Tekst Vanessa Strijbosch
Foto korporaal Gregory Fréni

Contour trots op jarenlange band

“We kunnen het niet meer alleen”, is een veelgehoorde kreet in de Defensie Materieel Organisatie. Met de intrede van de term Gouden Ecosyteem wordt aangegeven dat Defensie, kennisinstituten en industrie samen moeten optrekken om het beste, meest innovatieve materieel te verwerven voor Defensie. Materieelgezien richt de schijnwerper op bedrijven of kennisinstituten die een binding met DMO hebben. Deze maand is dat Contour Advanced Systems BV, specialist in installatietechniek. 

“Zonder Defensie had dit bedrijf nooit bestaan.” Een gedurfde uitspraak van Wim Tijsterman, directeur van het installatietechniek bedrijf Contour uit Varsseveld. Hij vuurt alles behalve een losse flodder en herhaalt het zelfs stellig. “Ik ben trots op de band met Defensie en etaleer het overal: ‘zonder Defensie was er geen Contour.” 

Vanaf 2001 zwaait Wim Tijsterman de scepter over het bedrijf uit de Achterhoek. Een typisch Nederlands bedrijf met de nuchtere inslag van loyaliteit en saamhorigheid, dat zich richt op een breed spectrum rondom module- en apparatenbouw, inbouwen van systemen in gebouwen, containers, schepen, voertuigen en meer. Innovatief en specialistisch werk én volgens Tijsterman ‘een voorloper in Nederland’. “We behoren tot de top-50 van de in totaal 6.000 bedrijven in de installatietechniek in Nederland. We doen heel aardig mee.”

Wim Tijsterman, Directeur Contour Group BV.

Geschiedenis

Destijds nog onder de naam Klein Poelhuis Special Projects en als familiebedrijf zag het de specialist in installatietechniek in 1905 het levenslicht. In 2012 maakte het een doorstart en ging onder de naam Contour Group BV verder. Contour Advanced Systems is vooral actief in hightech projecten en module- en apparatenbouw; denk aan mechatronica, warmtehuishouding en plaatwerk. 25 tot 30% van de totale omzet komt van opdrachten van Defensie. Een belangrijke navelstreng die voor beide partijen al jaren gunstig uitpakt. Al vanaf de jaren 90 bouwt Contour systemen in voor Defensie. Dat varieert van een commandopost tot aan upgraden van de M-fregatten. Daarnaast verzorgt het bedrijf ook de certificering en keuring van de systemen. In totaal werken 50 mensen in vaste dienst. De pieken worden opgevangen door ongeveer 20 extra inhuurkrachten.

Schaalmodel van een van de systemen die Contour inbouwde voor Defensie.

‘We raken elkaar steeds meer in de innovatie’

Bezoek

Tijsterman, zelf een oud-luchtmachtofficier, prijst de band die hij heeft met de DMO. In het bijzonder noemt hij directeur vice-admiraal Arie Jan de Waard. “Ik vind het goed dat hij persoonlijk bezoeken aflegt aan de samenwerkende bedrijven. Hij is hier ook geweest en dat werd zeer gewaardeerd.” 

De ‘kracht’ van de goede samenwerking zit ‘m volgens de CEO erin dat Contour altijd bereid is ‘te denken vanuit het hart van het systeem’. “Er wordt bij Defensie altijd lang nagedacht over systemen en de offertefase neemt veel tijd in beslag. Dan is het prettig als een bedrijf dat snel kan vertalen naar een product. Wij bedenken het systeem van binnenuit.”

In de werkplaatsen van Contour wordt volop gewerkt, bijvoorbeeld aan het inbouwen van diverse systemen in containers.

‘We kennen de mensen en de lijntjes zijn kort’

Spanning

De oud-luchtmachter blijft Defensie een warm hart toedragen. “Ik krijg nog steeds kippenvel als ik een kazerne binnen loop.” Volgens Tijsterman raken de DMO en Contour elkaar steeds meer op het gebied van innovatie. “Wij zijn een typisch innovatief bedrijf en ik merk dat de DMO deze vernieuwende markt steeds meer durft op te zoeken. Ik vind het alleen wel jammer dat Defensie altijd moet aanbesteden. Dat zorgt soms wel voor een spanningsveld.” 

De navelstreng van Contour met de DMO zal niet zo snel doorgeknipt worden. “We kennen de mensen bij de DMO en de lijntjes zijn kort, al is het soms zoeken naar de juiste loketten. We zijn blij en trots op onze jarenlange band met Defensie. Als je als bedrijf zo lang voor Defensie opdrachten uitvoert, dan zegt dat wel wat.”

De designers zorgen ervoor dat er maatwerk geleverd kan worden.