Tekst kapitein Arthur van Beveren
Foto Mediacentrum Defensie
Gulfstream G650ER in Nederland voor training vliegers en onderhoudspersoneel
De Gulfstream (G650ER) van Defensie is vandaag aangekomen op Vliegbasis Eindhoven. Het toestel is tot het eind van deze maand in Nederland voor training van vliegers en onderhoudspersoneel.
Jet Aviation heeft het vliegtuig vorig jaar in opdracht van Defensie gekocht. Vervolgens heeft de firma het jong gebruikte passagierstoestel omgebouwd naar de vereiste configuratie. Die ombouw is nu afgerond en daarmee is het toestel aan Defensie overgedragen.
De G650ER dateert van 2015. Het toestel heeft ongeveer 2.000 uren op de teller. De G650ER vervangt de Gulfstream IV. Die is sinds 1996 in gebruik bij de luchtmacht en nu aan het einde van zijn levensduur.
Zelfbescherming
De nieuwe aanwinst van Defensie moet nog worden voorzien van een zelfbeschermingssysteem. Daarvoor wordt de G650ER op 31 maart naar AMAC Aerospace in het Zwitserse Basel gevlogen. Naar verwachting keert het toestel tweede helft van juli terug. Dan neemt de luchtmacht het in gebruik.
Modernisering voor tactische simulator gevechtsvoertuigen
De Tactische Indoor Simulator (TACTIS) van de landmacht is toe aan modernisering. De verouderde hard- en software wordt vervangen. De simulator blijft daardoor tot eind 2037 bruikbaar. Dat heeft staatssecretaris Christophe van der Maat de Tweede Kamer vandaag laten weten.
De landmacht gebruikt TACTIS sinds 2008 om gemechaniseerde eenheden snel en nauwkeurig technische en tactische vaardigheden bij te brengen. Binnen TACTIS zijn verschillende wapensystemen te simuleren en te bedienen. Denk aan het CV90-infanteriegevechtsvoertuig en de Leopard 2A6-tank. TACTIS creëert een virtuele, maar realistische weergave van eigen troepen, vijandelijke eenheden, het operatiegebied en weeromstandigheden.
Vergroot rendement
Eenheden trainen binnen deze virtuele wereld in onderling verband, tot op compagniesniveau. TACTIS vergroot het opleidings- en trainingsrendement flink. Dat is zo doordat militairen naast praktijksituaties veel gesimuleerde scenario’s kunnen doorlopen. Die zijn in het echt lastig of niet na te bootsen.
Nieuwe mogelijkheden
Ook de partnerlanden Duitsland en Noorwegen gebruiken TACTIS om te oefenen met de CV90 en de Leopard. In ruil daarvoor mag Nederland in die landen gebruikmaken van oefengebieden. De CV90 ondergaat momenteel als voertuig en wapen een tussentijdse update en krijgt ook nieuwe technische mogelijkheden. Ook deze vernieuwingen worden straks in de gemoderniseerde TACTIS verwerkt. De investering komt ten laste van het investeringsbudget van Defensie.
Ollongren zegt Oekraïne mijnenjagers toe bij bezoek aan gebombardeerde havensteden
Nederland is voornemens 2 mijnenjagers van de Alkmaarklasse te leveren aan Oekraïne. Ook krijgt dit land rechtstreeks vanuit de industrie aangeschaft materieel. Het gaat om dronedetectie-radarsystemen en zogenaamde M3 bridge- and ferrying systems om snel bruggen te leggen. Dit maakte minister Kajsa Ollongren van Defensie op 14 maart bekend in Oekraïne. Met haar Oekraïense collega Oleksii Reznikov bezocht ze de afgelopen dagen de zwaar gebombardeerde havensteden Mykolajiv en Odessa in het zuiden van het land.
