Tekst Kapitein Henny de Boer
Foto LTZ2OC (LD) Jesse Weel
Korps Mariniers krijgt Landing Craft Utility terug na midlife update
Een heuglijk moment voor het Korps Mariniers: dat heeft 2 van de 4 Landing Craft Utility’s na een flinke revisie terug in ontvangst genomen. Het Commando Materieel en IT (COMMIT) droeg de landingsvaartuigen tijdens een ondertekeningsceremonie weer officieel over aan de Koninklijke Marine. Na een grondige midlife update kunnen de beide vaartuigen weer zo’n 10 jaar mee.
Het ruim 200 ton wegende vaartuig is tijdens de revisie volledig uit elkaar gehaald, gestript en herzien om te blijven voldoen aan nieuwe eisen en veranderd gebruik. Er zijn vele aanpassingen aangebracht; zo is het vaartuig voorzien van de allernieuwste systemen en apparatuur. Enkele andere belangrijke modificaties betreffen een compleet vernieuwd stuurhuis, toegevoegde ballistische bescherming en een ingebouwd slaapverblijf.
De gasten van de overdrachtsceremonie krijgen een rondleiding over het geüpdatet LCU-landingsvaartuig, dat aan de kade ligt van de Joost Dourleinkazerne van het Korps Mariniers op Texel. Het vaartuig ziet er weer netjes uit, constateert een van de gasten. “Mooi in de verf en van binnen modern.”
Grootste landingsvaartuig
Het Landing Craft Utility Mark III is het grootste landingsvaartuig van de Koninklijke Marine. Het is vooral bestemd voor het vervoer van (zwaar) materieel vanaf de amfibische transportschepen naar een strand en terug. Het kan ook personeel en voorraden vervoeren. Aan boord van 1 LCU-schip is plek voor onder meer 3 trucks of 7 Bandvagn-rupsvoertuigen, een BARV-bergingsvoertuig of 130 volledig bepakte mariniers.


Slaapverblijf
Bij de vorige midlife update in 2005 en 2006 is het vaartuig 9 meter verlengd. De daardoor ontstane ruimte onderdeks was nog ongebruikt gebleven. De huidige verbouwing is aangegrepen om die lege ruimte 'in te vullen' met een slaapvertrek, een kleine douchecabine en een C2-communicatieruimte. Tijdens de antipiraterijmissie bij Somalië, waar het vaartuig ook als Forward Operating Base (FOB) werd gebruikt, ontstond de behoefte om de mariniers meer voorzieningen te bieden dan louter boogtenten en een zeil op het dek. “In zulke omstandigheden is het fijn als je een paar uren kunt liggen en je kunt opfrissen”, legt kapitein der mariniers Richard uit tijdens de rondleiding. “Hier zijn we blij mee”, kijkt hij tevreden om zich heen.
Ook is het vaartuig voorzien van waterdichte tenten met airco, verwarming voor bovendeks en van een watermaker, die zout water omzet in zoet. Hierdoor kunnen de zeesoldaten langer op het water verblijven.

Ballistische bescherming
Een ander belangrijk punt is, zoals gezegd, de ballistische bescherming. “Voorheen werden ad hoc pantserplaten toegevoegd, maar nu zijn de mariniers te allen tijden van ballistische bescherming voorzien”, legt luitenant-kolonel der mariniers Robert van Riel uit, commandant van de Surface Assault Training Group (SATG). Deze ondersteunt de Marine Combat Groups en de Netherlands Maritime Special Operations Forces (NLMARSOF) met de vaartuigen. De ramen van het stuurhuis zijn nu ook van kogelwerend glas.



Stuurhuis
Daarnaast is de inrichting van het stuurhuis grondig aangepakt. Zo is de positie van de bestuurder veranderd. Die stond eerst onder een hoek, maar staat nu in de vaarrichting gepositioneerd. Dat werkt veel beter, aldus SATG-commandant Van Riel. Verder zijn er meerdere professionele zitplekken ingericht, voorzien van goede stoelen, een bureaublad en een scherm. Dat allemaal in plaats van een klaptafel met barkrukken. Er zijn marifoons bijgekomen, een scheepsomroepinstallatie, nieuwe navigatie- en radarsystemen, zonwering en een nieuwe brandmeldinstallatie. En de mast - met warmtebeeldcamera - is nu hydraulisch aangestuurd in plaats van handmatig met een touw.

