Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 07

PLATOON: platform voor onderofficieren

Tekst kaptein Djenna Perreijn
Foto sergeant Cinthia Nijssen

Nieuwe podcast praat collega’s bij

Naast de tegel van de Commandant der Strijdkrachten en Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht prijkt tegenwoordig ook PLATOON op de intranet-homepage van Defensie. Onder het nieuwe platform vallen allerlei initiatieven die interessant zijn voor onderofficieren van alle krijgsmachtsdelen. Waaronder de nieuwe podcast Ruggengraatpraat. De podcast is te vinden op de intranetpagina van PLATOON, maar ook via Spotify.

De podcast moet de vertaalslag maken van ambtelijk beleid naar informatie die toegespitst is op onderofficieren. “In duidelijke en concrete taal”, vertelt korporaal Simon Bard (28), host van Ruggengraatpraat. “Het wordt gemaakt voor en door onderofficieren. We willen collega’s beter voorzien van informatie en ze betrekken bij het ‘Haagse’. Vaak krijgen ze wel nieuwe besluiten of beleid mee, maar weten ze niet wat er allemaal aan vooraf is gegaan.”

Bard is instructeur bij de Koninklijke Marine Technische Opleidingen, een marineman dus, maar benadrukt dat de podcast is inhoudelijk ‘paars’ is. “Het is interessant voor onderofficieren van álle krijgsmachtsdelen. In de statistieken van de eerste aflevering zien we bovendien dat tot nu toe collega’s met leeftijden van jong tot tegen de FLO-leeftijd aan luisterden. Dat is hartstikke positief!”

KPLTD Simon Bard, een marineman, is de host, maar de podcast is inhoudelijk ‘paars’; dus interessant voor onderofficieren van álle krijgsmachtsdelen.

Van boven naar beneden

In de eerste aflevering gaat Bard in gesprek met Krijgsmachtsadjudant adjudant van de mariniers Rob van Haastrecht, over onder meer de nieuwe arbeidsvoorwaarden. Ook geeft de eerste gast meer duiding over PLATOON en het doel van de podcast. “Ik merk dat het vaak lastig is om informatie in de organisatie van boven naar beneden te krijgen”, zegt Van Haastrecht. "Ik heb me laten vertellen dat een podcast tegenwoordig behoorlijk hip is: je hoeft geen hele stukken te lezen, maar kan het onderweg naar werk even luisteren.”

Van Haastrecht zegt zich goed te realiseren dat vooral jonge onderofficieren veel in de uitvoering werken. “En daarmee heel druk zijn. Maar het is belangrijk dat ze meekrijgen wat er met de krijgsmacht gebeurt. Zij zijn de toekomst. De beslissingen die nu worden genomen, hebben effect op hun werkveld.”

Te gast is Krijgsmachtadjudant AOOMARNALG Rob van Haastrecht.

NOOC

Na twee coronajaren kon de Nationale Onderofficiers Conferentie (NOOC) weer doorgaan. Als eerste stond een gesprek met de directeur MIVD generaal-majoor Jan Swillens op het programma. Hij ging in op de geopolitieke ontwikkelingen en de invloed daarvan op de krijgsmacht in het algemeen en de onderofficieren in het bijzonder.

Hoe lang gaat de oorlog in de Oekraïne duren? Wat kunnen we leren van het conflict om Taiwan? Welke nieuwe missies kunnen we verwachten door al deze ontwikkelingen? En, dichter bij huis, worden de internationale spanningen bijvoorbeeld doorvertaald naar het vastgoedplan? De vraag daarbij is dan of er nieuwe locaties komen en of er oudere afgestoten worden.

Vervolgens kwamen ook het arbeidsvoorwaardenakkoord, het loongebouw en uitrusting en materieel aan de orde.

De podcast is via Spotify te beluisteren. Het platform PLATOON is via intranet te bekijken.