Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

Nieuw wapen Noordse landen

De Zweedse en Finse strijdkrachten gaan gezamenlijk (handvuur)wapens aanschaffen. Producent Sako is door de materieelorganisatie van beide landen verkozen om tot in de jaren 50 van deze eeuw pistolen, mitrailleurs en snipergeweren te leveren.

Finland, net toegetreden tot de NAVO, kiest daarmee tevens voor de standaardmunitie van het bondgenootschap. De belangrijkste persoonlijke wapens van het Finse leger zijn nu nog de RK62, gebaseerd op de Poolse versie van de AK-47, en de modernere RK95 TP.

Sako beproeft op korte termijn de eerste testwapens, in 2025 moeten de leveringen beginnen. Zweden is ook nog eens van plan een hoeveelheid Sako TRG M10 .338 ‘Lapua Magnum’ sniper-geweren (foto) aan te schaffen. Dit ter vervanging van de Psg 90, de Zweedse benaming voor de L96A1, het Britse geweer voor arctische omstandigheden. (Foto: Sako)

Bron: Gunsweek.com

Finland gaat (in)slingeren

De Finnen zitten trouwens bepaald niet stil sinds hun toetreding tot het Noord-Atlantisch bondgenootschap. Het Ministerie van Defensie is van plan om het Israëlische luchtverdedigingssysteem Slinger van David te kopen in een deal van € 316 miljoen.

De Finse bestelling betekent de eerste export van het David's Sling-systeem. Het is ontworpen om geavanceerde luchtdreigingen te onderscheppen, waaronder ballistische raketten, vliegtuigen, UAV's en kruisraketten.

De luchtverdediging is vernoemd naar de Bijbelse figuur David, die met een slinger de reus Goliath ten val bracht. David's Sling is een gezamenlijk programma van de Israel Missile Defence Organization en het US Missile Defense Agency. Israëls Rafael Advanced Defense Systems is de hoofdaannemer. Dat bedrijf maakt ook al het befaamde luchtverdedigingssysteem Iron Dome, dat bedoeld is tegen raketdreigingen op kortere afstand.

Bron: Jerusalem Post

Spike voor Zwitsers

Armasuisse, de Zwitserse DMO, heeft de Spike LR2 van Eurospike als nieuw antitankwapen gekozen.

De Spike gaat de TOW (Tube launched, Opticallly tracked, Wireguided), die meer dan 30 jaar geleden werd aangeschaft, vervangen. Het systeem wordt in de eerste fase niet geïntegreerd in een voertuig, maar de Zwitsers houden de mogelijkheid open dat op een later tijdstip wel voor elkaar te krijgen.

De Spike is al bij een aantal Europese strijdkrachten in gebruik, ook in Nederland. Begin deze maand maakte Griekenland bekend voor 370 miljoen euro van deze wapensystemen te bestellen.

Eurospike is een consortium van Diehl Defence, Rheinmetall en, wederom, Rafael. (foto: René Verleg).

Bron: Zwitsers ministerie van Defensie

Meer F-35’s in Oost-Europa

Roemenië is na Polen en Tsjechië het derde Oost-Europese land dat kiest voor de F-35 als gevechtsvliegtuig. De eerste toestellen zouden rond 2030 moeten worden geleverd.

Het aantal aan te schaffen Lightning II’s en hoeveel geld daarvoor beschikbaar komt, is nog niet bepaald. Het belangrijkste is nu dat  de Hoge Raad van Nationale Defensie, onder aanvoering van president Klaus Johannis, goedkeuring aan de keuze heeft gegeven.

De Roemeense luchtstrijdkrachten hebben sinds de toetreding tot de NAVO (2004) nog lang doorgevlogen met de MiG-21 Lancer. Die voormalige Sovjettoestellen worden inmiddels vervangen door 17 gebruikte Portugese F-16’s. Een tweede tranche van 32 Fighting Falcons, die zijn afgestoten door Noorwegen, is onderweg.

