Tekst Evert Brouwer

Britten roeren staart

Tot veler verrassing heeft de Britse Royal Air Force gekozen voor Boeings Wedgetail als opvolger van de aloude Sentry Early Warning and Control (SEWAC) vliegtuigen. Er hangt een prijskaartje van zo’n 2 miljard dollar aan de aanschaf van 5 van deze toestellen.

Marshall Aerospace in Cambridge gaat ervoor zorgen dat de op de Boeing 737 gebaseerde toestellen een opwaardering krijgen naar de E-7 AEW-standaard. Het bedrijf heeft ervaring met zulke omvangrijke projecten, want het haalde eerder de C-130’s van de Britse luchtmacht binnen voor een verjongingskuur. De koop levert ongeveer 200 banen op in Engeland.

De RAF denkt in 2023 de eerste van deze AWACS-vliegtuigen in gebruik te nemen. Behalve Groot-Brittannië vliegen ook Australie, Zuid-Korea en Turkije met de Wedgetail.

https://www.youtube.com/watch?v=tpMk9R2vSSM

Laser van Lockheed

Het integreren van laser op schepen - maar ook andere wapenplatforms - is voor de Amerikaanse Defensie een van de grootste uitdagingen voor de komende jaren. 

Lockheed is er al flink mee aan de slag in het HELIOS-programma. De Amerikaanse marine heeft van de USS Ponce al geëxperimenteerd met een 30-kilowatt laser en gaat daarmee dit jaar verder. Het gaat bij het programma niet alleen om de kracht of de precisie en de toepassing in een battle management system, maar vooral om de ingewikkelde bediening. 

https://www.youtube.com/watch?v=XH6NIazR5pA

India least Akula

De onderzeedienst van India least de komende 10 jaar nog een Russische nucleaire onderzeeboot van de Akula 1-klasse.

Er is 2 jaar over onderhandeld en uiteindelijk is een prijs van 3 miljard dollar afgesproken voor de leaseperiode. De onderzeeër, de derde Rus voor India, gaat varen onder de naam Chakra III en moet voor 2025 zijn geleverd. In het contract zijn onderhoud, reservedelen en training opgenomen. Vanwege de internationale overeenkomsten, krijgt de Chakra III geen langeafstandraketten met een kernkop aan boord.

De Indiase onderzeedienst heeft daarmee straks 7 boten in het water. De in eigen land gebouwde nucleaire sub INS Arihant krijgt later dit jaar gezelschap van de INS Aririghat en er zijn er nog 2 in aanbouw.

https://www.youtube.com/watch?v=Hbu7fDzHNG8

Marauders voor Nigeria

De luchtmacht van Nigeria (NAF) heeft een nog onbekend aantal Marauder-pantserwagens gekocht. De Zuid-Afrikaanse Paramount Group is de producent van deze zogenoemde mine-resistant ambush-protected (MRAP) voertuigen.

De Marauder is speciaal ontworpen voor verkennings- en vredesmissies. De pantser is bestand tegen mijnen en aanvallen met antitankwapens. De Nigeriaanse versie is enigszins aangepast, met de ‘slangenkop’ koepel en een 7.62 machinegeweer. Behalve de chauffeur en bijrijder is er plaats voor nog eens 8 man.

Nigeria is niet het eerste land dat de Marauder koopt. Onder meer Algerije, Congo en Azerbeidzjan rijden al rond met het pantserwielvoertuig.

Vuren maar

Lockheed Martin heeft een contract ter waarde van 1 miljard euro binnen gesleept voor de levering van Geleide Multiple Launch Rocket Systemen (GMLRS) aan Polen, Bahrein en Roemenië.

Het systeem is een precisiewapen dat doelen kan uitschakelen op afstanden van 15 tot 60 kilometer. De GMLRS vuurt 155 inch raketten af en is voorzien van het M270A1 Multiple Launch Rocket System en M142 High Mobility Artillery Rocket System launchers. (Foto: Mike Weston).

Exit Sea King

De 5e en laatste actieve Sea King-helikopter van de Belgische Defensie is vorige maand uitgezwaaid. Ook de zuiderburen stappen over naar de NH90.

Sinds 1976 (zie deze video: https://www.youtube.com/watch?v=RhDdmCyI28w) hebben de helikopters van de Britse fabrikant Westland 1.757 mensenlevens gered. De populariteit van het toestel steeg eind jaren 90 tot grote hoogte toen de serie Windkracht 10 op het scherm kwam, met de Sea King in een hoofdrol. 

Van de 5 helikopters bevindt de RS01 zich in het Koninklijk Legermuseum. De gemeente Koksijde kocht de RS03 aan als monument voor de luchtmachtbasis aldaar. De 3 andere toestellen (RS02, RS04 en RS05) gaan in de verkoop.

https://www.youtube.com/watch?v=B-ZmTk6DNdM