04

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 06 | 2019

In Formatie

Personeelsnieuws

In Memoriam

Op 6 mei overleed adjudant Jeroen Dekkers. Hij was sinds 2017 werkzaam als Hoofd Preventie Brandweer bij het Defensie Helikopter Commando op vliegbasis Gilze-Rijen. Dekkers is 46 jaar geworden.

Eerste EMVO zonder VVO

Op 20 mei vond op Woensdrecht de ‘graduation’ plaats van EMVO-klas 19-01. Vooral bijzonder omdat alle leerlingen hierna direct met hun vervolgopleiding in het buitenland beginnen. Daarmee is dit de eerste lichting helikoptervliegers die sinds jaren geen Voortgezette Vlieger Opleiding (VVO) op de EMVO volgt.
De VVO is 25 jaar geleden ontstaan met de gedachte om helikoptervliegers beter ‘single-pilot’ voor te bereiden. In die periode werden helikoptervliegers (tijdelijk) niet meer in de Verenigde Staten opgeleid maar op de Alouette III op de Vliegbasis Deelen. Dit type was zo’n voorbeeld van een single-pilot helikopter.
In de 5e Generatie Luchtmacht kennen we alleen nog maar multi-crew helikopters, waarbij altijd twee bemanningsleden in de cockpit nodig zijn om een missie uit te kunnen voeren. De VVO-opleiding werd hierom tegen het licht gehouden, mede naar aanleiding van de schaarse instructie capaciteit en het groot aantal op te leiden nieuwe vliegers. Foto: adjudant Arnoud Schoor

Vader brevetteert zoon

Vaandrig Frank Whittle kreeg op 29 mei op Ft. Rucker in Alabama (USA) zijn Nederlandse en Amerikaanse vliegerwing opgespeld. En niet zomaar een. Zijn vader, luitenant-kolonel b.d. Philip Whittle, gaf zijn eigen vliegerwing uit 1980 aan zijn zoon. Naast zijn familie was ook Commandant Special Operations Command generaal-majoor Theo ten Haaf aanwezig. Na de ceremonie werd Whittle jr. door Ten Haaf en de Commandant Netherlands Training detachement Ft. Rucker luitenant-kolonel Erik Ruizendaal bevorderd tot tweede luitenant. Whittle jr. gaat op de Chinook vliegen bij het 298 Squadron, waarbij zijn vader ooit vluchtcommandant was. Foto’s: Netherlands Training Detachment Ft. Rucker.

‘Wings for Life’ 11e bij Roparun

Het Luchtmacht Roparunteam nam in het Pinksterweekend voor de 18e keer in successie deel aan de Roparun: een ultra estafette duurloop van 536 kilometer van Parijs naar Rotterdam. Stichting De Roparun zamelt via lotenverkoop, donaties en sponsoracties geld in voor mensen met palliatieve kanker.
Het luchtmachtteam van 26 personen startte zaterdagavond om 19.30 uur en finishte 41,5 uur later op tweede pinksterdag om 13.09 uur in Rotterdam. Hiermee eindigden de luchtmachters op een knappe 11 plaats van de 323 deelnemende teams.
Luitenant-kolonel Tars Gijzen liep dit jaar voor de 15e keer een Roparun uit, waarmee hij in totaal meer dan 1100 kilometers aflegde voor dit goede doel. Volgend jaar gaat de Roparun van Hamburg naar Rotterdam. Foto: Bureau Militaire Sport

Onderscheiding voor ‘Mr. Air show’

Na afloop van de 2 Luchtmachtdagen op vliegbasis Volkel kreeg Air Display Director en luchtmachticoon Ed de Bruijn het Ereteken van Verdienste uitgereikt door C-LSK luitenant-generaal Dennis Luyt. ‘Mr. Air show’ is al jarenlang kartrekker van vele luchtvaartevenementen. Zoals Luyt tegen hem en zijn medewerkers zei: “Ed en team, hats off to you, job well done!” Foto’s: sergeant Cinthia Nijssen

Land- en luchtmachtmilitairen schieten naar 3e plek

Een gemengd team van land- en luchtmachtschutters eindigde midden juni als 3e tijdens de jaarlijkse combat schietwedstrijd van het Belgische 3 Para-bat Special Operations Regiment in Leopoldsburg. Het was voor het eerst dat de krijgsmachtdelen een gezamenlijk team stuurden. Aan de wedstrijd deden 18 teams mee.
Doel was de af te leggen schietbanen zo snel mogelijk te voltooien en zoveel mogelijk punten te behalen. Snelheid en precisie vormden de bepalende factor. Missers leverden veel strafseconden op, waardoor de totaaltijd snel opliep en de totaalscore verminderde. De 2 combi geweer/pistool-stages, 1 geweer-stage en 1 pistool-stage werden op 1 dag verschoten.
Het Nederlandse team bestond uit korporaal 1 Andrew Smit en sergeant Marcel Leering van 11 Luchtmobiele Brigade, en korporaal 1 Maikel Boonstra en sergeant-majoor Kevin van Natijne van het Logistiek Centrum Woensdrecht. Foto: Defensie

VeVa-leerlingen gewond door bliksem

Een groep VeVa-leerlingen (Veiligheid en Vakmanschap) is op 19 juni door de bliksem getroffen op het oefenterrein de Ossendrechtse Heide. 1 zwaargewond slachtoffer van 18 jaar is per traumahelikopter naar een ziekenhuis in Antwerpen gebracht. 13 lichtgewonde slachtoffers gingen ter controle naar ziekenhuizen in de omgeving. De MBO-opleiding Veiligheid en Vakmanschap bereidt jongeren voor op een baan bij Defensie.