Tekst Evert Brouwer
Foto Sergeant-majoor Hilbert Buter

Vierde vestiging voor kennis en innovatie geopend

Directeur Kennis & Innovatie (K&I) Elise Teuben heeft de nieuwe MINDbase Noord in Groningen geopend. Daarmee telt Defensie nu vier MINDbases en daar blijft het niet bij. Binnenkort volgt Delft en er wordt gekeken naar een geschikte locatie in Noord-Holland.

“Het (verder) ontwikkelen van regionale Defensie-ecosystemen is een van de speerpunten in de Defensienota 2024”, weet hoofd MIND Bonnie Drost. “Samen met FRONT, het innovatiecentrum van de Defensiestaf, pakken we deze opdracht op. Ik kijk er naar uit om gezamenlijk, met zowel onze interne als externe partners, hieraan ook in het noorden invulling te geven.”

Volgens Elise Teuben heeft Defensie in rap tempo een grote achterstand in te halen, die is opgelopen door jarenlange bezuinigingen. Het gevoel van urgentie is groot. “MINDbases vormen een belangrijke schakel tussen de behoefte vanuit het operationeel domein (military pull) en het aanbod vanuit de markt (technology push). Dat is wat samenkomt in de MINDbases. Die staan niet op zichzelf, maar hebben hele directie K&I achter zich, die opvolging kan geven aan ideeën ontwikkelingen en andersom (push & pull).”

Twee mannen staan in een ruimte en kijken naar een witte drone met propellers.
Een van de producten uit het noorden, een stille drone, trekt bekijks van senior innovatiemanager bij MIND, Richard.

‘Nu heb ik de mooiste baan, als ambassadeur van Defensie in het noorden’

Marnix Modderman, Innovatiemanager MINDbase Noord, ziet grote kansen voor het potentieel in de regio om bij te dragen aan die versnelling. “Met circa 2000 maakbedrijven en toeleveranciers heeft de Noord-Nederlandse technische industrie alles in huis: Northern Knowledge. Samenwerking, innovatie en kennisdeling zijn daarbij essentieel. In het noorden ligt kritieke infrastructuur, de Eemshaven waarvan Defensie gebruik maakt en er zijn high-tech bedrijven gevestigd. Leeuwarden is gespecialiseerd in watertechniek, Eemsmond heeft z’n energiesector en groene chemie. De agri-food -branche is een van de meest innoverende sectoren en in Drachten is een sciencepark voor autonome systemen. En de Rijks Universiteit Groningen (RUG) is een van de grootste universiteiten van ons land. Met zowel technische als niet-technische faculteiten. Alles aan kennis dat we nodig hebben is in de buurt.”

Video Player

Media error: Format(s) not supported or source(s) not found

Download File: https://www.rovid.nl/def/dmo/2025/def-dmo-20250219-idhg0y5df-bron.mp4
00:00
00:00
00:00

Mooiste baan

En dat mag in het gebouw van de Campus Groningen letterlijk worden genomen. Behalve de MINDbase is bijvoorbeeld ook het innovatiehuis van de politie Noord-Nederland er gevestigd. En de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) is nabij. Die laatste is niet geheel toevallig de vorige werkgever van Modderman. “Toen Defensie bij ons aanklopte of we een reservist wisten met kennis van het bedrijfsleven in deze regio, was het duidelijk dat we hem zouden kwijtraken”, zegt directeur NOM Dina Boonstra. “En nu heb ik de mooiste baan, als ambassadeur van Defensie in het noorden”, vindt Modderman, reservist bij de landmacht met een master's degree International Business & Management op zak.

Innovatiemanager en reservist Marnix Modderman in zijn MINDBase.
“Ik heb de mooiste baan in Groningen”, vindt innovatiemanager en reservist Marnix Modderman.

‘Voorheen moesten bedrijven door enorm veel hoepels springen’

Hoepels

Hij is, met kennis van het lokale bedrijfsleven én Defensie, de verpersoonlijking van wat de NOM, de Campus, de RUG en Defensie onder meer zoeken: dual use-producten; innovaties die zowel civiel als in de veiligheidssector toepasbaar zijn. Boonstra: “Voorheen moesten bedrijven door enorm veel hoepels springen om in aanmerking te komen voor financiering vanuit Defensie. Dat wordt nu gemakkelijker.”

Op de kade in de Eemshaven staat militair materieel klaar voor transport.
De Eemshaven is steeds belangrijker geworden voor het transport van militair materieel, zoals hier bij de redeployment van de oefening Steadfast Defender (Foto Lex van Lieshout)

Gemengde gevoelens

De vestiging van MINDbase Noord op de Campus heeft nog wel wat voeten in de aarde gehad. Edward van der Meer, directeur Campus Groningen, stelt dat er gemengde gevoelens zijn over de komst van Defensie. “Als campus hebben we een ander DNA en dat merk je. Een aantal medewerkers vroeg zich af: wat moeten we hiermee? Wil Defensie alleen halen? Dat is zeker niet het geval en de connecties van Defensie openen wegen naar de hele wereld. Waarbij we inzetten op onze innovaties die de basis hebben in het maatschappelijk domein. En dat kan. We zijn hier bijvoorbeeld heel sterk in vernieuwing van de gezondheidszorg (healthcare) en zo zijn er meer raakvlakken.”

De ingang van de MINDBase is met blauwe en oranje ballonnen versierd.
In het gebouw waar de MINDbase is gevestigd, zitten meer instanties die op zoek zijn naar samenwerking.

‘Er zijn hier grote ontwikkelingen in de energiesector’

Duurzaam

Marnix Modderman ziet die enorme potentie. “Er zijn grote ontwikkelingen in de energiesector, zoals waterstof, waarvan Defensie kan profiteren.” Bonnie Drost vult aan: “Je vindt hier ook veel slimme materialen en intelligente systemen.” "Life science technology”, vervolgt Marnix, “is een belangrijke studie aan de RUG en het noorden is een magneet voor bedrijven die zich bezighouden met energietransitie. Dat moet via deze MINDbase leiden tot een duurzaam ecosysteem, de verbinding tussen Defensie, kennis- en opleidingsinstituten en het bedrijfsleven. We zijn hier om te blijven.”

MIND in het kort

MIND (Military Innovation by Doing) vormt samen met de afdelingen KIXS en DATA de directie Kennis & Innovatie (in oprichting) van COMMIT. Rotterdam was in 2020 de eerste stad met een MINDbase. Inmiddels beschikken ook Eindhoven en Enschede over een MINDbase. En nu dus ook in Stad (zoals ze dat zeggen in Groningen), de MINDbase Noord, voor de drie noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe.

Een MINDbase opereert tussen (technologische) bedrijven, start-ups en kennisinstellingen. Defensie haakt zo sneller aan bij vernieuwende ideeën. De samenwerking met zowel interne als externe innovatiepartners is hard nodig om de krijgsmacht een voorsprong in het gevecht te geven en te laten behouden. Dit om het eigen- en NAVO-grondgebied te kunnen verdedigen (hoofdtaak 1).