Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

Poolse krachtpatsers

Het Poolse bedrijf Remontowa Shipbuilding heeft de laatste van 6 nieuwe sleepboten geleverd aan de Poolse marine.

De sleepboot H-13 Przemko gaat net als de zusterschepen H-11 Bolko en H-12 Semko deel uitmaken van het 12e eskader mijnenvegers in Świnoujście. De drie andere krachtpatsers, H-1 Gniewko, H-2 Mieszko en H-3 Lesko, gaan naar Gdynia, waar een ondersteuningseskader van de marine is gevestigd. Het Holownik-programma is in 2017 gestart.
De 6 sleepboten zijn multi-inzetbaar en hebben een kraan die 35 ton kan hijsen.
De boten kunnen in samenwerking met ijsbrekers onder zware condities opereren. (foto: Marine Polen)

Poolse sleepboot H-13 Przemko.

Samen voor UAV

Drie Spaanse bedrijven hebben de handen ineen geslagen om een Europees onbemand jachtvliegtuig te ontwikkelen.

Sener Aeroespacial, GMV en Tecnobit - Grupo Oesía doen dat onder de naam Satnus Technologies in samenwerking met het Spaanse Ministerie van Defensie.

Spanje is, net als Duitsland en Frankrijk, een van de deelnemers in de zoektocht naar een volgende generatie gevechtsvliegtuigen, het Next Generation Weapon System. Dat bestaat uit een bemand toestel, maar het Spaanse consortium richt zich op de ontwikkeling van nieuwe technologieën rond UAV-concepten.

ATAK naar Filipijnen

Het ministerie van Defensie in de Filippijnen heeft de bestelling bevestigd van 6 Turkish Aerospace T129B ATAK-helikopters. 

Minister Delfin Lorenzana verwacht dat de luchtmacht de eerste 2 toestellen later dit jaar mag verwelkomen. In 2022 en 2023 volgt de rest in duo’s. Voor de helikopters, opleiding en toebehoren, is $286,6 miljoen overgemaakt.

De regering in Manilla heeft lang gedaan over de definitieve keuze. De ATAK had wel de voorkeur, maar exportbeperkingen van de Verenigde Staten richting Turkije zorgden voor vertragingen bij de bouw. En zonder motoren, de Turkse heli heeft Amerikaanse voortstuwing, is het immers lastig vliegen. (foto: Turkish Aerospace)

T129B ATAK-helikopter boven water.

Kodiak voor Bundeswehr

Defensiegigant Rheinmetall gaat 44 Pionierpanzer-3 Kodiak geniedoorbraaksystemen leveren aan de Duitse landmacht. 

Dit ondersteuningsvoertuig voor de genie, al gebruik in Nederland, kan zeer zware werkzaamheden onder gevechtsomstandigheden uitvoeren. 

Het contract vertegenwoordigt een waarde van € 295 miljoen. De Duitse evenknie van de DMO, BAAINBw, verwacht het eerste systeem in 2023, 6 jaar later de laatste.

De Kodiak is gebaseerd op het onderstel van de Leopard 2 gevechtstank. Er zijn er al meer dan 40 verkocht aan andere landen waaronder Zwitserland, Zweden, Nederland en Singapore. Behalve de Bundeswehr heeft een aantal andere Europese en NAVO-landen onlangs interesse getoond in het systeem, aldus Rheinmetall. (foto: sergeant-majoor Gerben van Es)

Pionierpanzer-3 Kodiak.

Hercules in de maak

Meer nieuws voor Defensie in Duitsland: bij Lockheed Martin is de bouw begonnen van de eerste van 6 C-130J transport- en tankvliegtuigen voor de Duitse luchtmacht.

Voor de Luftwaffe dreigde de komende jaren een groot tekort aan tankers door de late leveringen van de bij Airbus bestelde A400M. De Europese vliegtuigbouwer kondigde in maart 2018 aan dat de productie werd verlaagd van 19 naar 8 per jaar. Omdat de aloude C-160 Transall inmiddels is uitgefaseerd, moest er snel een oplossing komen en die werd gevonden bij de fabrikant uit Fort Worth, Texas.
De Duitse Hercules komt trouwens niet op een basis bij de oosterburen terecht. Het toestel wordt toegevoegd aan de Frans-Duitse transporteenheid in Evreux. (Foto: Luftwaffe)

Duitse C-130 in aanbouw.

Midgett naar Vietnam

In de jaren 60 vochten de Verenigde Staten en Vietnam een bittere strijd uit, maar de verhoudingen zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd. Het heeft ertoe geleid dat de VS binnenkort het kustwachtschip USCGC John Midgett (WHEC-726) heeft overgedragen aan het Aziatische land.

De Midgett is daarmee het tweede patrouilleschip van de Hamiltonklasse dat naar Vietnam verhuist. In 2017 ging de US Navy Morgenthau die kant op, maar toen werd er weinig ruchtbaarheid aan gegeven.
Het schip is inmiddels in onderhoud geweest, overgeschilderd en voorzien van de Vietnamese vlag op de schoorsteen. Behalve het 76mm-kanon zijn alle hoofdwapens en enkele radarsystemen verwijderd.

De Verenigde Staten hebben in totaal 12 kustwachtschepen van dit type, die geleidelijk worden ontmanteld of zoals nu overgedragen aan andere landen. De Hamiltonklasse dateert van begin jaren 70 van de vorige eeuw. Het schip was vernoemd naar John Allen Midgett Jr., een medewerker van de Coast Guard uit de 19e eeuw. (foto: US Coast Guard)

USCGC John Midgett.

Laatste Hornet voor RCAF

De laatste van 18 Australische F/A-18A/B ‘Hornets’ is deze maand aangekomen in Canada. Het toestel arriveerde per Antonov AN-124 op vliegveld Montréal-Mirabel.

De Hornets zijn door de Royal Canadian Airforce (RCAF) aangeduid als interim-gevechtsvliegtuigen, omdat de regering-Trudeau op termijn een nieuw jachtvliegtuig moet aanwijzen. Voorlopig blijft de F-18 tot 2032 over Canada vliegen, nu 94 in getal. Om voldoende reserve-onderdelen te hebben, levert Australië ook nog eens 7 niet-luchtwaardige Hornets. (foto: RCAF)

Canadese F-18 Hornet.