Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

Das voor Poolse landmacht

Polen heeft 1.000 Borsuk pantserwagens besteld bij tankbouwer Huta Stalowa Wola (HSW). Minister van Defensie Mariusz Błaszczak heeft dat bekend gemaakt.

De serieproductie zou rond eind dit jaar al kunnen beginnen. Met de bestelling is naar verluid een bedrag van €10 miljard gemoeid. De Bursuk, het Poolse woord voor das (het dier dan), is een amfibisch infanteriegevechtsvoertuig. De geschutskoepel ZSSW-30 is van binnen uit bedienbaar door de boordschutter. Verder zijn standaard een commandant en een chauffeur present in het voertuig.

Er is dan ook nog plek voor zes infanteristen met hun toebehoren. Het voertuig kent de hoogste NAVO-bescherming wat bepantsering betreft. Vanuit de Borsuk kan zowel de vijand op de grond als in de lucht worden bestreden. De meeste voertuigen van dit type komen als ondersteuning bij 16 ‘Pomerian’ Gemechaniseerde Divisie in Olsztyn. (foto: HSW)

Bron: Mittler Report

Noren kiezen Seahawk

Noorwegen heeft besloten zes MH-60R ‘Seahawk’ maritieme helikopters van Lockheed-Martin/Sikorsky aan te schaffen als vervanging voor de NH90.

De keuze van de Noorse strijdkrachten is niet heel verrassend. Buurland Denemarken heeft dit type toestel al in gebruik en dus kunnen de Noren gebruik maken van de kennis en opleidingen. De nieuwe toestellen kosten zo’n €1 miljard en worden tussen 2025 tot 2027 geleverd.

De regering in Oslo heeft deze zomer besloten de veertien Europese NH90 helikopters terug te sturen naar NHIndustries vanwege de geringe inzetbaarheid. (foto: US Navy Mass Communication Specialist 3rd Class Daniel Serianni)

Grey Wolf in productie

Boeing begint op korte termijn met de productie van de multi-missie 13 MH-139A ‘Grey Wolf’-helikopters. Deze heli moet onder meer de verouderde UH-1 ‘Huey’ van de US Air Force op termijn vervangen.

De basis, de civiele AW139, wordt geleverd vanuit de Amerikaanse vestiging van het Italiaanse Leonardo in Philadelphia. Boeing is hoofdaannemer en zorgt voor de militaire metamorfose. Het bedrijf heeft met de MH-139 een contract van €2,3 miljard binnengehaald. De levering zou volgend jaar al moeten beginnen. De US Air Force heeft in totaal 84 Grey Wolves in bestelling.

Rheinmetall naar Oekraïne

Een ‘superwapen’ van Rheinmetall, de Skyranger, moet Oekraïne helpen in de strijd tegen Russische ‘drones’.

De Skyranger zou pas volgend jaar in Duitsland worden getest, maar maakte nu al z’n ‘vuurdoop’ in het oorlogsgebied, zo meldde directeur Armin Papperger. De Skyranger is volgens de producent ‘een zeer mobiel luchtverdedigingssysteem voor het beschermen van gemechaniseerde formaties of konvooien tegen aanvallen vanuit de lucht’.

De Skyranger is uitgerust met moderne zoek- en volgsensoren voor lucht- en grondverkenning, die nauwkeurige gegevens voor mogelijke doelen verzenden. De ingebouwde laserwapentechnologie kan dan automatisch luchtdoelen volgen en neutraliseren.

De Duitse wapenproducent is ook nog eens in onderhandeling met ‘Kiev’ over de bouw van een tankfabriek in Oekraïne. Er moeten tot 400 Panther KF51-gevechtstanks (foto) per jaar uitrollen.

Bron: Merkur.de

Cayuse naar Afrika

De Nigeriaanse strijdkrachten krijgen versterking van 12 MD 530F Cayuse ‘Warrior Plus’ lichte aanvals- en verkenningshelikopters.

Dat heeft fabrikant MD Helicopters begin deze maand bekendgemaakt. De Nigeriaanse strijdkrachten zijn van plan het toestel in te zetten voor de bescherming van konvooien en voor het bestrijden van opstandelingen. Mocht de helikopter bevallen, is er al een optie op nog eens 36 toestellen in het contract opgenomen.

