Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

Globaal vliegtuig

Het Verenigd Koninkrijk heeft de krachten gebundeld met Italië en Japan voor de ontwikkeling van een nieuw gevechtsvliegtuig van de zogenoemde zesde generatie.

Dat maakte premier Rishi Sunak bekend. Hij verwacht dat zich meer landen zullen aansluiten bij het zogeheten Global Combat Air Program (GCAP). Het VK was al enige jaren zelfstandig bezig met de ontwikkeling van een vliegtuig: het Tempest-project. Het doel is om de expertise, de defensie-industrieën en de hoge kosten te delen. Het Japanse bedrijf Mitsubishi Heavy Industries, het Britse BAE Systems en het Italiaanse Leonardo spelen een centrale rol in het plan.

Het is de ambitie om het toestel in 2035 in de lucht te hebben. Het moet niet alleen een zelfstandig platform vormen, maar een netwerk van mogelijkheden. Onbemande vliegtuigen, geavanceerde sensoren, de modernste wapens en innovatieve datasystemen maken daarvan deel uit.

Het nieuwe gevechtsvliegtuig van het Global Combat Air Program gaat in het VK en Italië uiteindelijk de Britse Eurofighter Typhoon vervangen. De Japanse luchtmacht beschikt inmiddels over de F-35A (het land heeft er 42 besteld). De ruggengraat wordt gevormd door 200 F-15 ‘Eagles’ van zo’n 30 jaar oud en de F-2, een Japanse doorontwikkeling van de F-16. (Foto: BAE Systems)

Bluebottle vaart wel

De Royal Australian Navy (RAN) koopt vijf Bluebottle onbemande oppervlaktevaartuigen (USV's) om te bezien of het schip voldoet. De Bluebottle is een bootje van zo’n 6,5 meter dat vaart op zonne-, wind- en golf-energie.

Schout-bij-nacht Peter Quinn, hoofd van de afdeling maritieme systemen bij de Australische materieel organisatie, heeft daarvoor een contract van €3 miljoen getekend met het in Sydney gevestigde Ocius Technologies. “We hebben uitgestrekte gebieden die we moeten patrouilleren, wat we niet kunnen doen met een klein aantal bemande schepen'', zei hij.

Dat is al duidelijk geworden tijdens een test van twee weken op en rond afgelegen eilanden voor de kust van Noordwest-Australië. De Northwest Mobile Force (NORFORCE) hield daar toezicht op buitenlandse vissersvaartuigen en leverde bewijs van illegale activiteiten met hulp van de Bluebottle. (foto: Jarrod McAneney, ADF)

Stilte rond Eurofighter

De RAF heeft veertig nieuwe Ground Power Units (GPU's) gekocht. Ze worden aangedreven door dezelfde batterijpakketten als in de Nissan Leaf auto's. Vooralsnog staan de apparaten op RAF Coningsby en RAF Lossiemouth.

In totaal is voor £4 miljoen van deze aggregaten besteld bij ITW GSE in Denemarken . De op maat gemaakte units vervangen de huidige dieselgeneratoren. De schadelijke emissies gaan met meer dan 90% omlaag en de bedrijfskosten met 80%. Het resulteert in €15 miljoen aan besparingen voor de hele Typhoon-vloot over een periode van tien jaar.

Behalve dat dit een milieuvriendelijkere manier is om de militaire vliegtuigen van stroom te voorzien, verbetert ook de werkomgeving voor het grondpersoneel aanzienlijk. Zo zijn de aggregaten niet luidruchtiger dan een gemiddelde vaatwasser.

De aankoop werd gedaan door het Typhoon Delivery Team van DE&S na succesvolle tests van de innovatieve generator op RAF Coningsby. (foto: RAF)

Meer onbemand naar Oekraïne

Milrem Robotics levert veertien THeMIS UGV's aan Oekraïne. Dat gebeurt in samenwerking met Krauss-Maffei Wegmann (KMW).

De Europese ontwikkelaar van robotica en autonome systemen en het Duitse defensiebedrijf hebben daarvoor een contract getekend. Van de veertien voertuigen krijgen er zeven een configuratie voor de evacuatie van gewonden (CASEVAC). De levering staat gepland voor het einde van dit jaar. Voor de andere zeven, die in het tweede kwartaal van 2023 worden geleverd, is de Franse defensiefabrikant CNIM Systèmes Industriels ingeschakeld. Dat bedrijf levert een systeem voor de opsporing en verwijdering van explosieven.

