Tekst kapitein Arthur van Beveren
Foto archief Mediacentrum Defensie

KIXS faciliteert beveiligde server voor Dienst Geo

De Dienst Geografie van de Koninklijke Landmacht zocht naar een oplossing voor het delen van geodata. KIXS, de innovatietak van het Joint IV Commando, ging er mee aan de slag. Inmiddels vliegen de terabytes aan rasters, vectoren, hoogte-informatie en kaartinformatie naar NAVO-partners.

Als Topographic Information Supporting Nations (TISN) binnen de NATO Response Force (NRF) is Nederland samen met Duitsland (middels BGIC, de Duitse geodienst) in 2023 verantwoordelijk voor de distributie van NATO’s Designated Geographical Information (DesGI). Deze digitale geografische informatie wordt gedistribueerd in verschillende geo-formaten met bijbehorende printbestanden, want een kaart moet wel op de correcte schaal geprint worden. De distributie van geo-informatie verloopt via een sFTP-dienst: een beveiligde server waar de meest recente kaarten op staan voor federatieve partners, 30 landen in totaal, om te downloaden.

‘sFTP: een beveiligde server met de meest recente geodata’

Vijftig terabyte

“Tot de komst van de server in 2017 gebeurde het uitwisselen van data vooral met harde schijven. Bij onze halfjaarlijkse NAVO-werkgroepen stonden op de parkeerplaats kapiteins, majoors en overstes uit de kofferbak schijven uit te delen”, grapt luitenant-kolonel Clemens Roos van de Dienst Geo. “Dat is in deze tijd natuurlijk van de zotte. Toen kon het nog net, met de hoeveelheid materiaal. De afgelopen jaren hebben we als NAVO echt hele grote stappen gezet en hebben we de geo-informatie van het NAVO-grondgebied in kaart maar ook het interessegebied van SACEUR (Supreme Allied Commander Europe, red.). Daarmee kom je inmiddels aan vijftig terabyte aan data.”

De Dienst Geo bezit zelf nog een groot kaartenarchief. Papier wordt in de praktijk nog veel gebruikt.

Veilig en snel

De opslag was het probleem niet voor KIXS en inmiddels is ook de snelheid van verbindingen veel hoger. Vooral aan de beveiliging werd veel aandacht besteed weet Tom Houweling die samen met collega Brian Bron de server inrichtte. “Een gebruiker van de server moet meerdere lagen van authenticatie doorlopen om verbinding te maken. Geodata zijn in zekere zin gewoon vrije data, dus het is ongerubriceerd en dat maakt het voor ons wel een stukje makkelijker. Wel willen we natuurlijk de verspreiding ervan controleren” Naast de veiligheid speelt ook de snelheid van uitwisselen mee. De beperking zit volgens Houweling vooral in de internetverbinding van de ontvanger. “Maar het is denk ik altijd sneller dan een aantal harde schijven versturen en kopiëren. Bovendien kan in dat proces meer fout gaan wat leidt tot datacorruptie. Via de server kunnen gebruikers hun downloads onderbreken en later hervatten.”

‘Snelheidsbeperking vooral in verbinding van de ontvanger’

Volwaardige dienst

Steeds meer landen zijn inmiddels zelf ook over op de sFTP-server en downloaden niet alleen data maar uploaden ook eigen geo-informatie. Een minderheid stuurt nog steeds harde schijven op. “Het grootste deel van de NAVO-landen stuurt hoogwaardig materiaal op. Nog niet alle landen kunnen dat van hun eigen land”, legt overste Roos uit. “Wij in Nederland hebben geluk dat de overheid dit goed voor elkaar heeft en daar profiteren we als Defensie natuurlijk van.” De toekomst van de server ligt voorlopig tot december 2024 vast, omdat ook de Britten gebruik willen maken van dezelfde server. “ Mede door deze server wordt er vanuit NAVO nu gekeken naar een mogelijkheid om hier een NAVO-capaciteit van te maken in plaats van deze verantwoordelijkheid te laten rouleren per land. “We zijn al samen met JIVC bezig om dit als een formele volwaardige dienst in te richten binnen de organisatie, ook voor andere toepassingen waarbij het delen van grote hoeveelheden data belangrijk zijn”, aldus overste Roos.

Geodata omvat onder andere duizenden gedetailleerde satellietfoto’s.

Minimale downtime

Een sFTP-server is niet heel ingewikkeld om op te zetten, maar soms zijn makkelijke projecten ook heel bruikbaar, vooral als ze heel snel opgezet kunnen denkt Tom Houweling. “Het mooie van KIXS is dat wij heel flexibel zijn en dat we heel veel dingen gewoon doen. Dat kan ook omdat we niet hoeven te voldoen aan de eisen van een productieomgeving. Dat betekent voor de klant dat we bijvoorbeeld in het weekend geen ondersteuning leveren maar dat we zo snel mogelijk problemen aanpakken. De communicatie tussen ons en de Dienst Geo is gewoon perfect dus dat levert ook geen problemen op.” En heel veel problemen heeft de Dienst Geo ook niet gehad. “We hebben minimale downtime ervaren in de voorbije jaren. Soms komt een land dat er niet in komt bij ons op het net, maar vaak hebben die ergens in het proces van de authenticatie iets niet goed gedaan”, besluit overste Roos.

Ondersteuning NAVO-oefening

Door het relatief simpele gebruik van de sFTP is NAVO in staat om snel en veilig de NATO DesGI data te verspreiden. Door het verplichtstellen van het gebruik van deze data, zorgt SHAPE (Supreme HQ Allied Powers Europe), het NAVO-hoofdkwartier verantwoordelijk voor alle NAVO-troepen en activiteiten in Europa, ervoor dat alle NAVO-eenheden met dezelfde geografische data werken, het zogenaamde ‘Operating off the same map’ principe. Door het grote succes van de sFTP heeft KIXS op verzoek van DGeo, SHAPE en het Joint Warfare Centre in Noorwegen ook accounts aangemaakt voor NAVO-hoofdkwartieren die meedoen aan de Steadfast Jupiter 23-oefening. Door het aanmaken van deze accounts wordt via de sFTP nu voor het eerst ook geodata verspreid ter ondersteuning van een NAVO-oefening.