09

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 07-08 | 2022

Voor luchtfotografie naar Amerika

Tekst kapitein Bianca Brasser
Foto sergeant 1 Cristian Schik

‘Als een plaat uiteindelijk lukt, is dat geweldig’

x
Leestijd: 4 minuten

Fotografie en luchtvaart. Het zijn de twee grote passies van sergeant 1 Cristian Schrik. Als luchtfotograaf in opleiding kan hij zijn hart ophalen. Deze zomer rondde hij de United States Air Force Combat Camera Aerial Photography Course af. Hij is daarmee de eerste Nederlander en voor de Amerikanen de eerste buitenlander die deze cursus voltooit.

Fotograaf Schrik fotografeert naar eigen zeggen vliegtuigen het liefst ‘daar waar ze horen’. Oftewel: in de lucht.

Schrik is fotograaf bij het Mediacentrum Defensie en volgt in Nederland de opleiding tot aerial photographer. Als verdiepingsslag besloot hij de Amerikaanse opleiding erbij te doen. “Het grote verschil is dat de Amerikanen hun fotografen opleiden tot crewmember”, vertelt Schrik. “Dat betekent dat je met van alles helpt en verantwoordelijkheden aan boord hebt. Zo kijkt de fotograaf mee naar buiten of er onveilige situaties zijn. Ook worden alle noodprocedures in verschillende kisten behandeld, want in het geval van een calamiteit is ook de fotograaf ervan. Bij de briefing vooraf wordt bepaald wat jouw rol is tijdens een noodsituatie. Zo was ik in de C-17 bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het luik dat open gemaakt moet worden bij een ditch te water.”

Air-to-air

Naast flight safety werd er uiteraard ook veel gefotografeerd. Vanuit de lucht. “Ik heb gevlogen in de C-17, C-130,  F-16 en de T-38. Deels met een-op-een-begeleidng van een Amerikaanse instructeur. In Amerika kan je zulke mooie dingen maken. Zij hebben alles in honderdvoud en het luchtruim is een stuk groter. Je kunt hartstikke laag en hard vliegen. En de achtergrond is toch een stuk mooier en gevarieerder dan het platte Nederland.”

Vier weken deed Schrik over de Amerikaanse opleiding tot luchtfotograaf die deels voor hem op maat werd gemaakt. Hij vloog voornamelijk vanaf Joint Base Charleston in South Carolina, met een uitstapje naar Sheppard Air Force Base in Texas. Tijdens zijn opleidingsperiode werd hij ook ingezet voor opdrachten voor CLSK vanaf Peterson Space Force Base in Colorado en Tucson International Airport.

Schrik voor een van de vele Amerikaanse C-17’s op Joint Base Charleston in South Carolina.

Regisseren versus registreren

Zijn mooiste shoot tot nu toe? “De fotovlucht met een Amerikaanse en een Nederlandse F-16 vanaf Tucson”, zegt Schrik.  Zelf zat hij hiervoor in een derde F-16. “Ik wilde een foto maken die het einde van het F-16-tijdperk op Tucson liet zien. De Nederlandse F-16 moest wegbuigen van de Amerikaanse.” Aan zo’n geregisseerde foto gaat een plan vooraf. “Ik bedenk wat ik wil, brief de vliegers vooraf en in de lucht heb ik via de radio contact. We hebben deze foto een paar keer overgedaan, maar als zo’n plaat dan uiteindelijk lukt, is dat geweldig.”

Wing

Schrik is nu de trotse drager van de Amerikaanse Enlisted Aircrew Wing. In Nederland hoopt hij nog in een PC-7 en in een Apache mee te vliegen, dan heeft hij vanuit alle vliegtuigen en helikopters van de luchtmacht gefotografeerd. Schrik is straks de derde luchtfotograaf die de Nederlandse luchtmacht heeft. Een vierde fotograaf is in opleiding.

Bekijk hieronder de selectie die Schrik maakte van zijn tien mooiste luchtfoto’s.  

Een van de foto’s uit de shoot die Schrik aanwijst als ‘de mooiste tot nu toe’. Een Nederlandse en Amerikaanse F-16 vliegen van elkaar weg. Het beeld symboliseert het einde van de Nederlandse F-16-opleiding op Tucson.

Ook deze foto werd gemaakt ‘ter ere’ van het afsluiten van de Nederlandse F-16-opleiding. Op de achtergrond het landschap in de omgeving van Tucson. De foto werd gemaakt vanuit de backseat van een andere F-16.

Een cargo-drop vanuit een C-17.

Een T-38C lesvliegtuig van het 469th Flying Training Squadron is voorzien van ‘Vietnam-camouflage’. Het squadron opereerde als Tactical Fighter Squadron met de F-4E Phantom in Vietnam.

Een Nederlandse F-16-vlieger kijkt achterom voor een ‘inflight portrait’.

Een T-38C boven Texas gefotografeerd vanuit een andere T-38 tijdens een formatiebocht.

Nachtvliegen is ook onderdeel van de cursus. Deze foto werd gemaakt tijdens de landing op Joint Base Charleston.

Een Nederlandse F-16 schiet een flare af.

De 302nd Airlift Wing van de Colorado Air National Guard, vliegt net zoals de Nederlanders met de C-130H. Deze foto werd genomen vanaf de ramp van een Nederlandse Hercules.

Een C-17-vlieger kijkt uit het raam nabij North Air Force Auxiliary Airfield in South Carolina. Hier wordt een dreiging vanaf de grond geoefend.