Tekst kapitein Bianca Brasser

Personeelsnieuws

In memoriam

Op 15 juli overleed luitenant-kolonel Remco van Ravenzwaaij. Na 22 jaar beroepsmilitair te zijn geweest, werkte hij sinds 2019 als reservist bij de Afdeling Helikopteroperaties van de Staf CLSK. Van Ravenzwaaij was getrouwd en had een zoon. Hij is 56 jaar geworden.

Meeuwsen-Scholten directeur Personeel en Bedrijfsvoering

Commodore Ellen Meeuwsen-Scholten is sinds 1 juli directeur Personeel en Bedrijfsvoering op de Staf CLSK. Ze werd hiervoor bevorderd tot commodore. Zij zal de toekomstige Directie Bedrijfsvoering op- en inrichten en deze na de reorganisatie ook aansturen.

De Directie Bedrijfsvoering heeft de coördinerende verantwoordelijkheid voor de bedrijfsvoering en ondersteunt daarmee de uitvoerende commands binnen de luchtmacht. Meeuwsen-Scholten kijkt welke inrichting van processen en kwaliteit nodig is, zodat de directie effectief kan bijdragen aan de dagelijkse aansturing. Het werkveld richt zich onder meer op human resources en materieel binnen de luchtmacht.

Meeuwsen-Scholten neemt de functie over van commodore Saskia Siemensma. Zij is nu Directeur Informatie en Innovatie. Foto's: KLu en Mediacentrum Defensie

Teunissen-Van de Kamp nieuwe commandant KMSL

Kolonel Franka Teunissen-Van de Kamp is de nieuwe commandant van de Koninklijke Militaire School Luchtmacht (KMSL) op Vliegbasis Woensdrecht. Zij nam begin juli het commando over van kolonel Ellen Meeuwsen-Scholten.

Teunissen-Van de Kamp vervulde hiervoor de functie van Chef Kabinet Staf Commando Luchtstrijdkrachten. Haar opvolger is kolonel Carlo Mekes. Foto: Herman Zonderland

Gezocht: scriptie of publicatie over informatie

Vereniging Informatici Defensie (VID) is opzoek naar scripties of wetenschappelijke publicaties over informatiemanagement, informatievoorziening en informatietechnologie bij of voor Defensie. De vereniging looft jaarlijks de René Olthuisprijs uit voor de beste publicatie op informatiegebied.

Het doel is om kennis te bevorderen en collega’s te stimuleren zich verder te ontwikkelen. Alle medewerkers van Defensie kunnen meedoen. Je hoeft dus geen lid te zijn van het VID. Lever jouw bijdrage voor 1 oktober 2022 aan via Secretaris.VID@mindef.nl t.a.v. de Commissie René Olthuisprijs. Meer weten? Kijk op www.vidonline.nl (internet) en op de intranetpagina van de VID.

C-130-detachement haalt geld op voor Wilhelmina Kinderziekenhuis

Het tweede C-130-detachement in Mali heeft 2.000 euro opgehaald voor het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). Hiervoor werd tijdens de uitzending de traditionele ‘bierplaat’ omgedoopt tot de ‘goede doelen plaat’.

Deze plaat werd gevuld met ludieke acties waarvoor collega’s geld konden doneren. Zo had een aantal detachementsleden kapperspullen meegenomen. Voor het knippen werd een bedrag op de bierplaat gezet. Eén detachementslid kan goed messen slijpen, hij had vroeger als slager gewerkt, en bood aan om tegen een vergoeding zakmessen te slijpen. Het was ook mogelijk om gewoon je naam op de bierplaat te zetten, omdat je graag wilde doneren aan het goede doel.

Het geld dat het detachement doneerde, is voor de renovatie van de ouderlounge. Dit is een ontspanningsruimte voor ouders die een kind in het ziekenhuis hebben liggen. Het detachement koos het WKZ als goed doel, omdat meerdere collega’s een connectie hebben met dit ziekenhuis. Foto: C-130-detachement
 

Einde Tweede Wereldoorlog in koninkrijk herdacht

Bij het Indisch Monument in Den Haag zijn vorige week alle militaire- en burgerslachtoffers van de Japanse bezetting in Nederlands-Indië herdacht. Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten viceadmiraal Boudewijn Boots en plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten generaal-majoor Dick van Ingen legden namen de krijgsmacht een krans.

Tijdens de Nationale Herdenking werd stilgestaan bij de capitulatie van Japan, 77 jaar geleden. Daarmee eindigde de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en was het hele Koninkrijk der Nederlanden bevrijd.

De plechtigheid begon zoals gebruikelijk met het intreden van het vaandel van 12 Infanteriebataljon Air Assault Regiment van Heutsz en het luiden van de Indische klok. Traditiegetrouw werd ook het Indisch Onze Vader ten gehore gebracht. Zangeres Elise van der Horst werd begeleid door het Orkest Koninklijke Luchtmacht.

Minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport legden een krans namens de Rijksministerraad. Foto: Marco de Swart, Stichting Herdenking 15 augustus 1945.

1 juli-herdenking op Soesterberg

Op 1 juli vierde de Koninklijke Luchtmacht haar verjaardag. Het is ook de dag om stil te staan bij overleden collega’s uit het voorgaande jaar.

De plechtigheid vond zoals gewoonlijk plaats op de voormalige Vliegbasis Soesterberg op het paradeterrein bij het monument ‘Voor de gevallen kameraden’. Het geheel werd afgesloten met een missing man-formatie door vier F-35’s. Foto's: korporaal Gregory Fréni