Tekst Jack Oosthoek
Foto sergeant-majoor Sjoerd Hilckmann
‘Wij denken in mogelijkheden’
De Defensie Materieel Organisatie vormt de brug tussen de wens van de klant, de operationele commando’s (marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee) en de mogelijkheden die budgetten en markt bieden. In een reeks artikelen geven medewerkers een gezicht aan de DMO en vertellen hoe die (ver)binding tot stand komt. Medewerker Flexibele Capaciteit sergeant-majoor Siarda Gravestein (marine) begeleidt een speciale categorie sollicitanten voor moeilijk te vullen vacatures. “Als het lukt krijg ik daarvan veel energie.”
Defensie telt momenteel circa 9.000 vacatures. Vanwege de concurrentie met het bedrijfsleven zijn die niet allemaal makkelijk te vullen. “Als een commercieel bedrijf een auto plus bonus biedt, kiezen veel daarvoor en is Defensie minder interessant. Daarnaast vissen recruiters van onder meer uitzendbureaus allemaal in dezelfde vijver”, legt Gravestein uit.
‘Reservisten zijn goed inzetbaar als ‘achtervanger’ voor een beroepsmilitair’
Het Team Flexibele Capaciteit onderzoekt of vacatures eventueel te vullen zijn met stagiaires, arbeidsparticipanten en reservisten. “Wanneer ‘de lijn’ op zoek is naar arbeidskrachten proberen wij dat te regelen”, zegt Gravestein. Reservisten zijn volgens haar goed inzetbaar als ‘achtervanger’ voor een beroepsmilitair die op uitzending is. Diens werk in Nederland kan dan gewoon doorgaan. Ook arbeidsparticipanten zijn goed bruikbaar voor bepaalde vacatures, is de ervaring van Gravestein. “Ondanks hun beperkingen willen ze graag werken. Het gaat soms om timide personen, aan ons om ze in hun ‘kracht’ te zetten waarbij hun nieuwe collega’s vaak behulpzaam zijn. Ze gaan om de persoon heen staan.” Is iemand blind of autistisch, dan verzorgen wij de randvoorwaarden. ‘Wat heeft de nieuwe werkkracht nodig om te kunnen functioneren?’ Kortom, wij ontzorgen ook. Zo is onlangs met hulp van de gemeente Utrecht een zebrapad voor blinden aangelegd bij een tramhalte bij de Kromhoutkazerne.”
Bepaalde dynamiek
Volgens de sergeant-majoor zijn ook stagiaires door hun vaak goede opleiding graag geziene werknemers. “In hun ogen biedt Defensie een bepaalde dynamiek. Als stagiair - als kleine radar in een groot geheel - draag je toch maar even bij aan de veiligheid van de bv Nederland, vinden ze. Veel stagiaires zijn daarom vaak ‘blijvers’. Overigens vinden jonge mensen het überhaupt prettig om bij Defensie te werken omdat ze dat een soort gevoel van trots geeft.” Vooroordelen zijn er volgens Gravestein echter ook. “Bijvoorbeeld onder studenten die soms denken dat Defensie ‘schietgraag’ is... Anderen weer menen dat je 18 jaar moet zijn voor een functie. Terwijl leeftijd er bij ons niet zoveel toe doet. Mensen van bijvoorbeeld 45 jaar zijn eveneens welkom. Als je maar over de juiste vaardigheden beschikt.”
“Er zijn nog veel hobbels te nemen.”
Veel energie
Het leukste van haar werk vindt Gravestein het moment waarop de sollicitant te horen krijgt dat de keus op hem is gevallen. “Dan zie je zijn blijheid, wat ons team veel energie geeft. Jammer alleen dat niet elke afdeling of directie iemand kan vrijmaken om de nieuweling te begeleiden, opnieuw een gevolg van het personeelsgebrek. Veel werk blijft daardoor liggen. Om dit op te lossen denken we zoveel mogelijk mee met ‘de lijn’. Zet een stap méér. Investeer in personeel. Biedt bijvoorbeeld een stagiair toekomstperspectief. Haal hem binnen na zijn stage.”
Als het aan Gravestein ligt komen er workshops om de nog relatieve onbekendheid van het Team Flexibele Capaciteit te verbeteren. Dat heeft in haar ogen veel te bieden. “Wij denken in mogelijkheden.” Aangezien er door de vele vacatures werk aan de winkel is, zijn méér teamleden wat haar betreft evenmin een overbodige luxe. “Er zijn nog veel hobbels te nemen.”
‘Ik dacht ik: waar ben ik aan begonnen…’
Na een loopbaan in de toeristische sector monsterde Siarda Gravestein in 1995 als 25-jarige aan bij de marine. “Aangezien ik bij de reisorganisatie waar ik werkte telkens een contract kreeg voor een half jaar, was het: zes maanden op, zes maanden bijstandsuitkering. Daar had ik op een gegeven moment genoeg van. Ik wilde vastigheid. Via een bon uit de Veronica Gids kwam ik bij de marine terecht. Ik wilde wat van de wereld zien.”
Met haar meao-diploma op zak kreeg Siarda een plaatsing bij de Logistieke Dienst Administratie (LDA). “In de opleiding werden we gedrild door mariniers. Dat was heel pittig. Bij een fout moest je je opdrukken. In het begin dacht ik: waar ben ik aan begonnen... Nu beschouw ik die periode als een sprong voorwaarts in mijn leven. Je leert je grenzen kennen en er overheen gaan. Daardoor presteer je uiteindelijk beter.”
Na vele (varende) plaatsingen kriskras door de marine, in binnen- en buitenland, landde Siarda in 2019 bij DMO. “Tot nu toe heb ik geen saaie carrière gehad. De marine: prima keuze en zelfs meer dan dat.”