Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

Noord-Macedonië koopt Stryker

De krijgsmacht van Noord-Macedonië krijgt de beschikking over 54 Stryker-voertuigen. 

Het gaat dan om 3 typen: de M1126 Infantry Carrier Vehicles (ICV), de M1130 Command Vehicles (CV) en de M1129 Mortar Carrier Vehicles (MCV). Noord-Macedonië betaalt ongeveer € 210 miljoen voor de voertuigen. Bij die prijs zijn onder meer M2A1 .50-machinegeweren, M6-rookgranaatwerpers en bijbehorende reserveonderdelen inbegrepen. De NAVO-bondgenoot, die volgens de Verenigde Staten 'een belangrijke kracht is voor politieke en economische stabiliteit in Europa', beschikt nu nog over dik 30 jaar oud Russisch materieel.

De nieuwe Strykers komen van General Dynamics Land Systems (GDLS), en worden geproduceerd bij GDLS-Canada in London, Ontario.

(Foto: US Army)

De krijgsmacht van Noord-Macedonië krijgt de beschikking over 54 Stryker-voertuigen.

Algerije verder op Russische toer

Waar Noord-Macedonië zich als 30e lid van de NAVO richt op Amerikaans materieel, kiest de regering van Algerije juist voor Russische infanterievoertuigen.

Het Noord-Afrikaanse land heeft 300 stuks BMPT-72 gepantserde rupsvoertuigen gekocht. De laatste 8 jaar zijn al 38 Pantsir-S1 en 100 SA-17 Buk-M2 luchtverdedigingssystemen, 12 9P78 Iskander raketsystemen voor korte afstanden en 203 T-90SA gevechtstanks besteld.

De BMP-72, ook wel Terminator 2 genoemd, is een pantservoertuig met rupsbanden dat volledig is ontwikkeld en ontworpen door Uralvagonzavod.

Het is gebaseerd op het chassis van de Russische gevechtstank T-72. De belangrijkste bewapening van de BMPT-72 bestaat uit twee 30 mm automatische kanonnen 2A42 en een PKTM 7,62 mm machinegeweer, dat kan worden gebruikt tegen licht-gepantserde voertuigen en infanterie. 

De Terminator 2 heeft een bemanning van 3, bestaande uit een chauffeur, commandant en schutter.

(Foto: Uralvagonzavod)

BMPT-72 "Terminator 2" pantservoertuig.

Toch Heckler&Koch

Na flink (juridisch) getouwtrek is het Heckler&Koch MG5 machinegeweer gekozen als vervanger van de aloude Rheinmetall MG3 binnen de Duitse Bundeswehr

Het volautomatische wapen maakt korte en lange vuurstoten mogelijk, met een bereik tot wel 1.000 meter.

De MG5, in de ontwikkelingsfase ook bekend als de HK121, is een 7,62 x 51 mm machinegeweer van de Duitse vuurwapenfabrikant Heckler&Koch. De MG5 lijkt op de lichtere MG4, die in 2005 werd geleverd aan das Heer

Tegen 2022 moet de MG5 de MG3 binnen de Bundeswehr geheel hebben vervangen. De MG5 heeft een wapenloop in de standaardlengte van 55 centimeter, een bipod en een in lengte verstelbare schoudersteun. Het wapen heeft een telescoopvizier met 4x vergroting en een vizier met een rode stip. De kosten om de MG5 te integreren worden geschat op ongeveer € 60 miljoen. 

(Foto: Bundeswehr/Marco Dorow)

Duitse militair met Heckler&Koch MG5 machinegeweer.

120.000 AR-brillen voor US Army

Microsoft gaat de komende 10 jaar 120.000 augmented reality-brillen aan het Amerikaanse leger leveren. De deal levert het techbedrijf 22 miljard dollar op.

Het US Army werkt sinds drie jaar samen met Microsoft aan het Integrated Visual Augmentation System (IVAS) dat verschillende lagen aan informatie kan projecteren in het gezichtsveld van de militair. De IVAS-bril is gebaseerd op de HoloLens die Microsoft aan bedrijven en consumenten verkoopt.

