Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

Meer Mjölner

Het Zweedse FMV, de Defensie materieel organisatie van het land, heeft twintig extra CV90 ‘Mjölner’ besteld bij BAE Systems, dat samenwerkt met Hägglunds en Bofors.

In 2016 zijn al veertig extra van deze pantservoertuigen-met-mortier besteld bij de fabriek in het Zweedse Örnsköldsvik. Die zijn nu twee jaar in gebruik bij de Zweedse landmacht, de  tweede tranche van twintig is begin vorig jaar aangevraagd. Met deze nieuwe bestelling komt het totaal van deze Granatkastarpansarbandvagns 90 op 80 exemplaren. De nieuwste orderportefeuille voor BAE kost de Zweedse Defensie zo’n €28 miljoen.

Litouwen kiest Switchblade

De Litouwse strijdkrachten hebben de Switchblade gekocht van de Amerikaanse fabrikant AeroVironment. 

Daarmee is de Baltische staat het eerste land dat buiten de Verenigde Staten deze zogenoemde kamikazedrones aanschaft, liet de trotse minister van Defensie Arvydas Anušauskas, weten.

Behalve de Switchblade 300 en 600 zijn ook lanceer- en besturingsapparatuur, een simulator en een onderhoudspakket aangeschaft. De totale waarde van de bestelling bedraagt ​​ongeveer 45 miljoen euro. Details over levertijden of hoeveelheden zijn niet bekendgemaakt. (Foto AeroVironment)

Bron: Soldat&Technik

Patria’s naar Japan

De Patria AMV XP 8×8 wordt het nieuwe pantser-infanterievoertuig van de Japanse krijgsmacht. De Finse krachtpatser is geselecteerd om de huidige Type-96 8×8 te vervangen, die sinds 1996 in dienst is.

Japan wordt de negende gebruiker van de AMV XP, wat staat voor armoured modular vehicle. In het Nederlands: het voertuig is extra gepantserd (de XP) en aan te passen aan de taken. De laatste versie dateert van 2014.

Mobiliteit en bescherming gaan hand-in-hand bij deze Patria, die met 30 mm pantserstaal ballistische dreigingen (Level K5+) en STANAG 4a/4b- mijn/IED-ontploffing weerstaat. De volgende stappen zijn licentieonderhandelingen en de selectie van lokale industrieën en leveranciers. Dat proces heeft Patria eerder doorlopen in Polen en Zuid-Afrika. (Foto: Patria)

Bron: Asian Military Review

Lichte tank voor Filipijnen

De landmacht van de Filipijnen krijgt versterking vanuit Israël. De nationale defensiereus Elbit heeft de eerste Sabrah ASCOD II lichte tank geleverd aan het 1e Tankbataljon van de eilandengroep.

In totaal zijn 20 exemplaren van het pantserrupsvoertuig besteld en nog eens 10 lichte tanks op wielen, gebaseerd op de Pandur II. Ook staan een commando- en bergingsvoertuig op het verlanglijstje. Die wensenlijst is trouwens aardig naar beneden bijgesteld. Aanvankelijk mikten de strijdkrachten van de Filppijnen op liefst 144 lichte tanks.

Bron: Esquire Filipijnen

Ook Canada kiest F-35

De Canadese regering heeft een bestelling van 88 F-35 Lightning II-straaljagers gedaan bij Lockheed Martin. Het Noord-Amerikaanse land is daarmee de 17e natie die dit toestel van de zogenoemde 5egeneratie in gebruik gaat nemen.

Met de bestelling is een bedrag van ongeveer €13,2 miljard gemoeid. Deze investering omvat niet alleen het vliegtuig, maar ook onderhoudsdiensten voor het vliegtuig, vliegtuiguitrusting en de verbouwingen bij de squadrons in Bagotville, Quebec, en Cold Lake, Alberta.

De vliegtuigbouwer levert de toestellen in tranches, meldt de Canadese minister van Defensie Anita Anand. De eerste van 16 machines staat voor 2026 op de agenda. In respectievelijk 2027 en 2028 volgen nog eens 6 toestellen. De resterende vliegtuigen moeten tegen 2032 in Canada aankomen, op tijd voor de vervanging van de CF-18. Volgens een woordvoerder krijgt Canada de nieuwste versie van de F-35A uit lot 18, blok 4. (foto: sergeant Sjoerd Hilckmann)

Bron: Canadees Ministerie van Defensie

Munitiefabriek Hongarije

De Hongaarse regering en het Duitse Rheinmetall hebben de handen ineen geslagen voor de bouw van een nieuwe munitiefabriek in Várpalota.

In deze faciliteit  van de zogenoemde RDX (Research Department eXplosive) levert Rheinmetall Denel Munition uit Zuid-Afrika de kennis. Het project begint dit jaar, zodat de productie in 2027 kan worden gestart. Het gaat dan vooral om zwaardere munitie voor (155mm) artillerie-, (120mm) tank- en mortieren.

Het project is een strategische investering van Hongarije in samenwerking met Rheinmetall om de toegenomen vraag vanuit Europa en de NAVO het hoofd te bieden, schrijft het Duitse defensiebedrijf. Na de voltooiing van de fabriek en de overname door de Hongaarse staat, zal Rheinmetall AG de belangrijkste inkoper zijn van de geproduceerde explosieven.

Rheinmetall heeft toch al een succesvol jaar achter de rug. Het Duitse bedrijf heeft een volle orderportefeuille ter waarde van €30 miljard en voor de komende jaren wordt een groei naar €40 miljard verwacht.

Bron: Esut.de

Deense wissel

Opmerkelijk nieuws uit Denemarken. Het land heeft zoals bekend 19 nagelnieuwe Caesar zelfrijdende houwitsers aan Oekraïne geschonken.

