Tekst Leo de Rooij
Foto aalbersǀwico

“We kunnen het niet meer alleen”, is een veelgehoorde kreet in de Defensie Materieel Organisatie. Met de intrede van de term Gouden Driehoek wordt aangegeven dat Defensie, kennisinstituten en industrie samen moeten optrekken om het beste, meest innovatieve materieel te verwerven voor Defensie. Materieelgezien richt de schijnwerper op bedrijven of kennisinstituten die een binding met DMO hebben. Deze maand aalbersǀwico, specialist in bouwkundige beveiliging.

Binnen komen bij dit familiebedrijf in Renswoude lukt je niet zomaar. “De veiligste manier van toegangscontrole”, weet Hans Zandberg, marketing manager, is als hij zijn handpalm laat scannen. “Aderpatroonherkenning is nauwkeuriger dan vingerprint scannen en voor veel mensen minder 'eng' dan een irisscan.”

'Voor elk probleem 3 oplossingen'

Rijke geschiedenis

Eenmaal binnen geven foto's en beeldschermen aan de muren een overview van de geschiedenis van het bedrijf. Die begint in 1966 met de oprichting van Aalbers constructie- en reparatiewerkplaats. Als in 2001 het bouwkundig beveiligingsbedrijf Wico wordt overgenomen, verandert de bedrijfsnaam in aalbersǀwico. Na nog enkele overnames telt het bedrijf inmiddels ruim 100 medewerkers, verdeeld over 2 divisies (defence & security en metaal & techniek) en ruim 15.000 m2 werkoppervlakte.

In het eigen testcentrum testen specialisten van Defensie en aalbersǀwico of een product aan de strenge defensienorm voldoet.

Toonaangevend

“Onze divisie metaal en techniek levert technische oplossingen in staal, rvs en aluminium. Defence & security geldt als een toonaangevende specialist in bouwkundige beveiliging. Wij richten ons met deze divisie op 4 disciplines: inbraakwering, kogelwering, explosiewering en brandwering. Daarin werken we inmiddels al zo'n 30 jaar samen met Defensie. Circa 10% van onze beveiligingsopdrachten voeren we uit voor Defensie, veelal via DMO of bijvoorbeeld het Defensie Vastgoed Bedrijf”, stelt accountmanager Egbert Joosten, die Defensie in zijn takenpakket heeft. 

Eigen testcentrum van meerwaarde

Wereldwijd actief

Uit de school klappen over uitgevoerde werkzaamheden doen ze liever niet, daar bij aalbersǀwico. 'Wij stellen ons op als een betrouwbare en integere partner', heet dat op de website. Maar na enig aandringen komen er toch enkele zeer algemene en nimmer gedetailleerde voorbeelden ter tafel. “We hebben werkzaamheden uitgevoerd voor onder andere de Bundeswehr, ISAF, Schiphol, diverse koningshuizen en ambassades wereldwijd. Dichter bij huis zijn we betrokken bij de bouwkundige beveiliging en biometrische toegangscontrole van het Landelijke Tactisch Commando van de KMar en het nieuwe DMO-gebouw op Huis ter Heide. Internationaal zijn er standaarden afgesproken voor bouwkundige beveiligingswerkzaamheden. Defensie hanteert zwaardere eisen dan de standaard norm. Daar kunnen wij met onze expertise aan voldoen”, stelt Joosten.

Tijdens het testen gaat men niet over 1 nacht ijs. Waar nodig wordt grof geschut ingezet.

Eigen testcentrum

Directeur A. Aalbers vult aan: “Voor ons is de norm het uitgangspunt, niet het eindstation. Wij beginnen dan pas! De term 'defensienorm' is binnen ons bedrijf een ingeburgerd begrip wat staat voor de meerwaarde bovenop de standaard normering. Daartoe besteden we veel aandacht aan Research & Development en productinnovatie. We denken binnen aalbersǀwico graag probleemoplossend: voor elk probleem bestaan wel 3 oplossingen. Dat is onze kracht. Dat doen we al ruim 50 jaar!”

Van echte meerwaarde daarbij is dat aalbersǀwico de beschikking heeft over een eigen testcentrum. Zandberg: “Specialisten van Defensie en het Rijksvastgoedbedrijf komen hier samen met onze vakmensen bijvoorbeeld testen of dat kogelwerende glas ook echt de diverse projectielen tegenhoudt. Niet alleen volgens de norm, maar ook volgens de 'defensienorm' met onder andere snelvuur. Of we testen hoelang het duurt voor je met een arsenaal aan gereedschappen door een deur heen bent. Wat een explosie voor schade aanricht aan bouwkundige constructies. We kunnen het hier allemaal zelf samen met de klant testen, dus weet die klant ook precies waar 'ie aan toe is.”

Voor Defensie wordt volgens de ‘defensienorm’ getest. En dat gaat verder dan de standaardnormering…

'Spin-off' is er ook. Zo heeft het bedrijf voor Defensie diverse speciaal versterkte deuren (voor de kenners: resistance class 4-5) ontwikkeld die nu breder in de markt worden gezet. De wereld wordt er tegenwoordig helaas niet veiliger op, maar bij aalbersǀwico zien ze dat als dagelijkse uitdaging. Hoogwaardige beveiliging is en blijft maatwerk!

Hans Zandberg achter ‘zijn eigen’ kogelwerend glas tijdens de veiligheidsbeurs in Essen (Foto: sergeant Sjoerd Hilckmann)