De ingebouwde lichtsterke sensor zorgt voor nachtzicht en de geprojecteerde informatie moet de situational awareness van de militair vergroten, zodat hij nog sneller de juiste besluiten kan nemen.

Ook binnen het Nederlandse leger wordt geëxperimenteerd met augmented reality. In het veld van de Counter-IED zijn pilots met ondersteuning van AR-brillen gedraaid en zijn nieuwe projecten in ontwikkeling.

Amerikaanse militair met Integrated Visual Augmentation System (IVAS) van Microsoft.

VS in zee met Barrett

Ook de Amerikanen kiezen voor 'eigen waar eerst'. Barrett Firearms Manufacturing Inc. uit Christiana, Tennessee, heeft een contract gewonnen van € 45 miljoen voor de aanschaf van het Mk22 MRAD Advanced Sniper-geweer.

MRAD staat voor Multi-Role Adaptive Design. Het pakket omvat ook reservedelen, accessoires, gereedschappen en conversiekits. Het geweer is gebaseerd op de Barrett 98B, waaraan een aantal essentiële verbeteringen is aangebracht. De Barrett MRAD is in 2012 uitgeroepen tot Rifle of the Year door de National Rifle Association.

Barrett Mk22 MRAD Advanced Sniper-geweer.

Havik gaat op jacht

Rond 2030 beschikt Zuid-Korea over 160 KF-21 gevechtsvliegtuigen van eigen bodem. 

Onlangs stond bij Korea Aerospace Industries in Sacheon het eerste prototype op de lijn. Er is bijna € 5 miljard vrijgemaakt voor de verdere ontwikkeling en productie van de KF-21. De regering in Seoul hoopt het toestel ook te exporteren en er zouden zich al belangstellende landen hebben gemeld voor de Boramae.

De bijnaam verwijst naar jonge haviken die zijn opgeleid voor de jacht. De tweemotorige jagers komen in versies met 1 en 2 zitplaatsen, afhankelijk van de missie. "Een mijlpaal in de ontwikkeling van de Zuid-Koreaanse luchtvaartindustrie", noemde president Moon Jae-in de uitrol.

Volgens de Defense Acquisition Program Administration (DAPA) wil Zuid-Korea 6 KF-21-prototypen produceren voor testen en ontwikkeling. De eerste 3 rollen eind dit jaar van de band en de volgende 3 in de eerste helft van 2022.

Zuid-Koreaans gevechtsvliegtuig KF-21, bijnaam Boramae verwijzend naar jonge haviken die zijn opgeleid voor de jacht.

Israël gaat voor CH-53K

Israël wordt het eerste land buiten de Verenigde Staten dat met de Sikorsky CH-53K gaat vliegen.

De King Stallion heeft daarmee de strijd ‘gewonnen’ van de CH-47 Chinook om de vloot van 22 oudere CH-53D ‘Yasur’ helikopters te vervangen. Die zijn sinds de jaren 60 in gebruik.

Er zijn geen details onthuld over leveringstermijnen of het aantal aan te schaffen heli’s. Sikorsky heeft tot dusver 4 exemplaren aan het US Marine Corps geleverd, terwijl er onderhandelingen gaande zijn voor nog eens 18. Duitsland neemt de CH-53K eveneens als kandidaat mee om de CH-53G te vervangen, waarbij de King Stallion opnieuw de concurrentie aangaat met de Chinook.

(Foto: US Marine Corps)

Sikorsky CH-53K helikopter.

Tsjechische trainer

Toekomstige vliegers van Vietnamese gevechtsvliegtuigen krijgen hun training op de L-39 NG (Next Generation), een Tsjechische straaljager.

De Không quân Nhân dân Việt Nam, zoals de luchtmacht daar heet, heeft de aanschaf van 12 toestellen van vliegtuigfabrikant Aero Vodochody bevestigd. Deze vliegtuigen, die tussen 2023 en 2024 instromen, vervangen de oude L-39 C's. Eerder bestelde het land al 12 Yak-130’s voor de opleiding van vliegers. De luchtmacht van Vietnam beschikt voornamelijk over Russische jachtvliegtuigen, zoals de SU-30Mk2. 

(Foto: Aero Vodochody)

Een L-39 NG (Next Generation), een Tsjechische straaljager.