MD Helicopters kent een rijke historie. Het bedrijf is definitief verhuisd van Mexico naar Mesa, Arizona (Verenigde Staten). MDH begon al in 1963 met de productie van de eerste helikopter uit de legendarische MD-500-serie. Daarop is de beroemde Boeing MH-6M ‘Little Bird’ gebaseerd, vooral bekend van de Vietnamoorlog.

In de loop der jaren heeft de MD-serie zich ontwikkeld tot een bestseller in zowel de militaire als de civiele sector.

De MD 530F is ontworpen om onder bijzonder warme omstandigheden op grote hoogte te vliegen, een van de redenen voor het Afrikaanse land om deze keuze te maken. De opdracht van Nigeria levert 120 extra arbeidsplaatsen op, laat MDH weten. (foto: MD Helicopters)

Bron: MD Helicopters

Bestel maar

De gevechtstank, een tiental jaren geleden bijna afgeschreven, is letterlijk terug aan het front. De heeft geleid tot een enorme toename in bestellingen, ook omdat een aantal landen hun gebruikte pantsers doneren aan Oekraïne.

Roemenië is na Polen het tweede land dat in korte tijd kiest voor de aanschaf van de (54) Amerikaanse M1 Abrams (foto). De Roemeense landstrijdkrachten beschikken momenteel over 220 T-55AM-, 103 TR-85- en 54 TR-85M1-gevechtstanks van Russische makelij.

De directeur DMO aldaar, luitenant-generaal Teodor Incicaș, maakte bekend dat er nog veel meer op zijn verlanglijstje staat. Hij noemde onder meer zelfrijdende houwitsers, infanteriegevechtsvoertuigen, luchtafweersystemen voor de korte en zeer korte afstand en twee soorten raketten voor de Roemeense F-16 gevechtsvliegtuigen.

Italië lijkt voor de Leopard 2A7 te gaan. Volgens insiders zou minister van Defensie Guido Crosetto een mega-order van 250 Leopards hebben klaarliggen. Geschatte investering: €8 miljard. (Foto: US Army photo by Sgt. Thomas X. Crough)

Bron: romenia-insider.com

Plan B voor Singapore

Singapore gaat acht F-35B ‘Lightning II’ gevechtsvliegtuigen aanschaffen in aanvulling op de vier die ze al hebben. Het is niet uitgesloten dat de stadstaat daarmee is uitgewinkeld bij Lockheed Martin.

De krijgsmacht van Singapore is op zoek naar een vervanger voor de zestig F-16’s die over zeven jaar aan het eind van hun levensduur komen. Aanvankelijk leek de F-35A favoriet.

Minister van Defensie Ng Eng Hen zei in 2019 al dat de luchtmacht van het land eerst het toestel een volledige evaluatie wilde laten ondergaan, voor er meer zouden worden gekocht. Singapore is sinds 2003 betrokken als deelnemer in het project Joint Strike Fighter en kan dus over alle gegevens beschikken. Dat heeft ertoe geleid dat de keuze op de verticaal stijgende en landende (VTOL) F-35B is gevallen. Een volledig bewapende F-35A zou immers een lange startbaan nodig hebben en daarmee kwetsbaarder zijn voor de aanvallen van een mogelijke vijand. (foto: US Navy/Mass Communication Specialist 3rd Class Drew Verbis)

Bron: Defense News

Nieuw pistool van Kalashnikov

Het lijkt er nu toch op dat het legendarische Makarovpistool een opvolger krijgt. Vijf jaar lang is er door de Kalashnikov Groep uit Rusland gewerkt aan de Lebedev.

Deze nieuwste versie van het Lebedev-pistool heeft een kamer van 9x19 mm. Het wapen weegt 800 gram en is 220 mm lang, met een looplengte van 112 mm. De standaard magazijncapaciteit is zestien kogels. Het modulaire pistool heeft alle (staats)proeven doorstaan en kan nu dus instromen bij de veiligheidstroepen. (Foto: Kalashnikov)

Bron: S&T News