Tekst kapitein Arthur van Beveren

Sonar eerste fase in verdere autonomie van onderzeebootdetectie

Defensie wil in de toekomst zijn slagkracht in de onderzeebootbestrijding op een veilige manier vergroten met het gebruik van autonome vaartuigen. In juni werd tijdens de eerste fase van dit ontwikkelingstraject een ‘dipping sonar’ in het Haringvliet te water gelaten.

Nu hangt deze sonar nog onder een RHIB maar Bureau Onderwatergevechtstechnologie (OGT) en Military Innovation by Doing (MIND) ontwikkelen samen een klein autonoom vaartuig dat als ‘moederschip’ voor de sonar dient. Het onbemenste vaartuig gaat de nieuwe fregatten ondersteunen in onderzeebootbestrijding (ASW). De ‘dipping sonar’ vergroot het zichtveld van het fregat, zonder dat de locatie van dat schip weggegeven wordt. Autonomie maakt de inzet bovendien zeer laagdrempelig.

In het Haringvliet werd het bereik van de sonar in het water getest vanaf een bestaand klein vaartuig. Materieelgezien keek mee!