlandse team zorgde voor observatiedata met hulp van een gesimuleerde SMART-L MM-radar van de marine in de Caribische Zee en een luchtmachtversie van deze radar in Hengelo.
Alle landen samen zorgden voor een zo compleet mogelijk beeld van alle activiteiten die plaatsvinden in het ruimtedomein. Waar nodig en afhankelijk van de scenario’s konden vervolgstappen genomen worden. Foto: Koninklijke Luchtmacht
Luchtmacht-orkest met Floor Jansen bij start van Formule 1
Het Orkest Koninklijke Luchtmacht speelt op 4 september het volkslied bij de start van de Formule 1 Grand Prix op Circuit Zandvoort. Dit jaar zingt de Nederlandse zangeres Floor Jansen hierbij. Zij isvooral bekend als de frontzangeres van de Finse symfonische metalband Nightwish.
Benieuwd wat het orkest verder allemaal doet, wie erin spelen en met welke instrumenten? In Meet the Orchestra (2nd edition) wordt de bezoeker meegenomen in de wereld van het orkest. Chef-dirigent majoor Patrick Curfs heeft de leiding en zangeres Nyjolene Grey zingt op het podium. Meet the Orchestra is de rest van het jaar op verschillende plekken in het land te bezoeken. Het orkest bestaat dit jaar 70 jaar, dus extra reden voor een feestje. Kijk voor meer informatie op orkestklu.nl Foto: Paul Tolenaar
Tekst: kapitein Bianca Brasser