03

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 01

In 't kort 1/2

Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie

‘Hij of ik’

Het Nationaal Militair Museum (NMM) heeft sinds vorige week de tentoonstelling ‘Hij of ik. Een Canadees en een Duitser’ in huis. De persoonlijke, waargebeurde verhalen van zowel een Canadese als een Duitse soldaat staan hierin centraal.

Hij of ik’ is de grootste productie van het NMM tot nu toe en is te zien tot en met 26 september 2021. De expositie toont die strijd vanuit geallieerd én Duits perspectief. De Franstalige Canadees Léo Major (1921-2008) uit Québec staat aan de kant van de geallieerden. Zijn opmars vanaf de stranden in Normandië (1944) leidt via belangrijke slagen naar plekken waar hij ernstig gewond raakt, zijn beste vriend verliest en moedig in zijn eentje Zwolle binnenvalt.

Aan de andere kant staat Hans Kürten (1925-2019) uit Hitdorf bij Leverkusen. In 1943 moet hij in dienst, in oktober 1944 raakt hij betrokken bij gevechten rondom Arnhem. Net als Léo verliest Hans zijn beste vriend en raakt meerdere malen zwaargewond (foto: sergeant Jasper Verolme)

Kijk verder op www.nmm.nl

Streepje

Wisselwerking

TNO en DMO hebben de eerste detacheringsovereenkomsten getekend. Hierdoor kunnen beide organisaties over en weer personeel bij elkaar plaatsen. 

 De Directie Personeel en Organisatie en Military Innovation by Doing (MIND) hebben speciaal hiervoor een proeftraject ontwikkeld. De detachering duurt in beginsel een jaar, waarbij het de bedoeling is dat de medewerkers gedurende deze periode hun kennis en ervaring delen met de eigen afdeling.

Vorig jaar hebben de directeuren van de DMO en de Kennisinstituten een intentieverklaring getekend om de organisaties onderling toegankelijker te maken. Hierdoor beschikken militairen sneller over innovatief materieel en IT.

Streepje

Grondsensoren

Defensie krijgt nieuwe Onbemande Grondsensoren. 

Ze zijn bedoeld voor alle pelotons van de Brigade Verkenningseskadrons en het verkenningseskadron van het Joint ISTAR Command van de Koninklijke Landmacht. 

Hoofd inkoop IT kapitein ter zee Jorn Bleijs tekende de overeenkomst met de Britse leverancier Exensor UK. 

Onbemande Grondsensoren (OGS) dienen om betere en veiligere 24-uurs waarneming te kunnen houden op terreindelen zonder de aanwezigheid van personeel op of in de nabijheid van het object. OGS kunnen de aanwezigheid, bewegingen, activiteiten en eigenschappen van personen en mobiele platformen beter in kaart brengen, waardoor gerichtere acties kunnen worden uitgevoerd, wat leidt tot effectiever en veiliger militair optreden.

Met dit project voorziet de DMO/JIVC de krijgsmacht van de nieuwste apparatuur. Eerst komen de sensoren. Later dit jaar volgt de integratie tussen de sensoren en het C2-systeem van de Landmacht (ELIAS). 

Streepje

Nieuwe radar

De antenne voor de eerste SMART-L radar is geplaatst op de mast in het Friese Wier. Het systeem is bij Thales Hengelo per binnenschip op transport gezet. Ter vervanging van de verouderde MPR’s krijgt de  luchtgevechtsleiding van de luchtmacht in Nieuw Milligen de beschikking over 2 SMART-L EWC GB (Early Warning Capability – Ground Based) radarsystemen. De oude radar heeft meer dan 40 jaar dienst gedaan.

Streepje

Delen met Belgen

België neemt SQUIRE Block II-radarsystemen van Nederland over. Het gaat om 9 van de in totaal 60 hoogtechnologische radarsystemen die onlangs zijn geüpgraded.

Directeur DMO vice-admiraal Arie Jan de Waard droeg ze vorige maand over aan zijn Belgische collega luitenant-generaal Rudy Debaene. De aankoop van de Squire-radars dient om de slagveldbewakingsradar van het Bataljon Jagers te Paard te vervangen. Dat systeem stamt uit 1987 en was dus dringend aan vernieuwing toe.

De belangrijkste verbeteringen in de upgrade zijn: de capaciteit om drones te kunnen detecteren, een module die snellere plaatsbepaling mogelijk maakt, een moderne infraroodcamera, verbeterde accu’s en een recente laptop met het besturingssysteem.  

De Squire block II kan ook nuttig zijn in de strijd tegen het terrorisme. De DMO is namens Defensie behoeftesteller en primaire afnemer van de radarsystemen die producent Thales Nederland en kennisinstituut TNO ontwikkelen.

Streepje

Nieuwe simulator

De Transportable Flight Proficiency Simulator (TFPS) is 5 februari bij het Defensie Helikopter Commando aangekomen. 

De TFPS is in 2 delen vanuit de haven van Antwerpen naar Vliegbasis Gilze-Rijen vervoerd. De komende periode wordt de simulator door de leverancier opgebouwd, uitgelijnd en getest.  Vanaf april wordt de TFPS ingezet voor het academische-deel van omscholing voor Chinookvliegers van de CH47D (foto boven) naar de CH-47F. Het vliegende deel vindt aansluitend plaats op de nieuwe Chinook-helikopters in Fort Hood. Die duurt 10 weken.