Tekst Evert Brouwer

Defiant de lucht in

Sikorsky en Boeing zijn bijna klaar met de eerste vliegende versie van de SB-1 Defiant-helikopter. Het is een van de 2 ontwerpen die meedingen in het programma dat moet leiden tot supersnelle helikopters voor de Amerikaanse krijgsmacht.

De eerste vliegtests met de Defiant zijn na enig uitstel voor dit jaar voorzien. De concurrent, de V-280 Valor tiltrotor van Bell, heeft ruim een jaar geleden al de eerste vlucht gemaakt.

De Defiant is ontworpen om 2 keer sneller te vliegen en ook 2 keer langer in de lucht te blijven dan de huidige generatie helikopters. De verwachting is dat de heli met zo’n 450 kilometer per uur door de lucht gaat en een actieradius kent van ruim 400 kilometer.

Deze Future Vertical Lift-familie moet rond 2030 operationeel zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=N--dMwrRhog

Hongarije versterkt

Hongarije maakt werk van het 10-jarenplan Zrinyí 2026 waarmee de krijgsmacht de komende jaren een metamorfose ondergaat. De landmacht rijdt nog steeds in de 45 jaar-oude T-72 gevechtstanks en heeft nog oudere artillerie. Die voormalige Russische wapenplatforms kunnen binnenkort naar de schroothoop. Met een bestelling van 44 hypermoderne Leopards A7+ en 24 Pantserhouwitsers (PzH2000, foto) bij het Duitse KMW zet minister van Defensie Tibor Benko haast achter de plannen. Om de overgang naar de nieuwe pantsers niet te groot te maken, neemt Hongarije ook 4 gebruikte Leopards 2A4 over voor trainingsdoeleinden.

Egyptische Meko

De Duitse Defensie-industrie maakt overuren. Begin vorige maand kreeg ThyssenKrupp het groene licht van de regering om de eerste van 4 Meko 200-fregatten te bouwen voor de Egyptische marine. De kosten: zo'n 500 miljoen euro per stuk.

De marine van het Noord-Afrikaanse land beschikt al over 4 in Alexandrië gebouwde Gowind 2500-korvetten en een nagelnieuw Frans FREMM fregat, de Tahya Misr. De Duitse schepen moeten het allegaartje van Amerikaanse – 4 van de Oliver Hazard Perryklasse en 2 van de Knoxklasse – en (2) Chinese Type 053-fregatten vervangen. De Zuid-Afrikaanse (foto) en Algerijnse marine hebben het Duitse type fregat al in dienst.

Zonder chauffeur

Tijdens de European Land Robot Trial (ELROB) in België heeft het Finse bedrijf Patria de eerste onbemande 8x8 pantserwagen gepresenteerd.

De ontwikkeling van onbemande voertuigen voor verkenning, ondersteuning en gevechtsmissies, neemt de laatste jaren een enorme vlucht. De Patria (op de foto een Nederlands bemande versie) liet zien goed mee te kunnen in een konvooi, waarbij de pantser werd bediend vanuit een commandovoertuig. Er was hiervoor een realistisch parcours bedacht, inclusief scherpe bochten en glibberige wegen. In de volledig gedigitaliseerde Patria zorgen lasers, camera’s, radar en een Global Positioning System ervoor dat het voertuig op het juiste pad blijft.

Turkse ogen

Baykar Makina, een Turkse dronebouwer, mag 6 TB2 unmanned aerial vehicles (UAV) en bewapening leveren aan Oekraïne. De Bayraktar TB2 is een zogenoemd MALE UAV-systeem.

Het contract, ter waarde van zo’n 60 miljoen euro, is onlangs ondertekend door Ukrspetsproekt, de Oekraïense Defensie Materieel Organisatie. De TB2 is al langer in gebruik bij de Turkse krijgsmacht en ook Qatar heeft deze UAV aangeschaft.

https://www.youtube.com/watch?v=mQIrGRREw_w

Afgezegd

De Kroatische regering ziet af van de koop van gebruikte Israëlische F-16 C/D ‘Baraks’, nu de levering niet kon worden gegarandeerd. Er gaat nu een nieuwe zoektocht beginnen naar een vervangend toestel voor de sterk verouderde vloot van Mikoyan MiG-21 gevechtsvliegtuigen. Ook de VS en Griekenland waren in de markt met tweedehands F-16’s, terwijl Zweden de JAS 39 Gripen in de aanbieding had.

Ook Duitsland is nog naarstig op zoek naar een vervanger voor de vloot Tornado’s. Inmiddels is duidelijk dat de Oosterburen de F-35 (foto) hebben afgewezen. De vernieuwde Eurofighter lijkt nu de grootste kanshebber.