Tekst Arthur van Beveren
Foto Mediacentrum Defensie

Vernieuwing netwerken Hoog Gerubriceerde Informatie legt solide basis voor toekomstige IT

Kennis geeft voorsprong in het gevecht. Om veelal geheime of Hoog Gerubriceerde Informatie (HGI) te delen, zijn goed beveiligde communicatienetwerken nodig. Binnen het programma Grensverleggende IT (GrIT) is er, in nauwe samenwerking met IT Infra, een uniforme HGI-baseline ontwikkeld die het mogelijk maakt om een generieke infrastructuur te gebruiken voor vijf verschillende HGI-omgevingen. Dit maakt het eenvoudiger om uitbreidingen en updates te kunnen ontvangen. Deze HGI-baseline fungeert als basisfundament voor de verdere doorontwikkeling en vernieuwing binnen het programma GrIT.

Door de snelle digitalisering zijn er in de afgelopen decennia tientallen van dit soort grote en kleinere computernetwerken ontwikkeld, die elk beschikken over eigen hardware en software en individueel onderhoud nodig hebben. Dit kost enorm veel ruimte en tijd, wat er in een militaire operatie vaak niet is.

“Wat goede IT voor vechtende eenheden betekent, vatte de plaatsvervangend commandant van 1 German/Netherlands Corps (1GNC), de Duitse generaal-majoor Andreas Hannemann, heel concreet samen”, zegt hoofd Sectie Hoog Gerubriceerde Informatie (HGI) Netwerken van JIVC luitenant-kolonel der mariniers Menno. “De IT-oplossingen en verbindingen op zich zijn het doel niet, maar wel de voorsprong op de vijand die ze toevoegen in het gevecht. Generaal-majoor Hannemann vertelde mij dat de resultaten die wij met het nieuwe systeem boeken, een extra dag langer leven op het slagveld betekent. Het raakte me dat we onze mensen langer in leven houden dan de tegenstander en daarmee de strijd winnen.”

Twee Nederlandse militairen zitten gehurkt op een landing zone met op de achtergrond een helikopter met draaiende rotoren.
IT-oplossingen en verbindingen zijn niet het doel op zich, maar wel de voorsprong op de vijand die ze toevoegen in het gevecht.

Onze mensen langer in leven houden dan de tegenstander’

Stap voorwaarts

Als eerste eenheid binnen de krijgsmacht werkt de staf van 1GNC met de ontwikkelde software. “Zij hebben een operationeel belang bij de invoering van dit systeem”, legt LTKOLMARNS Menno uit. “In 2025 moet 1GNC voldoen aan een aantal verplichtingen richting de NAVO in het kader van het nieuwe NATO Force Model (NFM). Het nieuwe IT-systeem voldoet daaraan en draait op de bestaande hardware van dit multinationale korps. 1GNC ziet de nieuwe oplossing als een belangrijke stap voorwaarts en wil ook toekomstige oefeningen met de nieuwe software draaien, zeker nu er ook nieuwe hardware aan komt.”

Focus op operationele IT

De staf van 1GNC moest voorheen tijdens een operatie meerdere servers aansluiten en software prepareren voor de verschillende beveiligde Nederlandse en internationale netwerken. Dat gaat nu grotendeels virtueel op een enkel stuk hardware. Dit is, met de komst van de HGI-baseline, mogelijk op één generieke infrastructuur. Dit product van het programma GrIT in nauwe samenwerking met IT Infra voegt hiermee direct waarde toe voor de operationele commando’s.

Drie viertonners met servers in vrachtcontainers.
Waar voorheen drie viertonners nodig waren voor alle netwerk-IT, past de nieuwe oplossing in drie flight cases.
Drie flight cases met netwerk- en serverapparatuur.

‘Het project voegt direct waarde toe’

Ontwikkelen met de eindgebruiker

De militaire eindgebruikers zijn bij dit project in een vroeg stadium betrokken bij de ontwikkeling van het systeem. “Meer dan in het verleden hebben we onze mensen, die de hard- en software beheren en ontwikkelen, samengebracht met de gebruikers van 1GNC”, vertelt Menno “In de testfase heeft 1GNC zoveel mogelijk zelf het systeem opgezet terwijl wij over de schouder meekeken en meteen problemen konden oplossen. Dat leidde ertoe dat wij als softwareontwikkelaars weten wat de operationele behoefte is en dat de operationele gebruikers weten wat de technische mogelijkheden en onmogelijkheden zijn. Samen kom je dan tot een levensvatbaar product. Die werkwijze kost binnen een project in het begin misschien meer tijd, maar op de lange termijn heeft een eenheid daar profijt van omdat problemen in een vroeg stadium worden verholpen en in plaats van repareren achteraf.”

Risico aangegaan

Volgens commodore Henk Ras, Defensie Executive voor de ontplooide IT (GrIT), komt het succes van de HGI Baseline 5.1. voor een groot deel door de mindset van 1GNC in de samenwerking met de softwareontwikkelaars. De operationele eenheid stond open voor de nieuwe manier van gezamenlijke ontwikkeling. “Als je wacht op het perfecte eindproduct blijf je met lege handen staan. Zij zijn het risico aangegaan door te accepteren dat het product waarmee ze gingen werken nog niet 100% perfect was. Door die mindset konden zij heel snel met het nieuwe systeem werken. Er gingen natuurlijk dingen fout, maar daar leerden we allemaal van en nu kunnen we samen verder.”

Militairen van verschillende nationaliteiten rondom een laptopscherm.
De snel inzetbare commandopost van 1 German/Netherlands Corps, het Initial Command Element (ICE), is zeer gebaat bij een mobiele maar robuuste ontplooiing van IT-netwerken in het veld.

‘Nu kunnen we samen verder’

GrIT voor het statische en ontplooide domein

Commodore Ras: “Als je kijkt naar het militaire optreden, dan kun je dat onderverdelen in vijf domeinen: statisch, ontplooid, mobiel, uitgestegen en te voet. GrIT gaat over het statische en ontplooide domein en FOXTROT is van mobiel, uitgestegen en te voet. Uiteraard hebben we een scheidsvlak waar we elkaar tegenkomen. In het statische domein is het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld het nieuwe twin datacenter [link naar https://magazines.defensie.nl/materieelgezien/2024/04/twin-datacenter-voor-defensie-gereed]. Ontplooid is kort door de bocht de vervanging van TITAAN, het beveiligde netwerk voor militaire bevelvoering.”

De nieuwe infrastructuur van de krijgsmacht
Dat zijn maar een paar verschijningsvormen van GrIT. Zo draait het programma ROGER (de vervanging van het materieel-logistieke SAP3-systeem naar SAP4Hana, red.) al op hardware van GrIT. Binnen de domeinen statisch en ontplooid gaat GrIT voorzien in diverse elementen van een IT-infrastructuur zoals; het Private Cloud Platform (PCP) en het Protected Core Network (PCN). PCN is mobiele communicatie via een eigen telecom provider, een ontwikkelomgeving voor laag- en hooggerubriceerde informatie. En ook de nieuwe werkplekomgeving in het kantoor is onderdeel van GrIT.

Door de grootte van GrIT is het totale programma onderverdeeld in 43 blokken. Deze staan allemaal voor een deel van de nieuwe infrastructuur van de krijgsmacht.