Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 10

Terugblik 2022

Tekst kapitein Arthur van Beveren
Foto Mediacentrum Defensie

DMO-projecten in beeld

x
Twee nieuwe F-35’s kwamen in november aan in Nederland.

Het afgelopen jaar zal door de oorlog in Oekraïne als een donkere tijd de geschiedenisboeken ingaan. De wereld was net wat genormaliseerd na twee coronajaren toen Rusland Oekraïne binnenviel. Deze nieuwe crisis die ook invloed had op onze energievoorziening en logistieke stromen zorgde voor een hernieuwde aandacht voor Defensie. DMO speelt een grote rol in de komende investeringsslag. Tegelijkertijd liepen vele bestaande projecten dit jaar succesvol af. Een overzicht van DMO-projecten in beeld.

Marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee konden dit jaar nieuw materieel en materiaal verwelkomen. Het waren belangrijke moderniseringsprojecten waarmee de krijgsmacht weer jaren vooruit kan. En ook veel IT-projecten die zich minder goed op beeld laten vastleggen werden in gebruik genomen of namen een start. Denk aan de kick-off van het kennisnetwerk quantumtechnologie, de vervanging van nieuwe radio’s voor de luchtverkeersleiding of de introductie van de Module Opsporing KMar, het informatie- en registratiesysteem voor alle KMar-collega’s die werken aan opsporingsonderzoeken. Materieel en IT zijn in informatiegestuurd optreden niet meer los van elkaar te zien.

In april van dit jaar ging de eerste schep de grond van het eigen twin-datacenter. Dit is een van de eerste zichtbare elementen van het programma Grensverleggende Informatie Technologie (GrIT). Inmiddels begint het pand vorm te krijgen en recentelijk werden twee enorme noodstroomaggregaten geplaatst. Die gaan aan bij spanningsuitval van het reguliere net. De aggregaten kunnen in principe onbeperkt doordraaien.

Op de werf van Damen in het Roemeense Galaţi werden eind april de twee middendelen van de romp van het nieuwe Combat Support Ship Den Helder tewatergelaten. De bouw van het nieuwe schip vordert daardoor gestaag. De 180 meter lange en 26 meter brede Den Helder komt in 2025 in de vaart.

Met het verwijderen van het laatste deel van de oude brandstofpijpleiding van Ammerzoden tot aan Vlijmen, is in mei een groot project van de Defensie Pijpleiding Organisatie (DPO) afgerond. Een jaar eerder begon de DPO met het aanleggen van de nieuwe kerosineleiding (van 7 km) tussen Ammerzoden aan de Maas en Vlijmen bij de snelweg A59. Die verving de bijna 70 jaar oude voorganger.

Met de kiellegging (het traditionele lassen van een herinneringsmunt op een rompdeel) in juni van de ‘Vlissingen’ werd de eerste officiële stap gezet in de bouw van dit nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuig. Het schip wordt een van de twaalf nieuwe vaartuigen die de marine samen met België heeft aangeschaft. Beide landen krijgen er zes. De schepen worden gebouwd op Franse werven in Concarneau en Lanester.

In augustus kregen militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte als eerste de nieuwe (tijdelijke) gevechtskleding met Netherlands Fractal Pattern (NFP). In 2023 krijgt de hele krijgsmacht de nieuwe outfit. Met de uitgifte van zo’n 480.000 broeken en jassen betekent dat een grote logistieke operatie voor het KPU-bedrijf. De tankers van 414 Tankbataljon hadden overigens sinds september 2019 met hun NFP Green-overalls de primeur op het nieuwe patroon.

Eind september rolde het eerste First of Type (FoT)-exemplaar (rechts op de foto) van de vernieuwde CV90 van de band. Het infanteriegevechtsvoertuig wordt ingrijpend gemoderniseerd. Dankzij de zogenoemde Midlife Update (MLU) van 122 voertuigen blijven ze tot het einde van de levensduur in 2039 operationeel.

Op 27 september vond de officiële overdracht plaats van de RCT4m satellietschotel van Airbus aan JIVC/Luchtgebonden en Joint IT. De schotel kan meer data verzenden dan de bestaande defensieschotels in deze categorie en levert besparing in de bandbreedte en dus ook in de kosten. In de nabije toekomst gaan ze ter ondersteuning van de F-35 naar het buitenland.

De eerste volledig vernieuwde Apache-gevechtshelikopter van Defensie is eind oktober overgedragen aan Nederland. Dat gebeurde bij fabrikant Boeing in het Amerikaanse Mesa. De andere 27 Apache's Echo (AH-64E) volgen de komende periode in fases. De laatste is medio 2025 klaar. De luchtmacht beschikt vanaf dat moment over een volledig gemoderniseerde vloot Apache’s.

Tijdens een ceremonie op 3 november in de hangaar van JetSupport op Schiphol, zijn nieuwe Dash 8 patrouillevliegtuigen en AW189 search and rescue-helikopters officieel aan de Kustwacht overgedragen. DMO voerde het vervangingsproject van het oude materieel uit.

Fabrikant Boeing heeft 14 november in het Amerikaanse Philadelphia de laatste van twintig nieuwe CH-47F MYII CAAS Chinooks opgeleverd. Daarmee beschikt de luchtmacht over moderne, toekomstbestendige transporthelikopters. De CAAS-versie is identiek aan de Chinooks van het Amerikaanse leger. Deze zogenoemde schaalgroottevoordelen maken dat de instandhouding en toekomstige aanpassingen goedkoper zijn.