Tekst kapitein Henny de Boer
Foto Mediacentrum Defensie
Defensie brengt eigen Patriot-luchtafweer op orde na donatie aan Oekraïne
Defensie slaat nieuwe onderdelen in voor het Patriot-luchtverdedigingssysteem. Het gaat om een radarset, een aantal lanceersystemen en reserve-onderdelen. De bedoeling is dat alle onderdelen in de loop van 2029 binnen zijn.
Met het grootste deel van de aankoop vervangt Defensie onder meer de onderdelen die vorig jaar aan Oekraïne zijn gedoneerd. Daarbovenop is er een uitbreiding waarmee Defensie vervolg geeft aan de wens die al in augustus is uitgesproken om de Patriot-capaciteit uit te breiden.
Defensie slaat het pakket rechtstreeks in bij de Amerikaanse leverancier Raytheon. Hierdoor kunnen de Nederlandse eenheden er sneller over beschikken. Raytheon is de enige firma die Patriots maakt. Het grondgebonden luchtverdedigingswapensysteem kan vliegende objecten uitschakelen. Denk aan helikopters, bemande en onbemande vliegtuigen, ballistische raketten en kruisraketten.
Bron: Defensie
COMMITTED-podcast Luchtgebonden & Joint IT op Spotify
Presentatoren René en Sven duiken in deze aflevering van de COMMITTED-podcast in de fascinerende wereld van virtual en augmented reality binnen Defensie. Ze spreken Remko van de JIVC-afdeling Luchtgebonden en Joint IT en Rob van de Landmacht, die hun ervaringen en innovatieve projecten delen.
Defensie schaft 8 nieuwe lesvliegtuigen en 4 vluchtsimulators met bijbehorende lesmiddelen aan. Het einde van de technische levensduur van de huidige 13 Pilatus PC-7 lesvliegtuigen komt in zicht. Het nieuwe toestel voor de Elementaire Militaire Vlieger Opleiding (EMVO) is de PC-7 MKX. Hiervoor werden op 7 februari op de Vliegbasis Woensdrecht 2 contracten ondertekend met het Zwitserse bedrijf Pilatus.
In het eerste contract is de aanschaf van het materieel vastgelegd. Het gaat daarbij niet alleen om de lesvliegtuigen en simulatoren, maar ook om allerlei hoogwaardige lesmiddelen. Daarmee kan een zogenoemde ‘totale leeromgeving’ worden ingericht. Zo voorziet Defensie in een state-of-the-art elementaire vliegeropleiding.
Het tweede contract regelt het onderhoud van het materieel voor de eerste 5 jaar. Dit contract is het resultaat van een samenwerking tussen de luchtmacht, Commando Materieel en IT en de leverancier. Defensie verwacht dat het huidige lesvliegtuig en het bijbehorende materieel in 2027 is afgestoten en vervangen.
Bron: Commando Luchtstrijdkrachten
De PC-7 MKX. Foto: Pilatus Aircraft Ltd.
Fregat van de toekomst voor diversere bemanning
Personeel van de marine, Damen Naval en Commando Materieel en IT (COMMIT hebben onlangs deelgenomen aan de design thinking-workshop Frigate of the Future.
Tijdens dit evenement bogen de deelnemers zich over de vraag hoe je een schip ontwerpt waarbij meer rekening wordt gehouden met de belangen van een steeds diversere bemanning. De afgevaardigden van het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK) waren afkomstig vanuit allerlei verschillende afdelingen, met allen recente operationele ervaring aan boord. Vanuit COMMIT namen collega’s van de afdeling Maritieme Systemen en Directie Kennis & Innovatie (in oprichting) deel.
Samen met werknemers van Damen werden zij in 3 groepen opgedeeld, waarbij ze concrete technische oplossingen moesten bedenken, bijvoorbeeld om de privacy aan boord te verbeteren. Andere vraagstukken vragen om meer tijd en aandacht, zoals hoe je aan boord omgaat met steeds meer verschillende voedingsgewoontes. “Ook hierover gaan Damen en Defensie in gesprek”, aldus commandant COMMIT vice-admiraal Jan Willem Hartman. “Het welzijn van onze varende collega’s is essentieel. Alleen door hier serieus mee om te gaan, zijn zij in staat hun cruciale taak te vervullen.”
Bron: COMMIT
Nieuwe militaire radio’s voor operationele eenheden
De eerste nieuwe militaire radio’s worden aangeschaft voor de operationele eenheden van de krijgsmacht.
Uitlevering is naar verwachting volgend jaar. De levering komt voort uit het programma ‘Foxtrot’. Dit programma voorziet tal van eenheden in de hele krijgsmacht van moderne tactische communicatiemiddelen en IT-infrastructuur. Defensie zet hiermee een flinke stap naar een meer digitale krijgsmacht. Dat meldt staatssecretaris Gijs Tuinman op 6 februari.
