Tekst Evert Brouwer
Foto Phil Nijhuis

Het is nog heel even wachten, maar dan krijgen de militairen ook wat: de nieuwe gevechtsuitrusting en het zogenoemde Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS).

Tot half april oefenen Nederlandse eenheden met de nieuwe spullen die uit de plannen moeten voortkomen. Het gaat daarbij om details voor verbetering. De eerste circa 500 sets stromen begin volgend jaar de krijgsmacht in. De nieuwe gevechtsuitrusting bestaat uit onder meer vesten, rugzakken en ballistische bescherming.

De laatste operationele beproevingen gaan over draagcomfort en functionaliteit in verschillende omgevingen. Denk hierbij aan militair optreden in verstedelijkt gebied, in bossen, maar ook onder arctische omstandigheden en airborne. De tests beproeven verschillende combinaties van draagsystemen, rugzakken en ballistische bescherming.

Communicatie

Het Smart Vest is ‘smart’, omdat je er meerdere dingen in samenhang mee kunt doen. Niet alleen biedt het ballistische bescherming; voorzien van de radio draagt het vest bij aan command & control. In combinatie met de rugzak levert het vest comfort bij het dragen van zware lasten.  

Het VOSS kent 3 typen rugzakken: een 48-uurs pack van 100 liter (inclusief 2 x 10 liter zijtassen), een patrol pack van 50 (inclusief 2 x 5 liter zijtassen) en de grabbag van 25 liter, voor korte missies of in geval van nood.

Daarnaast zijn er nog communicatiemiddelen (VOSS) die worden onderworpen aan diverse navigatie- en communicatietesten. De verbindingen ondergaan een finale test met vrijwel alles dat rijdt en vliegt in de krijgsmacht.

Intensief

De nieuwe gevechtsuitrusting en het VOSS worden getest bij 11 Luchtmobiele Brigade, 13 Lichte Brigade en 43 Gemechaniseerde Brigade, bij het Korps Mariniers en bij de grondverdediging van de luchtmacht. Deze eenheden doorlopen een intensief test- en evaluatieprogramma, onder leiding van de Defensie Materieel Organisatie.

De gevechtsuitrusting en VOSS maken deel uit van het Individueel Soldaat Systeem (ISS). Ook het Defensie Operationeel Kleding Systeem (DOKS) maakt deel uit van het ISS.