Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 07

Prinsjesdag weer met groot ceremonieel

Tekst kapitein Arthur van Beveren
Foto Mediacentrum Defensie

KPU-bedrijf verzorgt militaire aankleding Prinsjesdag

Na twee coronajaren zonder groot ceremonieel vertoon konden dit jaar de uniformen weer uit de kast. Tweeduizend militairen verplaatsten zich naar Den Haag om hun vlekkenpak in te wisselen voor het ceremoniƫle tenue van de eenheid. Een monsterklus voor het KPU-bedrijf dat het hele jaar in de weer is om deze dag tot een visueel succes te maken. Want tenue correct, vertrouwen gewekt!

Als beschermer van de parlementaire democratie is de krijgsmacht een van de grote aanwezigen tijdens Prinsjesdag. In de Koninklijke stoet, langs de route en dit jaar bij de Koninklijke Schouwburg waar de troonrede werd voorgelezen. In het stadion van ADO Den Haag werden op meerdere dagen de tenues uitgereikt om op de ochtend van Prinsjesdag zelf nog een keer te oefenen voor de grote finale.

Talloze uren werkten medewerkers van het KPU-bedrijf aan het vermaken van de uniformen, het zoeken naar de juiste maten, en het repareren van de laatste onvolkomenheden. Het resultaat van die inzet is hieronder terug te zien.

In de volgende Materieelgezien laat het KPU-bedrijf in een video zien hoe die voorbereiding van Prinsjesdag eruit ziet. Kijken dus!

Het Garde Regiment Grenadiers draagt een hoge zwarte muts die veilig verpakt zit in een afsluitbare emmer.

De diep donkerblauwe uniformjassen van het Garde Regiment Grenadiers hebben op de epauletten de herkenbare springende granaat.

Mariniers helpen elkaar met de zwart leren koppel met patroonhoudertassen.

Een fuselier met bijbehorende helm met piek, gemaakt naar het mariniersmodel.

Militairen van het Garde Regiment Grenadiers met hun persoonlijk wapen en voor het ceremonieel de bajonet op het wapen.

Op het voetbalveld van ADO Den Haag oefenen militairen van het Garde Regiment Jagers in hun groene uniformen en karakteristieke witte 'slobkousen' over de schoenen.

De Haagse ooievaar kijkt toe hoe het geheel vooroefent.

Bij het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene dragen rangen vanaf adjudant epauletten afgezet metĀ goudgevlochten koord voorzien van het wapenembleem.

Het Korps Mariniers met vaandel voor de ingang van de Koninklijke Schouwburg.

De Koninklijke Militaire Kapel marcheert voor de Koninklijke stoet uit.