Defensie neemt de zogeheten combat net radio’s (CNR’s) af bij de Amerikaanse firma L3Harris. Dat geldt ook voor de bijbehorende software, randapparatuur en systeemintegratiediensten. De CNR’s vervangen de verouderde apparatuur. Krijgsmachtdelen gebruiken nu diverse types radio’s. Met de CNR’s communiceren eenheden beter beveiligd en over grotere afstanden met elkaar. Daarnaast kunnen de verschillende domeinen zo beter met elkaar communiceren. En in internationaal verband.
De radio’s uit deze eerste grote levering zijn bestemd voor de 44ste Bataljonstaakgroep van de landmacht in Havelte. Overige operationele eenheden van Defensie, zoals het Korps Commando Troepen, Defensie Helikopter Commando en het Korps Mariniers volgen daarna. De levering van de radio’s is een van de meest omvangrijke onderdelen van het programma Foxtrot. Deze levering is een eerste stap in de invoering van een mix aan moderne informatie- en communicatiesystemen.
Bron: Defensie
Militaire radio op archiefbeeld.
Kustwacht Caribisch gebied: lange termijn plannen in een onrustige omgeving
Instabiliteit in Venezuela en grensoverschrijdende georganiseerde criminaliteit zijn van invloed op het werk van de Kustwacht Caribisch gebied.
De Kustwacht heeft daarom meer personeel nodig en werkt aan de vervanging van materieel. Dat staat in het Jaarplan 2025 Kustwacht Caribisch gebied. Minister van Defensie Ruben Brekelmans stuurde het op 31 januari naar de Kamer.
Op materieelgebied gaat het onder meer om de vervanging van de cutters en de walradarketen op de Bovenwindse eilanden. Daarnaast breidt de kustwacht flink uit en moeten nieuwe functies de komende maanden worden ingevuld. Dat is meteen een van de grootste uitdagingen vanwege de gevraagde specialismen. Nieuw personeel wordt zoveel als mogelijk geworven in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het jaarplan bouwt voort op het Lange Termijn Plan Personeel 2021-2028 en het Lange Termijn Plan Materieel 2019-2028.
Bron: Commando Zeestrijdkrachten
Cutter de Jaguar
Defensie wapent zich tegen drones
Er is sprake van acute en toenemende dreiging van onbemenste systemen, drones. Defensie wil daarom versneld investeren in de verdediging tegen deze zogenoemde Unmanned Aircraft Systems (UAS).
Dit is noodzakelijk om de veiligheid van militairen te waarborgen. Dat schrijft staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman aan de Tweede Kamer.
Hij gaat nader in op de behoeftestelling voor het project ‘Verwerving eAAAD Toolbox’. Dit project betreft de ontwikkeling van capaciteiten voor extended All Arms Air Defence (eAAAD). eAAAD richt zich specifiek op de zelfbescherming tegen kleinere typen drones. Die wegen maximaal 20 kg en hebben een bereik van minimaal 1.000 meter. Door militairen uit te rusten met extra hulpmiddelen, zoals eenvoudige persoonsgebonden sensoren, wordt de dronedreiging sneller onderkend en afgeslagen. eAAAD stelt militairen in staat zich zelfstandig te verdedigen. Dit dus zonder tussenkomst van specialistische luchtverdedigingseenheden.
Op dit moment beschikt Defensie hiervoor over zeer beperkte middelen. De te verwerven eAAAD Toolbox bestaat uit 3 systemen die elkaar aanvullen: elektro-optische richtmiddelen, draagbare jammers en draagbare Radio Frequentie (RF)-sensoren, die vijandelijke onbemenste systemen detecteren op een afstand van minimaal 1.000 meter.
De eAAAD toolbox vraagt om een investering tussen de € 50 miljoen en € 250 miljoen. Het project wordt uitgevoerd van 2025 tot en met 2028. Het contract voor de verwerving moet komende maanden getekend worden. De eerste systemen worden de maanden daarna geleverd en zijn direct te gebruiken.
Bron: Defensie
Brekelmans pleit voor weerbaarder Europa in de ruimte
“We moeten onze investeringen in de ruimtevaart vergroten. Zodat we als Europa minder afhankelijk zijn van anderen voor data en satellietcapaciteit.”
Dat zei minister Ruben Brekelmans 29 januari bij de European Space Conference in Brussel. Politici, beleidsmakers en onderzoekers discussieerden daar over de toekomst van de Europese ruimtevaartindustrie. De minister ging in gesprek met de vicevoorzitter van de Europese Commissie Kaja Kallas. Daarnaast sprak hij met Europees commissaris voor Defensie en Ruimtevaart Andrius Kubilius.
Voor de krijgsmacht is ruimtecapaciteit hard nodig. Er komt veel data vanuit de ruimte. Ook is er een groeiende dreiging van staten die andere landen de vrije toegang ontzeggen. Daarom streeft Nederland met internationale partners naar samenwerking in de ruimte. Brekelmans: “Ook in de ruimte nemen dreigingen van Rusland en China toe. Tegelijk worden we afhankelijker van satellieten, in het dagelijks leven én militair. We moeten niet naïef zijn en ons ook in de ruimte militair beschermen.”
