08

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 02 | 2016

Nog 1 keer alle ‘skills en drills’

DHC traint met commando’s voor Mali in Black Scorpion

Het Korps Commandotroepen (KCT) vormt met zijn patrouilles de ogen en oren van de VN-missie in Mali. Zonder de Chinooks van het 298 Squadron zouden ze echter in een gebied 9 keer zo groot als Nederland beperkt kunnen opereren. Tel daarbij op een hoog risico op bijvoorbeeld bermbommen. Daarom werd de cruciale samenwerking in februari tijdens Black Scorpion nog eens getraind. Het is de eindoefening voor de commando’s die zich in Mali aansluiten bij de Special Operations Land Task Group (SOLTG).

Tekst: Patrick Regan Foto's: sergeant 1 Joyce Rutjes

Insertion

Uit het niets komen 2 Chinooks boven de bomen van Legerplaats Harskamp uit. Het veldje waar de heli’s dadelijk 12 commando’s en 3 quads afzetten, wordt door de vlieger beoordeeld. Te klein om met z’n tweeën te landen, het zal 1 voor 1 moeten. In het oefendorp even verderop lopen de militairen straks een patrouille. Het doel? Inlichtingen verzamelen.

Op zichzelf aangewezen

De belangrijkste taak van de SOLTG, de samengestelde taakeenheid waarvan de commando’s in Mali deel uitmaken, is inlichtingen verzamelen. Vaak betekenen de patrouilles die zij lopen, lange periodes buiten de poort. De militairen worden afgezet met een helikopter en zijn vervolgens dagen, soms zelfs weken op zichzelf aangewezen. Om toch snel van A naar B te komen, zet de groep een aantal quads in.

Chinook

In principe is de SOLTG inzetbaar in geheel Mali. Maar hun operatiegebied beperkte zich tot nu toe tot een gebied van 700 bij 500 km. “Op zich kunnen wij er prima opereren”, zegt vaandrig Bart van het KCT. “We werken er samen met andere eenheden die ook deel uitmaken van de SOLTG. Inlichtingeneenheid JISTARC, medisch personeel, de genie en EOD ondersteunen met hun expertise namelijk de commando’s. De Chinook biedt ons het voordeel dat we in 1 keer 800 kilometer kunnen afleggen.” 

Enablers

Ook vandaag op de Harskamp staan de commando’s er niet alleen voor. Bij aankomst worden ze opgewacht door hierboven genoemde enablers. “Het KCT is een elite-eenheid,” legt Bart uit, “maar zonder dit soort ondersteuning zijn wij behoorlijk beperkt. Door de samenwerking met enablers als het DHC kunnen wij in Mali nog effectiever opereren en vergroten wij ons operatiegebied.”

Patrouille

In het dorp doen de militairen een Situational Awareness patrouille. Door te praten met bewoners en nauwlettend te observeren, krijgt de SOLTG een goed beeld van de lokale situatie. Op zichzelf al belangrijke informatie voor de VN-missie, maar vandaag komen ze meer tegen. Niet alleen wordt een aantal gewonden via de lucht geëvacueerd, de EOD treft achter in een busje ook een explosief aan. Dat wordt onschadelijk gemaakt en onderdelen ervan neemt het team mee naar de basis voor verder onderzoek.

Extractie

Wanneer de opdracht op de Harskamp erop zit, keren de commando’s met de Chinook terug naar het basiskamp. Deze actie was slechts een klein deel van Black Scorpion. Vanavond staat er bijvoorbeeld al weer een parachutesprong op het programma. Bart: “Alles wat die jongens straks op missie moeten doen, oefenen ze deze week nog eens. Nog 1 keer alle ‘skills en drills’ doorlopen en dan richting Mali.”