Het Duitse Ministerie van Defensie financiert de levering. De THeMIS UGV maakt al deel uit van verschillende programma's in 16 landen, waaronder acht NAVO-leden: Estland, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Noorwegen, Spanje, het VK en de VS.

Colombia kiest SIGMA

Staatsbedrijf COTECMAR gaat drie nieuwe schepen bouwen voor de Colombiaanse marine (Armada de la República de Colombia: ARC).

Het contract omvat de bouw van twee patrouillevaartuigen en een logistiek ondersteuningsvaartuig. De regering heeft in totaal €435 miljoen gereserveerd voor de bouw, vaarproeven, inbedrijfstelling en de exploitatie van schepen. Het project neemt zo’n tien jaar in beslag.

De vervanging van de huidige fregatten van de Almirante Padilla-klasse staat al langer op de agenda. Het oorspronkelijke plan was om rond 2035 liefst acht nieuwe fregatten te bouwen. Dat was door geldgebrek al teruggebracht tot vijf.

In september kondigde het Colombiaanse ministerie van Defensie aan dat Damen's SIGMA 10514 – al geleverd aan Indonesië - het voorkeursmodel is. In september tekenden de Nederlandse scheepsbouwer en COTECMAR een contract voor de gezamenlijke ontwikkeling van een nieuw fregat. Geschat wordt dat het ontwerp van het schip medio volgend jaar gereed is en dat de bouw in 2025 begint. (foto: Damen)

CV90 voor Slowakije

De Slowaakse landmacht kan de komst van 152 CV90 infanterie-gevechtsvoertuigen (IFV's) tegemoet zien.

Het Ministerie van Defensie van de republiek heeft hiervoor een overeenkomst getekend ter waarde van €1,3 miljard. Het contract omvat ook trainings- en opleidingssystemen, evenals tactische simulatoren.

Het is een enorme investering voor het land waarvan het complete Defensiebudget rond de €1,7 miljard ligt. De CV90's worden in verschillende configuraties geproduceerd en geleverd. De Slowaakse industrie, waaronder ZTS - ŠPECIÁL als de belangrijkste industriële partner van BAE Systems, is er nauw bij betrokken.

Het Slowaakse leger ontvangt de jongste versie van de CV9035, de CV90MkIV, met de nieuwste geavanceerde technologie. Zo krijgen ze de ultramoderne D-serie koepel met een 35 mm kanon. De koepel biedt de bemanning verbeterde bescherming en de nieuwste generatie sensoren, kunstmatige intelligentie en augmented reality-software. Elbit Systems levert het Iron Fist actieve beschermingssysteem (APS) en het eveneens Israëlische Rafael een geavanceerde geleide anti-tank raket.

Met de koop is Slowakije het achtste land dat de CV90 gebruikt. Verder zijn dat Denemarken, Estland, Finland, Noorwegen, Zweden, Zwitserland en Nederland (foto).

Meer helmen Duitsland

Christine Lambrecht, de Duitse minister van Defensie, heeft vorige week officieel de eerste nieuwe militaire kledingstukken en persoonlijke uitrusting in ontvangst genomen die door de Bundeswehr zijn besteld.

De uitrusting omvat de nieuwe gevechtshelm die wordt geleverd door Rheinmetall, dat de aanvraag voor helmen met de factor vijftien zag toenemen.

In november 2020 plaatste de Bundeswehr immers een eerste bestelling bij Rheinmetall voor de geavanceerde gevechtshelm. De raamovereenkomst omvatte de levering van maximaal 20.000 Combat Helmet, Special Forces, Heavy’.

De helmen waren in eerste instantie bedoeld voor speciale operatietroepen en eenheden voor de snel inzetbare NAVO-macht (VJTF). In maart dit jaar breidde de Bundeswehr, aangespoord door de dramatische gang van zaken in Europa, de bestelling aanzienlijk uit. In totaal omvat de vervolgorder zo'n 300.000 helmen, die in de periode 2022-2025 aan het Duitse leger worden geleverd.

Rheinmetall werkt in dit programma samen met twee strategische partners. Het totale ordervolume overschrijdt de €200 miljoen. De nieuwe gevechtshelmen bieden verbeterde bescherming, zijn comfortabeler om te dragen en zijn voorzien van gehoorbescherming en nachtzichtapparatuur. (foto: Rheinmetall)