Reznikov en Ollongren spraken over versterking van de kustverdediging, het belang van vrije doorvaart en maritieme veiligheid en bescherming van graanschepen. In de Zwarte Zee zijn door Rusland veel zeemijnen gelegd die een veilige doorvaart belemmeren. Na de oorlog wil Oekraïne ze ruimen. “Nederland heeft veel maritieme expertise, onder meer bij het onschadelijk maken van zeemijnen. De mijnenjagers en het trainen van de Oekraïense bemanning dragen bij aan de veiligheid op de Zwarte Zee, de veiligheid van Europa en wereldwijde voedselzekerheid”, zei Ollongren. Ook draagt deze steun bij aan transitie van de Oekraïense strijdkrachten naar Westerse wapensystemen en NAVO-standaarden.
De mijnenjagers van de Koninklijke Marine worden vervangen door nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen. De overdracht van beide schepen aan Oekraïne vindt plaats nadat de vervangende capaciteit aan de Nederlandse zeemacht is geleverd. Naar verwachting gebeurt dit vanaf 2025. In de tweede helft van 2023 start de opleiding van de Oekraïense bemanning. Nederland neemt die taak op zich, samen met België en mogelijk andere bondgenoten.
Brugslagcapaciteit
Los van de mijnenjagers levert Nederland brugslagcapaciteit in de vorm van M3 brug- en ferrysystemen. Hiermee kan Oekraïne snel pontonbruggen bouwen om vervolgens met voertuigen een water over te steken. Ook zorgt Nederland dat Oekraïne een aantal dronedetectie radarsystemen krijgt. Deze middelen en de brugslagcapaciteit worden direct verworven bij de industrie.
Reznikov zei tegen Ollongren dat de militaire steun van Nederland en andere landen het verschil maakt bij de verdediging van Oekraïne. Nederland leverde inmiddels voor 1,2 miljard euro. Daarbij ging het bijvoorbeeld om pantserhouwitsers, Patriot-lanceersystemen en tanks vanuit de industrie.
De minister liet weten dat Nederland doorgaat met het leveren van militaire steun. Wat haar betreft is nu vooral snelheid geboden en als het gaat om munitie vooral om grote hoeveelheden. Op dit moment wordt er in Bachmoet en verder in de Donbas hevig gevochten.
Kennismaking DVOW Command & Control Containersysteem
Toekomstige gebruikers hebben in Amersfoort kennis gemaakt met het prototype van de DVOW Command & Control container. Deze nieuwe containervariant wordt geplaatst op de Scania Gryphus. De instroom van een eerste batch van circa 170 systemen in diverse varianten vangt deze zomer aan, en loopt door tot eind 2024. Een tweede batch wordt geleverd vanaf Q4 2025. In de periode daartussen worden de CIS-containers geleverd, en wordt ook een aanvang gemaakt met de levering van het uitschuifbare containersysteem.
Medewerkers van de Defensie Materieel Organisatie en Koninklijke Landmacht verzorgden presentaties en gaven uitleg over de mogelijkheden van de container. Ook lieten ze zien op welke punten de container nog zal wijzigen. Ruim 120 geïnteresseerden van alle defensieonderdelen zijn komen kijken bij de container. De toekomstige gebruikers zijn onder andere operationele stafofficieren en onderofficieren en CIS-personeel. Maar ook voor het onderhoudspersoneel was dit de eerste kennismaking.
In totaal worden tot eind 2026 meer dan 1.600 containersystemen geleverd door het Britse Marshall Land Systems (MLS), waarvan ongeveer de helft al bij de eenheden is. Het onderhoud wordt binnen Europa uitgevoerd door Field Support Engineers van de Nederlandse tak van MLS. De beschikbaarheid van de containersystemen wordt gegarandeerd met een prestatieonderhoudscontract.
Verouderde Chinook-transporthelikopters in de verkoop
Defensie is van plan om 6 verouderde Chinook-transporthelikopters te verkopen aan Billings Flying Service uit Montana in de Verenigde Staten. Het familiebedrijf is gespecialiseerd in brandbestrijding vanuit de lucht. Dat schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat aan de Kamer.
Defensie stoot de toestellen van het type CH-47D af nu 20 nieuwe Chinooks van het type CH-47F MYII CAAS instromen. Ze zijn ondergebracht bij het Defensie Helikopter Commando.
