Tekst kapitein Arthur van Beveren
Foto sergeant-majoor Gregory Fréni

CBRN simulatiesysteem overgedragen aan Nationaal Trainings Centrum in Vught

Met de handtekening van de Directeur Projecten commodore Harold Boekholt is het Nationaal Trainings Centrum in Vught een uniek simulatiesysteem rijker. Nergens in de wereld kan zo waarheidsgetrouw getraind worden tegen chemische, biologische, radiologische en nucleaire dreigingen.

Het piepen van de handhelds neemt toe wanneer een cursist richting de dreigende wolk van mosterdgas loopt. En ook de gezondheid van die persoon wordt aangetast. Virtueel dan, precies zoals een schadelijk gas in de realiteit ook zou doen. De eigenschappen van verschillende stoffen en straling, beschermende kleding en detectieapparatuur staan allemaal in het CBRN simulatietrainingsysteem (STS). De Israëlische leverancier Bagira investeerde 60.000 uur in het onderzoek, de ontwikkeling en het ontwerp. Het gehele Nationale Trainings Centrum werd digitaal nagebouwd. Samen met JIVC werd het systeem in de Defensie-omgeving geïntegreerd.

Een binnenscenario waarbij een stof is vrijgekomen na een explosie met een tas. De trainers hebben een groter tablet waarop de rode wolk van besmette zone zichtbaar is.
De gebruiker kan zich via de handheld ‘omkleden’ in verschillende niveaus van beschermende pakken.

‘Samen met JIVC in Defensie-omgeving geïntegreerd’

Realtime koppeling

In het CBRN STS bestaat een realtime koppeling tussen de realiteit en een virtuele omgeving. Cursisten worden via tientallen camera’s en sensoren voor plaatsbepaling gevolgd en krijgen te maken met gesimuleerde dreigingen waar zij met speciale apparatuur op kunnen reageren. Zo zijn beschermende kleding, meetapparatuur en verschillende soorten CBRN-dreiging te simuleren, waarbij apparaten daadwerkelijk aanslaan wanneer zij in contact komen met gesimuleerde gevaarlijke stoffen. Die reageren op weersomstandigheden en hebben effect op de virtuele gezondheid van de cursist.

Op een enorm touchscreen kan de oefenleider het gehele trainingscentrum overzien.
Links de daadwerkelijke situatie, rechts de virtuele wereld waarin de gekoppelde trainees verschijnen. Ook slachtoffers en voertuigen kunnen zichtbaar worden gemaakt op het scherm.

Evaluatie van de oefening

Gekoppeld aan het C2000-communicatiesysteem, Wifi- en 4G-dekking op het terrein en sociale media kan ook de berichtgeving en alarmering over een scenario realistisch worden doorgegeven. Communicatie tussen de eenheden tijdens een ramp is een van de belangrijkste trainingsdoelen.

Die vermenging van de echte en virtuele wereld zorgen voor een wereld aan mogelijkheden in Vught. Een ramp bij een kerncentrale ‘in de buurt’ wordt bijvoorbeeld opgepikt door trainende hulpdiensten via twitterberichten en de eerste telefoontjes naar de alarmcentrale. De radioactieve wolk verplaatst zich langzaam over het oefenterrein en de oefenende eenheden moet omgaan met de slachtoffers die enerzijds hulp nodig hebben en anderzijds de hulpverlening in de weg kunnen zitten. En dan zijn er ook nog fysieke prikkels zoals in het nagebouwde metrostation waar de temperatuur omhoog kan, het licht uit en lawaai en keiharde muziek de trainingservaring nog verder verzwaren. Chaos dus, net als in de realiteit.

Op het ‘dorpsplein’ is een drone gecrashed waarbij een glazen pot met onbekende vloeistof is gebroken.
De detector reageert als in het echt op deze stof die virtueel in het systeem aanwezig is.

‘Vermenging van de echte en virtuele wereld’

Begeleiding en evalutatie

Er was al heel veel mogelijk in het NTC, waar Defensie gastheer is maar civiele hulpdiensten ook trainen in grootschalige rampen. Met de toevoeging van het simulatiesysteem is er ook op het gebied van begeleiding en evaluatie een enorme stap gezet. Scenario’s kunnen worden ingeladen en afgespeeld en dus ook op precies dezelfde wijze herhaald. Cursusleiders kunnen tijdens de cursus dreigingen uitbreiden of toevoegen om de training uitdagender te maken. De handelingen van cursisten kunnen door de vele camera’s uitgebreid worden opgenomen en teruggekeken. Door het terugkijken van eigen acties kunnen cursisten nog meer bewust worden van hun gedrag in een stressvolle situatie. De beelden van hun handelen liegen natuurlijk nooit.

Elke trainee krijgt een polsbandje met een transponder en een apparaat dat als detector dient mee.

Ontwikkeling

Het CBRN STS is uniek in de wereld. De opdracht voor de ontwikkeling werd door JIVC/Lucht&Joint gegund aan Bagira dat verantwoordelijk is voor meerdere systemen bij Defensie, waaronder het Joint Fires Training and Exercise System (JFTES) bij de Vuursteunschool in ’t Harde. In Israël werken soortgelijke simulators al op afstand met elkaar samen. Daarmee ontstaat een kans om op verschillende plekken in het land in dezelfde virtuele wereld hetzelfde scenario te oefenen. In Vught kunnen uiteindelijk 120 trainees tegelijkertijd met het systeem werken.

NTC CBRN

Op het Nationaal Trainingscentrum CBRN (NTC CBRN) trainen militairen, brandweer, politie en geneeskundige hulpverleners verdediging en ontsmetting bij CBRN-incidenten. Naast realistische trainingssettings op het oefenterrein, maakt ook het ‘tegenspel’ van slachtoffers deel uit van trainingen. Hierdoor worden trainingen nog realistischer.

Het trainingsterrein is ongeveer 6 hectare groot. Deelnemers kunnen oefenen in bijvoorbeeld een bovengronds gebouwd metrostation, een winkelstraat in en rond een ingestort huis, loods, spoorwegterrein met (tank)wagons, containerterminal, ontsmettingsstraat en een huis met 30 ruimtes die in grootte verschillen.