Roemenië heeft sinds de Russische inval in Oekraïne vorig jaar het defensiebudget danig verhoogd. In 2021 was 1.6% van het bruto nationaal product beschikbaar, vorig jaar was dat al boven de NAVO-norm: 2.5%. In geld uitgedrukt: dit jaar geeft het land €7,6 miljard uit aan Defensie.

Op de foto 2 Roemeense MiG-21’s en 2 Amerikaanse F-16’s tijdens de oefening Dacian Warhawk in 2015. (foto: US Air Force)

Bron: defenceromania.com

Canada mikt op dozijn onderzeeboten

De Royal Canadian Navy denkt in de toekomst liefst 12 nieuwe conventionele onderzeeboten nodig te hebben. Hiervoor is een plan ingediend en een projectorganisatie opgericht.

Nu heeft de marine slechts 4 ‘subs’ van de Victoriaklasse beschikbaar.
De afgelopen jaren is €1,2 miljard uitgegeven om de voormalige Britse onderwatervloot ‘in de benen’ te houden. Veel heeft dat ook weer niet geholpen: HMCS Corner Brook (foto) bijvoorbeeld is de afgelopen vijf jaar geheel niet uitgevaren. De andere drie boten zijn in die periode totaal 529 dagen op zee geweest.

Er is zo’n 60 miljard Canadese dollar – rond de €41 miljard – beschikbaar voor het project. Volgens ingewijden is dat budget veel te krap. Zij wijzen erop dat de vervanging van de bovenwatervloot was berekend op €18 miljard, maar dat de de beoogde vijftien schepen inmiddels €60 miljard kosten.

De financiering is misschien niet eens het grootste probleem waar de Canadese marine tegenaan loopt. De afgelopen jaren is het met hangen en wurgen gelukt de huidige vier onderzeeboten te bemannen. Ook in het Canadese parlement is er al flinke oppositie. Gezondheidszorg en onderwijs hebben daar de eerste prioriteit. (foto: Wikipedia)

Bron: National Post

Meer steun van Polen

Tijdens het bezoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan Polen heeft de president van dat land Andrzej Duda 150 KTO Rosomak 8x8 APC-voertuigen (Armoured Personnel Carrier) toegezegd aan het buurland.

Sinds het begin van de Russische inval vorig jaar heeft buurland Polen 24 Dozor-B, 18 gebruikte Krab 155 mm houwitsers, 14 Leopard 2A4 gevechtstanks, 1000 Piorun draagbare raketsystemen tegen luchtdoelen, 20 PT-91 ‘Twardy’- en 290 T-72M1 gevechtstanks geleverd.

De KTO Rosomak, een 8x8 gepantserd voertuig, vindt zijn oorsprong in de Finse Patria. Rosomak is Pools voor het dier wolverine, veelvraat in het Nederlands. Het pantservoertuig staat goed aangeschreven vanwege zijn mobiliteit, bescherming en vuurkracht, evenals het vermogen om zowel in stedelijke als offroad-omgevingen te opereren. (foto: Pools ministerie van Defensie)

Bron: Army Recognition

Verjonging US Air Force

De Amerikaanse luchtmacht krijgt volgend jaar 72 nieuwe gevechtsvliegtuigen.

Het is niet de eerste keer – en waarschijnlijk ook niet de laatste – dat de US Air Force dit wensenpakket bij het Congres heeft neergelegd. Wel is het een primeur dat alles is toegewezen, in het verleden honoreerde het Congres slechts een deel.

Er was vanuit de Amerikaanse luchtmacht wel een flinke waarschuwing voor nodig. Zonder voldoende verse aanvoer was de luchtmacht niet in staat om bijvoorbeeld verouderde of afgeschreven F-15C’s (foto) te vervangen. De luchtvloot heeft inmiddels een onacceptabel hoge gemiddelde leeftijd, vindt de leiding van de luchtmacht. De USAF mag daarom volgend jaar 48 nieuwe F-35A's en 24 F-15EX Eagle II’s verwelkomen.

Bron: Defence News