Van der Maat heeft overwogen de oude Chinooks over te dragen aan Oekraïne, maar dat ligt volgens hem niet voor de hand. Ze beschikken over een specifieke cockpit, die alleen in Nederland en Singapore in gebruik is.
“Hierdoor is het lastig om opleidingen en trainingen te verzorgen in internationaal verband”, schrijft Van der Maat. “Daarnaast bemoeilijkt de unieke cockpit toekomstige instandhouding en onderhoud, omdat samenwerking hierop in internationaal verband niet mogelijk is. Billings opereert al langer met CH-47D Chinook-helikopters, die door de Amerikaanse krijgsmacht zijn afgestoten.”
Binnen 3 maanden
Het gaat niet alleen om de verkoop van de helikopers, maar ook van reservedelen en toestel-specifieke testapparatuur. De interdepartementale Commissie Verkoop Defensie Materieel (CVDM) stemde in december al in met de verkoop van deze 6 Chinooks. Het streven is om het contract met Billings Flying Service in maart te tekenen door Domeinen Roerende Zaken van het Ministerie van Financiën. De overdracht is op een nog nader te bepalen moment daarna.
Laser- en radargeleide raketten voor Apache-gevechtshelikopters
Defensie is voornemens om de Apache-gevechtshelikopters te voorzien van Amerikaanse laser- en radargeleide raketten. Dat heeft Defensiestaatssecretaris Christophe van der Maat op 7 maart aan de Tweede Kamer laten weten. De raketten zijn bij elk weertype bruikbaar. Verder zijn ze ten opzichte van het huidige type raket nauwkeuriger, wat de kans op nevenschade vermindert.
Op dit moment wordt de Nederlandse Apache-vloot gemoderniseerd, van de AH-64D naar de AH-64E-standaard. Onderdeel van deze modernisatie is de integratie van een Longbow vuurleidingsradarsysteem. Die maakt het gebruik van radargeleide raketten van het type AGM-179 Joint Air-to-Ground Missiles mogelijk.
Duurzamer
Als onderdeel van deze nieuwe capaciteit is Defensie ook voornemens om Captive Training Missiles aan te schaffen. Hiermee is de vlieger in staat het afvuren vanuit de Apache in de lucht te simuleren. Dat betekent dat er dus geen raketten worden verschoten. De vlieger beschikt dan wel over alle data van het afvuren, waardoor toch optimaal valt te trainen.
Nog meer kostenbesparend en duurzamer is het oefenen met het afvuren van de projectielen in de Apache-vliegsimulator. Na een software-update maakt de radargeleide raket ook hierin deel uit van het arsenaal.
Van de plank
Defensie koopt de Amerikaanse AGM-179-raket ‘van de plank’. Naast de VS is ook het Verenigd Koninkrijk al gebruiker van het radargeleide projectiel. De eerste raketten voor Nederland worden naar verwachting in 2026 geleverd.
Het gaat bij dit project niet alleen om de introductie van een nieuwe capaciteit. Ook de munitievoorraden van Defensie worden zo verder aangevuld.
Directeur DMO ontvangt hoge Franse onderscheiding in Parijs
Op dinsdagavond 14 maart ontving de directeur DMO bij presidentieel besluit formeel de rang van Ridder in de Nationale Orde van het Legioen van Eer, als erkenning voor zijn diensten aan Frankrijk.
De ‘Ordre national de la Légion d'honneur’ is de hoogste en belangrijkste Franse nationale onderscheiding. De uitreiking vond plaats in Résidence de Délégué te Parijs en werd gedaan door de Franse National Armaments Director, Generaal Gaël Diaz de Tuesta. In aanwezigheid van Emmanuel Chiva (DGA) en andere hoogwaardigheidsbekleders. Directeur DMO is heeft deze onderscheiding ontvangen vanwege zijn inspanningen om de samenwerking binnen de defensiesector tussen de twee landen (Nederland en Frankrijk) te bevorderen. Maar ook zijn inzet voor de ontwikkeling van het Europese bewapeningspartnerschap werd in de speech tijdens de uitreiking onderstreept.