Daarnaast wil de minister het delen van informatie tussen bondgenoten en met strategische partners verder bevorderen. Verder pleitte de minister ervoor producten, diensten en technologieën in het ruimtedomein zowel civiel als militair te gebruiken. Bij nieuwe ontwikkelingen moet Defensie vanaf het begin zijn aangehaakt. “Veiligheid en defensie hebben immers hoge prioriteit.”
Bron: Defensie
De minister ging in gesprek met de vicevoorzitter van de Europese Commissie Kaja Kallas.
Helikopters krijgen systemen voor veilige en snelle communicatie
Weten wat er in de omgeving gebeurt, is van essentieel belang tijdens helikopteroptreden.
Daarom investeert Defensie in de aanschaf van nieuwe communicatiesystemen: de Network Enabled Capabilities (NEC). Hiermee wisselen helikopterbemanningen sneller en effectiever tactische informatie uit. Dat kan met elkaar én met partners. De eerste systemen moeten volgend jaar arriveren. Dat schrijft staatssecretaris Gijs Tuinman in een brief aan de Tweede Kamer.
De meeste helikopters en commandovoeringsystemen van Defensie zijn nu onvoldoende uitgerust voor tactische datacommunicatie. Transporthelikopters kunnen bijvoorbeeld geen belangrijke informatie uitwisselen met andere vliegende systemen of eenheden op de grond. Denk aan gegevens over de eigen locatie of over een dreiging. Ook gebeurt de missieplanning nu voornamelijk handmatig.
Dit is arbeidsintensief en tijdrovend. Bijkomend risico is dat niet alle informatie nog actueel is tijdens de missie, in geval van wijzigingen in de planning of uitvoering. Dit is een onwenselijke situatie voor helikopterbemanningen, eenheden op de grond, op zee en in de lucht. Hier brengt NEC verandering in. De krijgsmacht schaft 59 draagbare en modulaire NEC-boxen aan. Hierin zit aanvullende tactische communicatieapparatuur. Deze systeempakketten worden in de Chinooks, Cougars, NH90’s en Apaches geïnstalleerd.
Voor een gedeeld operationeel beeld voor operationele besluitvorming zorgen applicaties zoals de Tactical Assault Kit. Voor missieplanning schaft Defensie aanvullende software aan. Bovendien koopt Defensie voor de commandoposten 14 grondsystemen en voor helikopter-vliegsimulatoren een vergelijkbaar pakket. Alle systemen worden met elkaar verbonden in een extra beveiligd bestaand netwerk. Dit maakt veilige communicatie tussen alle eenheden en de helikopters over een lange afstand mogelijk. Actuelemissie-informatie is hierin ook snel en eenvoudig te delen. De laatste levering voor de nieuwe middelen wordt volgens de huidige planning in 2029 verwacht.
Bron: Defensie
Een Chinook transporthelikopter.
Vrouwelijke militairen krijgen nog dit jaar speciale scherfvesten
Defensie gaat voor het eerst op grote schaal scherfvesten speciaal voor vrouwen verwerven.
Het gaat om 1.530 stuks. Ze worden besteld bij TYR Tactical. Deze fabrikant kan als enige op korte termijn aan de behoefte voldoen. Naar verwachting zijn de eerste vesten rond de zomer binnen. Defensie heeft daarnaast een optie op nog eens 7.000 stuks.
De vesten (TYR Tactical Female Enhanced EPIC Integrated Carrier) zijn de afgelopen jaren al in gebruik bij de special forces. De vrouwelijke militairen bij deze eenheden waren dusdanig tevreden dat Defensie ze nu in de hele organisatie wil gebruiken.
De vesten hebben meer afstelmogelijkheden, waardoor ze goed aansluiten op het bovenlichaam van vrouwen. Door de vorm van de soft-ballistische platen zijn ze ook prettiger draagbaar dan de bestaande versie. Daarbij is het vest iets lichter. De industrie experimenteert met geheel voorgevormde scherfvesten. Dat heeft nog niet geleid tot vesten die aan alle eisen voldoen. Daarom kiest Defensie voor TYR Tactical.
Van de vesten zijn er 1.500 bedoeld voor gebruik tijdens bijvoorbeeld missies. De overige 30 zijn voor onderzoek. Dat richt zich op hoe de voor vrouwen geschikte vesten zijn te integreren in de huidige uitrusting. Binnen Defensie is het Kleding- en Persoonsgebonden Uitrustingsbedrijf verantwoordelijk voor het beheer, inmeten, verstrekken en de instandhouding van de vesten. Dit bedrijf doet ook het integratieonderzoek.
Bron: Defensie
De vesten hebben meer afstelmogelijkheden en zijn iets lichter.