Uitlaten
Een andere ingrijpende verandering is de verplaatsing van de uitlaten van de zijkanten van het vaartuig naar de achterkant. Hierdoor zitten de opvarenden niet in de uitlaatgassen als ze de 'schoot' van het moederschip invaren. Ook blazen de hete gassen nu niet meer tegen de houten balken aan de zijkanten van het dok, waardoor brandgevaar ontstond.

Evert, korporaal Technische Dienst van de Koninklijke Marine
“We zijn van begin tot eind betrokken geweest bij de aanpassingen. De verbeterpunten zijn daardoor meteen meegenomen door de ontwikkelaars, dat is superfijn. Qua techniek zijn we er enorm op vooruitgegaan. Alles is nieuw en het werkt prettig. Via een digitaal paneel heb ik bijvoorbeeld nu overzicht over het functioneren van de systemen in de machinekamer. Ook is de communicatie voor mij als TD’er verbeterd: ik werk nu met een headset in de machinekamer, zodat ze me van boven kunnen bereiken. Dat is een stuk veiliger.”


Creatief
De sfeer is goed tijdens de overdracht in de Gouden Bal, de bar van het onderofficierenverblijf van het Korps Mariniers. De partijen hebben nauw samengewerkt en bij hiccups werden creatieve ideeën bedacht, blikt projectleider Mirjam van COMMIT terug op meerdere verrassende oplossingen. Over 2 jaar gaat het vaartuig naar Defensie Materiële Instandhouding (DMI) voor regulier onderhoud. Wat er precies moet gebeuren, moet nog worden vastgesteld. DMI zal een nieuw onderhoudspakket samenstellen voor de ‘APK’ van dit nieuwe type.


Mark I, II en III
In 1997 stroomde het eerste landingsvaartuig in met het typeaanduiding Mark I. Die is 10 jaar later geheel verbouwd naar de Mark II. Het huidige model heeft de typeaanduiding Mark III gekregen.
Het eerste vernieuwde LCU-landingsvaartuig Mark III, dat vorig jaar werd opgeleverd, is momenteel in Noorwegen voor de wintertraining. De oplevering van de 2 andere gemoderniseerde LCU’s volgen eind dit jaar en volgend jaar. Ze kunnen dan weer tot zeker 2032 mee. Een vijfde exemplaar, een soort prototype met een andere configuratie, wordt afgestoten. Om die apart te herzien zou te arbeidsintensief zijn en te prijzig. Bovendien is er onvoldoende personeel om een vijfde vaartuig te bemannen.
Eisenpakket
In 2012 en 2013 had het Korps Mariniers het eisenpakket samengesteld voor de midlife update en aan COMMIT overgedragen. In 2014 werd dat goedgekeurd. COMMIT heeft de revisie uitgezet bij leverancier De Haas Shipyards in Rotterdam, die - na een uitvoerige onderhoudsbeurt van Defensie Materiële Instandhouding (DMI) - in 2021 is begonnen met de modernisering van het eerste vaartuig. Hoofd Afdeling Maritieme Projecten bij COMMIT, kapitein-ter-zee André van der Kamp, blikt tijdens de overdracht tevreden terug op het project. “Jullie zijn redelijk binnen het budget en de termijn gebleven. De klant is tevreden, dus dit is een positief verhaal.” Hij grapt dat hij dit dossier niet vaak op zijn bureau heeft gekregen, wat volgens hem een goed teken is.

LCVP’s
Van der Kamp benoemt verder dat er nog vele projecten op stapel staan bij de marine. “De komende 10 tot 15 jaar worden alle boten en schepen vernieuwd of vervangen.” Ook bij het Korps Mariniers staat er genoeg te gebeuren. Zo naderen de huidige 12 zogenoemde Landing Craft Vehicle Personnel-landingsvaartuigen (LCVP’s) het einde van hun levensduur. Zij worden vervangen door 12 kleinere Littoral Assault Craft (LAC)-landingsvaartuigen voor militairen en 8 grotere Littoral Craft Mobility (LCM)-landingsvaartuigen voor materieel en personeel.