Je zou dan verwachten dat de pas aangetreden minister van defensie Jakob Ellemann-Jensen subiet een nieuwe order plaatst bij het Franse Nexter, maar niets is minder waar.

De Denen willen hun artillerie weer zo snel mogelijk op orde hebben. Maar Nexter heeft zoveel bestellingen voor de Caesar in portefeuille dat een snelle levering niet mogelijk is. Daarom lijkt Denemarken nu uit te wijken naar Israël. Staatsbedrijf Elbit Systems heeft de toezegging gedaan de beproefde ATMOS (Autonomous Truck Mounted Howitzer System) nog dit jaar - of uiterlijke begin 2024 - te kunnen leveren. Bovendien, zo wordt gefluisterd, is dat Israëlische artilleriesysteem een stuk goedkoper dan de Caesar. Nexter is vanzelfsprekend niet blij met deze boodschap. Het bedrijf wijst er fijntjes op dat de Deense militairen volledig zijn opgeleid op hun systeem en de Caesar veel effectiever is.

De ATMOS is een houwitser met een een 155 mm/L52 vuurmond die alle standaard 155 mm NAVO-munitie kan afvuren. Het schietbereik is 30 km met een standaard HE-projectiel (high explosive) en 56 km met het nieuw een ontwikkeld projectiel.

Bron: Defence Industry Europe

Barrett in Australische handen

De Australische NIOA Group heeft het Amerikaanse bedrijf Barrett Firearms gekocht, de belangrijkste Amerikaanse producent van precisiegeweren voor schutters lange afstand.

De wapens van Barrett zijn ook in gebruik bij de Nederlandse krijgsmacht, zoals de M107 (foto) en M82. Deze zogenoemde MRAD, wat staat voor multi-role, adaptiv design, kan de NAVO-standaard 7,62 mm, de .300 Norma Magnum en de .338 Norma Magnum afvuren. Barrett levert wapens aan meer dan 75 landen over de hele wereld en maakt ook civiele wapens. De NIOA Group kent z’n basis in de  vuurwapenhandel, maar levert vanuit een fabriek in Victoria 120 mm munitie voor de Abrams-tank en 30 mm en 35 mm. Zowel NIOA als Barrett is een familiebedrijf.

Het is niet de enige overname in de defensiewereld. Zo heeft Iveco Defence Vehicles (IDV) een meerderheidsaandeel genomen in Mira-divisie van Horiba, een ontwikkelaar van onbemande grondsystemen (UGV). (foto: US Marine Corps)

Contract voor truck

American Rheinmetall Vehicles (Sterling Heights, MI) en GM Defense LLC (Washington, DC) hebben een contract binnengehaald voor de eerste fase van het Common Tactical Truck (CTT)-programma van het Amerikaanse leger.

Het doel van het meerfasenprogramma is om de vorige generatie zware tactische vrachtwagens te vervangen door maximaal 40.000 moderne trucks,  met een totale waarde tot €13,5 miljard. De beide defensiebedrijven gingen vorig jaar een strategische samenwerking aan om een tactische truck te leveren. Aan boord komen de nieuwste technologieën, waaronder het geavanceerde rijhulpsystemen ADAS, sterkere offroad-mobiliteit, cyberbeveiliging, kunstmatige intelligentie, verbeterde bescherming en brandstofefficiëntie, naast andere opkomende technologieën.

Het gaat om de jongste versie van de HX3 Common Tactical Truck (HX3-CTT), die al in dienst is bij een aantal NAVO- en bevriende landen. (foto: Rheinmetall Vehicles)

Bron: Rheinmetall

Noren kopen tanks

De Noorse regering heeft 54 Leopard 2A7-gevechtstanks besteld bij het Duitse bedrijf Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Daarnaast is er een optie om nog eens 18 tanks van hetzelfde type te kopen.

De jongste versie van de ‘Leo 2’ gaat de oudere versie Leopard 2A4 vervangen. De meeste pantsers zijn bedoeld voor het grensgebied met Rusland in het noorden van het land. De oplevering moet tussen 2026 en 2031 plaatsvinden. 

Door de Duitse tanks te kopen, heeft Noorwegen hetzelfde type als de naaste bondgenoten. Het Scandinavische land ziet ook kansen voor industriële samenwerking. Noorwegen werkt al nauw samen met Duitsland in de marinesector bij de aanschaf van onderzeeboten, waarvan de bouw naar verwachting dit jaar zal starten. Daarnaast zijn de Noorse bedrijven Kongsberg en Nammo in onderhandeling met de Duitse firma’s Diehl en MBDA over de ontwikkeling van het Future Naval Strike Missile. (foto KMW)

Milrem in andere handen

Er is veel beweging in defensieland. Neem de Estse bouwer van militaire onbemande voertuigen Milrem Robotics. Het bedrijf is vorige week overgenomen door de Edge-groep uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Edge heeft een meerderheidsbelang verworven in de ontwikkelaar van robotica en autonome systemen. De transactie is de grootste buitenlandse investering in de groeiende defensie-industrie van Estland. Ook het Duitse Kraus Maffei Wegman (KMW) is aandeelhouder.

De Koninklijke Landmacht werkt al langer samen met Milrem. De vierde generatie van de THeMIS is in gebruik bij de RAS-eenheid (Robotica en Autonome Systemen) van 13 Lichte Brigade. De producten van Milrem Robotics zijn verkocht aan 16 landen, waarvan acht NAVO-leden. Behalve ons land zijn dat de Verenigde Staten, Estland, Spanje, Noorwegen, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. (foto: Defensie)

Bron: Milrem Robotics