04

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 09 | 2016

In-Formatie

Commando-overdrachten

Luitenant-kolonel vlieger Michel van der Steeg is sinds 9 september de nieuwe commandant van het 312 Squadron op de vliegbasis Volkel. Hij nam het roer over van luitenant-kolonel vlieger Harry Oostema die Hoofd Operaties op dezelfde basis is geworden. Van der Steeg komt van het Instituut Defensie Leergangen, waar hij de Hogere Defensie Vorming volgde. Foto’s: Phil Nijhuis

Majoor Maarten Morsink nam op 21 september het commando van het Forward Support Element (FSE) Mirage over van ranggenoot Gert van Elderen. FSE Mirage voert haar missie uit vanaf de militaire vliegbasis Al Minhad in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Morsink was de afgelopen 4,5 maand commandant van FSE Mirage, een kleine missie ter ondersteuning van de Nederlandse militaire operaties in het Midden-Oosten. Foto: Defensie

Majoor Jeroen Rebergen droeg op 23 september het commando van de School of Air Control over aan majoor Robert van Harten. Rebergen is nu projectmanager civiel-militaire samenwerking tussen de Luchtverkeersleiding Nederland en het AOCS Nieuw Milligen. Van Harten was hiervoor Center Supervisor bij het 711 Air Control Squadron op het luchtmachtradarstation. Foto’s: Bart Nijs Fotografie

x

Uniek afscheid

Vijftig jaar in dienst van Defensie. Zoiets komt nog maar (heel) zelden voor. Burgerfunctionaris Guus Verkooijen van het Logistiek Centrum Woensdrecht zei de krijgsmacht op 1 september na 50 jaar vaarwel. Hij ging in 1966 als vijftienjarige met een salaris van 152 gulden per maand (nu circa € 70) aan de slag bij 569 TD Herstelcompagnie van de landmacht in Dongen. Hij sloot zijn loopbaan af bij het Logistiek Centrum Woensdrecht. Verkooijen zei met pijn in het hart bij Defensie weg te gaan. Foto: KLu

x

Eerbetoon voor mensenredder

Sergeant 1 Pieter van Berlo van de vliegbasis Volkel kreeg op 9 september de erepenning van de Koninklijke Luchtmacht. Aanleiding is zijn actie, begin dit jaar, waarbij hij een onwel geworden persoon het leven redde.

Van Berlo was onderweg toen hem werd gevraagd om hulp te bieden. De sergeant begon direct met reanimeren. Ambulancepersoneel nam zijn inpanningen later over. ‘Door zijn zeer kordate en professionele optreden heeft Van Berlo niet alleen het slachtoffer gered, maar met zijn optreden ook onze uitstraling op voortreffelijke wijze uitgedragen’, aldus kolonel Geert Ariëns die hem de medaille overhandigde en het blauwe erekoord omdeed. Foto’s: KLu

x

Massale medailleuitreiking

Een grote groep militairen van alle krijgsmachtdelen die was uitgezonden naar Afghanistan, Irak en Mali, kreeg midden september in Steenwijk en Nieuwegein de herinneringsmedaille internationale missies uitgereikt.

Zij kregen de medaille uit handen van Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Tom Middendorp. Hij stelde dat de missie in Mali gevaarlijk is. Er werd een aanslag gepleegd op het kamp in Kidal. Door een ontploffende mortiergranaat kwamen collega’s Kevin Roggeveld en Henry Hoving om het leven en raakte een collega zwaar gewond. “Ondanks de moeilijke momenten, de frustratie over de stroperigheid van de VN, de dreiging en de trieste herinneringen, hebben jullie met z’n allen in Mali uitstekend werk verricht.” De CDS gaf aan regelmatig complimenten van coalitiegenoten te krijgen over het werk van de Nederlandse militairen. “Dat is iets waar we als krijgsmacht trots op mogen zijn.” Foto’s: Defensie

x

Hoog bezoek

Het Centrum voor Mens en Luchtvaart (CML) in Soesterberg heeft koning Willem Alexander op bezoek gehad. De koning, zelf vlieger, zette zich daarbij hoogstpersoonlijk in in de cockpitsimulator. Het koninklijk bezoek stond onder meer in het teken van ‘Human Performance in lucht- en ruimtevaart; innovatie door samenwerking’ en het innovatieplatform AEOLUS. Onder deze naam werken het CML, bedrijfsleven, TNO en andere kennisinstanties aan projecten om het functioneren van de mens in extreme omstandigheden te verbeteren. Foto’s: KLu

x

Ambassadeur ontmoet militairen Mali

De Nederlandse commandant van de All Sources Information Fusion Unit (ASIFU) in Bamako (Mali), luchtmachtkolonel Mike Kerkhove, kreeg onlangs ook hoog bezoek. Met de in augustus aangetreden nieuwe Nederlandse ambassadeur in het land, Jolke Oppewal, sprak hij op het hoofdkwartier van ASIFU over onder meer het reilen en zeilen van de Nederlanders in de VN-missie. ASIFU analyseert inlichtingen en maakt rapporten die vaak als basis dienen voor besluiten van de politieke en militaire leiding van de missie in Mali. Foto: Defensie

x

Engelandvaarders te gast bij IGK

Ondanks hun vergevorderde leeftijd lijkt het Genootschap Engelandvaarders nog steeds weinig zeeën te hoog te gaan. Uitgenodigd door Inspecteur-generaal der Krijgsmacht (IGK), tevens Inspecteur der Veteranen luitenant-generaal Bart Hoitink, bezocht het eerbiedwaardige gezelschap onlangs de Zwaluwenberg bij Hilversum, hoofdkwartier van de IGK. Ook uitgenodigd waren de leerlingen van groep 8 van de Paulusschool in Hilversum die een voordracht over Engelandvaarders verzorgden. Foto’s: Defensie

x

IGK en ombudsman in Mali

Inspecteur-generaal der Krijgsmacht (IGK) luitenant-generaal Bart Hoitink bezocht eind september de Nederlandse militairen in Mali. Hij was daar samen met Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen en voorzitter van het comité Nationale Veteranendag Boele Staal. Ze lieten zich in zowel Gao als in Bamako uitvoerig informeren en zag onder ander dat het materieel veel sneller slijt dan in Nederland en dat er meer reservedelen nodig zijn om het inzetbaar te houden. Opvallend was ook het verschil in rechtspositie en regelgeving bij de verschillende eenheden en landen die met elkaar samenwerken. Hoitink was blij dat er ook in Mali reservisten werken. Zij steunen de missie met hun specifieke kennis en ervaring. “Zij vormen absoluut een meerwaarde.”

Hoitink bezocht met zijn Duitse evenknie Hans-Peter Bartels ook de Duitse eenheid in Mali. Foto: Defensie

x

Onderofficieren in gesprek met CDS

De krijgsmachtadjudant en de krijgsmachtdeeladjudanten onder wie luchtmachtadjudant Fred Bruins, wisselden op 27 september van gedachten met de CDS over het onderofficiersschap. Ze droegen ideeën aan over de inzetbaarheid van de krijgsmacht, het vertrouwen van het personeel in de organisatie en het herstellen van de balans bij defensie.

Besproken werd wat er niet goed gaat, wat er beter kan en hoe. De adjudanten deden aanbevelingen en gaven advies over de te maken keuzes. Ze richten zich nu en volgend jaar op 3 concrete actiepunten: Opleiden en ontwikkelen, het verbeteren van de kwaliteit van de onderofficier en talentontwikkeling. Foto: Defensie

x

Samenwerkingsovereenkomst Luchtverkeersleiding Nederland
C-LSK luitenant-generaal Dennis Luyt en CEO Michiel van Dorst van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) ondertekenden op 22 september 2 samenwerkingsovereenkomsten die onder andere in een nieuw luchtverkeersleidingssysteem voorzien. Met de documenten wordt een volgende stap gezet in de samenwerking tussen LVNL en Defensie in het kader van civiel-militaire samenwerking. “Samen sterker”, aldus Dennis Luyt. 

x

C-LSK bezoekt collega’s in Mali

Eind september bracht Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Luyt een werkbezoek aan de troepen in Mali. Hij werd vergezeld door de Directeur Operaties commodore André Steur, Commandant DHC commandeur Gerhard Polet en Luchtmachtadjudant Fred Bruins.

Steur nam een bijzonder geschenk voor de militairen mee dat hij vlak voor zijn vertrek kreeg. Jan Besouw liep dit jaar de Nijmeegse Vierdaagse en besloot zijn medaille, namens de Nederlandse bevolking, te schenken aan de Nederlandse militairen in Mali als blijk van waardering voor hun inzet en toewijding voor deze missie. Het geschenk werd in het bijzonder aangeboden aan de collega’s die in de snikhete zon en met scherfvest de alternatieve vierdaagse in Mali hebben gelopen. “Een prachtig en zeer gewaardeerd initiatief”, aldus Steur. Foto's: Frank Crébas

x

Graduatie Tucson

Op de F-16 opleidingsbasis in de USA, Tucson International Airport, gradueerde op 23 september klas 16ABNL. Jan Willem, Mike, Baris en Robbin leerden in 9 maanden de F-16 leren vliegen en gebruiken. In Nederland worden ze op 1 van de 3 operationele squadrons verder opgeleid tot Combat Ready vlieger.

 Het kwartet moest lang geduld hebben. Door de bezuinigingen van 2011die tot op de dag van vandaag doorwerken, werd hun opleiding stilgezet nadat ze op Sheppard Air Force Base hun wings hadden gehaald. Jan Willem en Robbin werden in de tussentijd op Sheppard tewerk gesteld als instructeur (First Assignment Instructor Pilot). Mike en Baris vonden tijdelijk in Nederland een werkplek. Foto: KLu